bugün

öncelikle kesin bir iddia olmamakla beraber belli başlı tarih zümrelerinde sıkça tartışılan bir konu olan ''osmanlı'nın yönetim anlayışı''na dair ortaya atılan sağlam iddialardan biridir.

öncelikle;

(bkz: tımar sistemi)

nedir bu tımar sistemi?

toprak bolluğundan dolayı toprağın boş kalmamasını isteyen osmanlı devleti toprak mülkiyetini kendi elinde tutmak kaydıyla işleme hakkını reaya kesimine verir. bu topraklar satılamazken çocuklara miras bırakılabilir ve 3 yıl toprağı işlemeyen reayanın elinden toprağı elinden alınır.

peki bu sistemin komünizm ile benzerlikleri neler?

öncelikle mülkiyet devletin; işleme hakkı reayanındır. bu sayede de osmanlıda sınıf ayrımı olmamış; köle çiftçi sınıfı ortaya çıkmamıştır. mallar yoğun bir titizlikle muhtesipler tarafından kontrol edilir; belirli bir satış fiyatının üstünde mal satılamadığından ötürü hiçkimse aşırı zengin olamazmış. ve son olarak da komünizmin pozitif ideası olan sınıf ayrımı, bu sistem sayesinde osmanlı devletinde olmamıştır.

peki bu sistemin komünizmden farkı nedir?

3 yıl boyunca toprağı işlemeyen reayanın elinden toprağı alınır, yani emek olmadan aş olmaz. ayrıca hiçkimse aşırı zengin olamazken çok çalışanın daha çok az çalışanın daha az geliri olur.
selçukluda da vardır tımar ve selçuklu osmanlıdan öncedir.