bugün

osmanlı küresel güçtü.
bölgesel güç dediğin viyanaya kadar gitmez arkadaş, şam, bağdat, kahire buralarda takılırdı.
sabah sabah saçmalamayın.
O zamanki sınırları şimdinin sınırlarıyla karşılaştırmış yazar beyanı.Hangi bölgesel güç başka bir ülkenin kralına mektup yazıp iç işlerine müdahale edebilir.

(bkz: kanuninin fransız kralına mektubu)
sayfa sayfa kanit yazilirda en ufagindanbi tane: abd ile sinir komsusu olmayan osmanli abd idarecilerine yalvararak osmanlica antlasma yapmis ne kadar sacma dimi. hatta anlasma yapmasida gereksiz neticede bolgesel guc olan osmanlinin abd ile anlasmasi fuzulidir.
osmanli ameriakayada cinede avustralyaya da hukmetti amk. gercekten kuresel guctu osmanli.
Osmanli evrensel guctu. Butun kainata hukmetti. Bir ara samanyolu disina sefer duzenleyeceklerdi de hava kosullari kar kış falan imkan vermedi.
Sabah sabah boş bir düşünce daha. Osmanlıcılık yapmayacağım ama yavuz-kanuni döneminde %100 küresel güçtür osmanlı bi zahmet kardeşim adamlar neredeyse bütün yaz mevsimlerini seferlerde geçirmiş ve hiçbirinde eliboş dönmemiştir abd süpergüç ama rusyaya bulaşabiliyo mu? Ya da çine?
ingiltere'de küçük bir adada öteye gidemiyor. O da mı bölgesel güç? Küresel güç olmak, kara sınırlarının büyüklüğüyle değil uluslararası arenada sözünün geçtiği kadardır. iran bölgesel gûçtü çünkü fransaya, almanyaya sözü geçmiyordu. Osmanlınin yalnîzca bölgesel güç olduğunu iddia etmek gafletten öte batı yandaşlığı için vatan hainliği dahi yapabilecek zihniyetin tezahürüdür.
Bölgesel güçtü çünkü bir dönem ingiliz limanlarını kontrol altına aldı.

Cahillik başa bela.
londraya gitmek seni ne kadar orayı fethetmiş yapıyorsa viyanaya gitmekte o kadardır. osmanlı bölgesel güçtü. bizansı devirdik devirdik diye diye kuruntulanıyoruz. bir bakın bakalım 1453te bizansın ne kadar toprağı ne kadar nüfusu vardı. ufak türk beyliklerini galyana getirerek büyümüştür. balkanlarda ufak ufak ilerlemiştir doğrudur. doğuyu hiç karıştırmayın tam bir hezimet. orta doğuda zaten 1 şehir alsan tüm arap yarımadasını alıyorsun. kuzey afrikada mısırda sürekli olaylar olaylar. yahu onu bunu bırakta kırımı veriyorsun ve hala küresel gücüm diyorsun.
dönemsel incelemek gerekirse haklılığı oldukça kanıtlanabilir olan hipotez.
dogrudur o zamanki dunyanin yani amerika haric duunyanin yarisini yonetiyordu osmanli ama endise etmeyin kalan yarisini da yani asyayi yine turk devletleri yonetiyordu.
çok doğru önerme. yazarı tebrik etmek lazım çok temiz anlatmış. osmanlı kendi döneminde hiçbir zaman deniz aşırı ülkelere müdahil olamadı. yani bir emperyalist devlet olamadı. bunun sebebi de her şeyi savaşla çözmeyi düşünmesindendir ve uluslararası politikadan bihaber olmasındandır.
bölgelere sahiplik arttıkça küreselleşildiğini veya küreselleşmenin ne demek olduğunu bilmeyenlerin sıçtığı tespittir.
osmanlı' nın hindistan' a ya da oraya buraya gitmek zorunda değildi , ticaretin göbeğindeydi ve diğer devletler buradan geçemedikleri için başka yollar ararken dediğiniz yerleri bulmuştur . bu onun küresel olmasını engelleyecek bir tespit değildir ve osmanlı küresel bir güçtü .