bugün

abd
avustralya
bahama
barbados
belize
bermuda
bruney
cayman adaları
fiji
hong kong
jamaika
kanada
namibya
singapur
solomon adası
tayvan
trinidad
zimbabwe

şeklinde devam eden listedeki ülkeler ya doları kullanıyorlar, ya da kendi paralarını dolara eşitliyorlar.

mesela panama örneği vardır. Adamların görünürdeki para birimi "balboğa" dır. herifler, 1904 yılında bir karar alıyorlar ve 1 panama balboğası nı 1 amerikan dolarına eşitleyip bırakıyorlar.

varyasyonlarının tartışılması gerekir.
kısa parlıament 3.65 dolar olur
ben rahat ederim.
panama nın yaptığı gibi 1 dolar, 1 tl ye eşitlenir ve bırakılır. Böylelikle kendi milli paramızdan da vaz geçilmemiş olur. Sonra AB düşünsün amk.
dezavantajları olmakla birlikte bir çok avantajı da beraberinde getirir.

Dezevantaj olarak, abd nin ab ile rekabet potasına sen de girmiş olursun. Bunu sağlayamazsan büyüme geriye gider, malını satamazsın.

Diğer taraftan az gelişmiş ülkelerdeki dalgalanmaları yaşamazsın. altın euro gibi parametreler teke düşer. Yani altın ve euro dolar karşısında arttığı kadar sende de artar. Doların diğer para birimleri karşısındaki artış gücü senin de gücün olur. tl nin dünya piyasasındaki değeri dolar kadar güçlü olur.

niye yapılmasın ki?
dalgalı kur ile sabit kur arasındaki fark bu. sen kısacası sabit kur'a geçelim diyorsun.

sabit kura geçersek ecevit dönemindeki gibi enflasyon %1000'lere çıkar, aylık zamları tutamazsın.
şuanda uygulanan dalgalı kur'da piyasaya uyum sağlarsın, yaptığın işe göre diğer para birimleri karşısında paranın değeri değişir.

eskiden sabit kurdaydık, ecevit'i bu yüzden indirdiler.

şu da avantajları ve dezavantajları:
http://guncelanaliz.blogs...sabit-kur-dalgal-kur.html
ihracat yapamaz şirjetler. Şimdi atıyotum Veytel türk lirasıyla harcama yapıyor ürün üretiyor yurtdışına satıyor üç kat değerli para alıyor. Dolar bi ara çok düşmüştü hemen ağlamaya başlamışlardı.
para birimimiz olan türk lirasının dolar ile eşit tutulup sabit kur sistemine geçildiğinde yaşanacak sorunların ortaya dökülmesi olayıdır.
dolar türk lirası ile eşitlenirse, ihracat yapanların sıkıntısı, enflasyonun kucağına oturur ve abd ye para işleme bedeli öderiz.
(bkz: senyoraj)
egemen olan para birimi dolar sayesinde aldığı senyoraj bedeli ile abd ekonomisi borçlu dahi olsa kendini büyük ölçüde finanse edebilir. yabancı para birimlerinin ve bu yabancı para birimlerinin kullanım oranı ülke ekonomisinin kırılganlığını arttırır. bu sebeptendir ki yakın zamanda devlet sözleşmelerinin dolar yerine türk lirası ile yapılması kararlaştırıldı.
samim kaçar nokta net.