bugün

Kanımca osmanlı bilime daha da önem verseydi Piri Reis gibi adamları asmasaydı Çok daha önde olabilirdik.Bide kadın düşkünlüğü Batırdı bu imparatorluğu koskoca osmanlıyı kaç sene tek başına kadın yönetti resmen.dÖNEMiN SONUNA AĞIR VERGi KOŞULLARI GÖZE ÇARPIYOR ZATEN.
bırak gavur gelişsin ben hep öndeyim zaten kafasıdır.
osmanlıda bilim hiç bir zaman geri kalmamıştır. (rasathaneyi kapatmış matbaayı getirmemiş gibi cumhuriyet efsanelerle vurmaya çalışırlar. ) ekrem buğra ekincinin makalelerini okuyabilirsiniz bu konuda. vede ekmeleddin ihsanoğluyla fuat sezginin kıymetli çalışmaları vardır okumanızı öneririm.. bakınız Osmanlı astronomi literatürü tarihi (2 Cild)
Osmanlı askerlik literatürü tarihi (2 Cild)
Osmanlı matematik literatürü tarihi (2 Cild)
Osmanlı tabii ve tatbiki bilimler literatürü tarihi (2 Cild)
osmanlı yıkılana kadar bir ilim devletidir üniversite reformundan sonragelen batılı öğretim üyelerinin sözlerine bakınız isterseniz. Ayrıca IRCICA, Osmanlılarda ilim tarihi ile alâkalı pek çok kitap neşretti. national Syllogisms and the History of Arabic Logic, 900-1900, Boston: Brill, 2010). IRCICA tarafından cildlerce neşredilmiş, Osmanlı ilimler tarihine dair bibliyografik eserlerde, binlerce ilim adamı ve eserlerinin tanıtımı yapılmaktadır.

(Mesela Emin Paşa tarafından fransızca olarak 1840 senesinde neşredilen roket teknolojine dair kitaptan günümüzdeki çoğu bilim tarihçilerinin bile haberi yoktur)
Osmanlı'nın son zamanlarında da medreselere paralel olarak yeni eğitim müesseseleri kurulmuş; bunların eğitici kadrolarının mühim bir kısmı yine medreselerden temin edilmişti. Sene 1930'a geldiğinde, Üniversite Reformu adında, Türkiye'de geçmiş miras ile irtibatı bir nebze kurabilecek ilim adamları üniversitelerden atılmıştır.
En mühimi ihtiyaç duyduğunuz zaman, bir aleti veya silahı hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Ancak ictimai bir meselenin analizini veya ciddi hukuk problemini çözemezsiniz. Çünki bunlar oturmuş çok ciddi ilmi bir altyapı isterler. Bundan dolayıdır ki Osmanlı ilim hayatında da, dil, hikmet ve hukuk üzerinde yoğun çalışmalar yapılmıştır. Günümüz dünyasının en büyük ihtiyacı, meselelere derinlemesine nüfuz edecek mütefekkir/filozoflardır. Mevcut mirasımız devamedegelseydi, ülkemiz hem hukuk hem de felsefe sahasında belki parmakla gösterilen ve dünyaya ışık tutan bir mevkide olacaktı.
Reddi miras yapmayın ecdadınıza sahip çıkın nankör olmayın.
ekber ve erşed sistemidir kuşkusuz. böyle bir sisteme geçilince tahta en büyük kardeş geçmekle birlikte sancağa çıkma geleneği de ölmüştür. onun yerine bir odaya kapatılan şehzadelerin bir kısmı delirmiş ve çoğu bilgisiz tecrübesiz bir şekilde padişah olmuşlardır ne acıdır ki.
Bilimde ve teknolojide bu kadar ileri gitmeyeceklerdi, hata ettiler. Batılıların yaptığı gibi at üstünde düşman kovalamalıydılar.
bilimin, kanuni döneminde iken önceki padişahların dönemlerine görece olarak yavaşlaması ve bazı konularda ilerleme gayretini göstermemesi
(bkz: denizcilik)
(bkz: hint deniz seferi)

matbaanın icadının geç kalması

şehzadelerin sancak sistemi yerine kafes usulü ile yetiştirilmeye başlanması.
batılılaşmak yerine araplaşmaktır. yıkılış sebeplerinden 1 tanesidir.
Zamana göre fıkhı güncelleyememesi, emevi fıkhının sarayın işine gelmesidir. Çadırlar da, mutevazi züht hayatıyla kurulan ve yükselen devlet saraylara geçip şatafatlı hayata geçişle yıkılmıştır.
çok hırslı şekılde feth haraketlerıne başlaması avrupayı iyi şekilde takıp edememesi onları her daim kendinden küçük görmesi.

aslında cok hatası vardır...
Doğuya yürümesi.
Amerikanın keşfini duyup bilip kendi donanmasıyla gitmemesi. Avrupa amerikadan aldıklarıyla osmanlı ekonomisini defalarca katladı. Yeni ürünlerle pazar oluşturdu. Altın ve gümüş desen gırla.

Tarih boyunca iberya yarım adası hristiyanlar tarafından bir türlü derlenip toparlanamadı. Ama amerikadan kazandıklarıyla ispanya, bırakın iberyayı italyaya fransaya bile sonuç veren seferler düzenledi. Dünya devi oluverdi.

Bu amerika meselesi ortada ve bilinen bir şeyken bizim osmanlı paşaları ne düşünüyorlar ne ile ilgileniyorlardı merak ediyorum.
ermeni ve k*rtlere insan gibi davranmasıdır.

ayrıca arap ve batı sevdalısı olanları yok etmesi gerekiyordu.
uzayın keşfi için bu kada para harcamamalıydılar. bir de haremde 40 kadınla yetinmek az geldi haliyle.
karı kız peşinden koşması.
Feth ettiği yerlerde yaşayan insanların eskiden neyse o zaman da aynı yaşantısına devam ettirmesi, başlarına ise yine kendi milletinden yöneticiler koyması.
batıdaki askeri gelişmeleri takip etmemek.

Osmanlıların en büyük özelliği düşmanında, dostundan gördüğü teknolojiyi kendine uyarlayıp uygulamasıdır. 14. yy da Macarların tüfekli piyadelerini savaşta etkinliğini görmüş ve yeniçerilere entegre etmiştir.

17. yy dan itibaren ise bu sistem bozulmuştur. osmanlı ordusu 1621 hotin seferinde (bazı kaynaklarda 150 bin bazı kaynaklarda 200 bin asker) ile sefere çıkılmasına rağmen başarısızlığa uğramıştır.
Anadolu ve Anadolu halkını geri plana atmak.
Yabancıları içimize almayacaktık. Net.
türkmenlerin geri plana atılması ve devşirmelerin devlet kadrosunu doldurması. ayrıca doğu anadoluya kürtlerin getirtilmesi.
(bkz: ebu suud)
Halk ile devlet arasındaki uçurum , çağın gerisinde kalmak, vb. hataları geçtim.
Kanımca yapılan En büyük hata Kanuni'nin şehzade Mustafa'yı öldürtmesidir.
bütün padişahlar yükseliş döneminde gibi zeki ve bilgeli olsa o devlet yıkılmazdı. sonradan işi bilmeyen padişahlar başa geçti ve devletin sonunu hazırladılar.
Devletlerinde insanlar gibi belirli bir ömrü vardır.vadesi dolmuştu bireysel hatalara bağlamak yanlış olur...her ne olursa olsun bu zamana çıkamazdı...
yabancılardan teknoloji yerine cariye almaları.
Fatihin (ömrümden dolayı) yarim bıraktığı işi bitirememek. (Bkz. Adım adım Romanın Fethi)