bugün

Ortodoks sözcüğünün anlamı "doğru yolda olan kişi" demektir. Kökeni Yunanca'dır.
Etimolojisi "ortho+doxa"dır. Hristiyanlığın temel mezheplerinden birisidir. Daha çok Yunanistan, Ermeniler, Güney ve Doğu Slavları arasında yaygındır. Ortodoks Hristiyanlık, Yunan kültüründen ve tarzından beslenmiştir. Ortodokslar, Katoliklerden farklıdır. Mesela Ortodokslar, Katoliklerin aksine isa'nın doğumunu 25 Aralık yerine 6 Ocak'ta kutlarlar.
hristiyanlığın bir (öz) mezhebi.
“Kilise” kavramı ibadethaneden öte ait oldukları mezheplerin icra merkezidir. Kayıt olunur, vergi ödenir. Kilise sadece o binalara verilen ad değil, x mezhebin organizasyonudur.
Hristiyan mezhebine hizmet eden kiliseler.

Müslümanlarda camii gibi.
Ortodoksi biraz da geçmişten gelen teolojik bir ayrımdır. Ortadofu-afrikada vs de vardır ve illa ruslara veya balata bağlı olmak zorunda değiller.
Kelime anlamı olarak dogmalara bağlı, katı kuralcı, dogmatik (kimse, görüş) anlamına gelmesine rağmen en yobaz, tutucu ve hoşgörüsüz hristiyanların katolik dünyası olması ilginçtir.
Ortodoks dünyasının çoğunluğunu slav ve balkan ülkeleri oluşturmaktadır.
ORTODOKS: Yun. italya'daki Papalığa bağlı olmayıp, istanbul'daki Fener Patrikhanesine bağlı Hristiyan. Doğu kilisesine ve an'anelerine sıkı sıkıya bağlı Hristiyanların mezhebi.
Genel olarak bir hristiyan meshebinin kısaltması olarak kullanılan kelimedir ama aslında tek kullanıldığında "katı gelenekselliciğili" de vurgular.
--spoiler--
Ortodoks Kilisesi, 400 milyona yakın mensubu ile Katolik ve Protestan kiliselerinden sonra sayısı ve yayıldığı alan itibarıyla Hristiyanlığın üçüncü büyük mezhebini oluşturur. Ortodoks coğrafyası büyük oranda Doğu Avrupa ve Anadolu ile sınırlıdır. Bununla birlikte Ortodoksluğun Hristiyanlık içerisindeki tarihi önemi, coğrafi ve istatistikî büyüklüğünden daha ileri düzeydedir. Gerek tarihi gerekse siyasi sebeplerden dolayı içe kapalı bir atmosferde yaşayan Ortodoksluk, özellikle Sovyetler Birliği’nin çöküşünden itibaren modern dünyaya entegre olma yoluna girmiş görünmektedir. Bu farklı tarihi gelişim çizgisine paralel olarak Ortodoksluğun teolojisi de diğer Hristiyan mezheplerine göre değişiklik göstermektedir.

Ortodokslar’ın kendileri için kullandığı yaygın ibare daha çok “Ortodoks Katolik Kilisesi” ibaresidir. Bu ifade, mezhebin hem doğru görüşü temsil ettiği hem de evrensel olduğu iddiasını yansıtır. Büyük oranda Anadolu coğrafyasında gelişip yayılmaya başlayan Ortodoksluk, özel karakterini daha çok üzerine temellendiği Grek kültürünün Hristiyanlaştırılmasından alır. Bu temel yapı, gelişim çizgisini antik Latin düşüncesinden alan Katoliklik ile Ortodoksluk arasındaki farklılığın da zeminini oluşturur.[33]
--spoiler--
260 milyon mensubu bulunan Hristiyanlık mezhebi.
nüfusun yüzde 50 ve üstünü oluşturan ülkeler şöyledir:
*Ermenistan
*belarus
*Bulgaristan
*güney kıbrıs
*Gürcistan
*yunanistan
*Makedonya
*Moldova
*karadağ
*Romanya
*Rusya
*Sırbistan
*Ukrayna
çoğunun eski sscb ülkesi olması ilginçtir.
en üstün hıristiyan kilisesidir.

ayrıca en saygı duyduğumun ve bende yeri ayrı olan kilisedir.
hak dini olan hristiyanlığın doğru mezhebi.
görsel
Genelde dogu hristiyanlarinin inandigi mezheptir. Istisnalari da mevcuttur.
Hrisytiyanlığın yanı sıra, yahudilikte de bulunan alt mezheptir.
islam hukuna göre ehl-i kitab sayılan tek hristiyan mezhebi.
Ortodoks " doğru kanaat " manasına gelen ortodoksa sözcüğünden gelmekte olup Hristiyanlıktaki bir görüştür.
monofizitçidirler. yunanlar, ermeniler, ruslar, bizans, bunlar hep ortodostur, doğu hristiyanlığı da denebilir kendilerine.

monofizit olması isa nın tanrısal özelliklerini üste tutmasıdır ve tek özden geldiğini savunmasıdır. pantokrator ( evrenin hakimi) sıfatını sıkça kullanırlar ve kubbelerinde genelde bu figür olur.

ayrıca ikoncudur bunlar ve kiliserinde ikonastis duvarı olur. orada bolca resimlerini görebilirsiniz. ( çok etkileyici resim yapıyor ipneler)

önceden ayasofya merkezleriydi bunların ama şimdi herhalde rum partikanesi oluyor. ( ayrıca bunların başı patrik oluyor papa değil)

bide latilerin bunlara haçlılarda( 4) attığı iyi bir kazık vardır, latin istilası yaşamış ve bunları dağıtmışlardır. sonra paleologoslar falan geliyor yeniden alıyor tabi.

pavlus dan çok etkilenmiş diyorlar bide.

ayrıca pavlus havari falan değildir bu yüzden katolikler( ki petrusçu bunlar) onu ezikliyor.
gecenin bir köründe aklıma düşen kelime. daha önceki entrylerde hakkında bir sürü tanım var. kafama takıldı aga...

hristiyanlık... bir din 3'e bölünmüş. ortodoks, katolik, protestan...
müslümanlık... bir din 3'e bölünmüş. alevi, sunni, şii...

olum binlerce yıldır bölünüyoruz lan. sikmeseler bari. !?

açıkçası gecenin bu kör karanlığında diğer dinleri araştırıp bölünmelerini merak etmedim. ama tuhafıma da gitmedi değil hani. merak ettim. şimdilik siktiret olum fasbas diyorum. oha saat 02:10 olmuş. sabah mesaiye siksen yetişemem koy götüne amk !?!!
Tutucu, radikal anlamında da kullanılır.
(bkz: Ortodoks yahudiler)
240 milyon mensubu bulunan hristiyan mezhebi.
patrikhanesi istanbul balatta bulunan hristiyan mezhep'idir.
bağlı bulunduğum mezheptir. bilinenin aksine katoliklerden daha katıyızdır.
Bu bir inanç türüdür mezhepler gibi, yer yer osmanlının içinde bu inanışa sahip azınlıklar bulunmuştur, katoliklere bakarak kuralları daha hafiftır.
sırplar, bulgarlar, rumenler,yunanlılar, makedonlar, ruslar, ukraynalılar, ve beyaz rusların mensup olduğu doğu hristiyanlığıdır.

mübadele öncesi ortodoks türkler de varmış. mübadeleyle birlikte yunanistana sürülmüşlerdir.
Bizans imparatorlu'ğunun dahil olduğu hristiyan mezhebi.
manası daha önce de yazıldığı gibi "doğru görüş", "doğru inanç" manalarına gelir. şu anda hristiyanlık için en az kitleye sahip olarak görülse de doğu kökenli ırklar arasında en yaygın mezheptir. yunan ve rum kesimi genellikle ortodokstur.
çocukluğumdan kalma bir hatıra olarak da çengelköy'den haç çıkarma merasimi meşhurdu.

en bilindik ilahilerinden biri için;

http://www.youtube.com/watch?v=VcK26_mYD4Q