bugün

artık su götürmez gerçektir. kurumsallaşmış büyük şirketlerde ne kadar çözüm odaklı veya ne kadar analitik düşündüğünüz baz alınırken bu büyük birkaç şirket dışındakilerin hepsinde yükselmek için birilerini yalamak zorundalığınız size diretilir.

sizin yarınız kadar bile iş görme yetisi olmayan biri bu tip şirketlerde sırf yöneticisini iyi yaladığı için sizden önce terfi alır 'iyi yalarım terfiyi kaparım' cümlesine haiz karakteriyle ortalıkta dolanır. siz de eliniz bir yerinizde yalakalıp yapma yeteneğiniz olmadığına ah edip durursunuz.
şarttır.
(bkz: bir merdiven olarak dil) *
terfi eden kişinin yalakalıkla mı yoksa hakederek mi geldiğinin çok kısa sürede anlaşıldığı genel ama her zaman geçerli olmayan durum. *
farklı kılıfları bulunmaktadır
(bkz: politik olmak)
(bkz: nabza göre şerbet vermek)
işinizi adam gibi yapabilmek adına kıçınızı yırtarsınız, it gibi çalışırsınız, millet paydos ederken siz hala işyerindesinizdir, ama bunu kimse görmez, hatta "enayilik" diye anılır sizin "işinizi" yapmanız. çünkü, terfi edebilmek için bu tür meziyetler yerine patronla, müdürle akraba/yakın olmak yeterlidir. o da değilse, onların avukatı kesilmeniz, doğru da yapsalar, yanlış da "doğru" demeniz, yaptıkları bazı haksızlıkları görmemeniz, ve sizin de aynı şekilde haksızlık yapmanız gerekmektedir. ve her türlü haksızlığa tahammülü olmayan biriyseniz, çok canınız yanacaktır. ama ne yazık ki o çamurun içinde kaybolmamak için, sizin de çamura bulanmanız şarttır.

keşke aksi bir durum olsa, göğsümüzü gere gere "öyle değildir!" diyebilsek.
gerçekten yeteneği olanlar için geçerli olmayan eylemdir. potansiyeli sınırlı olanlar için geçerlidir, zira dalkavukluktan başka çaresi yoktur terfi için. lakin işinin ehli, gayet yetenekli, zeka küpü biriyseniz endişeye mahal yoktur. şirketler artık profesyonelleşmiştir. kapitalizm en iyi olanı seçer. bu genelde bir bahane olarak kullanılır.

abi ben çok iyiyim de bakma işte yalakalık yapamıyorum ne yapayım karakterim buysa suç benim mi gibilerinden.
(bkz: müdür odasında götü veren sekreter modeli)
+ ercüment bey, her ercüment gibi top sakalınız şahane.
- teşekkür ederim serbülent bey.
+ sizi o kadar samimi buluyorum ki, erci diye seslenesim geliyor.
- hı hı.
+ bizim terfi meselesi vardı ne oldu ona ercüment bey?
- demarke pozisyonda ali nail diyorum.
+ en azından zam?
- mususi.
kamu kuruluşundaki yalakalıklara göre daha şanssız durumdur. özel sektörde yükselmek için hem yalaka hem bilgili olmak gerekir. kamuda ise sadece yakalık da iş görebilir.
kesinlike şarttır birde bişey yapmadan iş satinden 1 saat geç çıkmak da başka bir elzem konudur.
(bkz: sürünmenin tercih edilebileceği durumlar)
yükselmek için alçalmaktır.
sadece özel sektörle sınırlandırılmamalıdır çerçeve genişletilmelidir...