"Ardımdan bıraktığım gayrimenkulumun ve servetimin tamamı, aşağıdaki şekilde dağıtılacaktır. Kapital, emniyetli bir şekilde Fon'da toplanmalıdır. Bu fon'un geliri her yıl Insanlığa en büyük hizmeti yapan kişilere dağıtılmalıdır. Bu gelir beş ana bölüme ayrılmalı ve aşağıdaki şekilde dağıtılmalıdır. Bir kısım fizik sahasında en büyük keşfi yapan kişiye verilmelidir. Bir kısım kimya sahasında en büyük keşfi yapan kişiye verilmelidir. Bir kısmı fizyoloji ya da tıp alanında en büyük keşfi yapan kiþiye verilmelidir. Bir kısım edebiyat sahasında en büyük eseri yazan kişiye verilmelidir. Bir kısım Milletlerarası barış ve kardeşlik için en büyük çalışmayı yapan kişiye verilmelidir. Fizik ve kimya konusundaki keşifler, Isveç ilim konseyince değerlendirilmelidir. Tıp konusundaki çalışmalar Stockholm'deki Caroline Enstitüsü tarafından değerlendirilmelidir. Edebiyat ve barış konusundaki mükafatlar norveç Parlementosu tarafından seçilen beþ kişilik bir heyet tarafından değerlendirilmelidir. En büyük ve kesin arzum mükafatlar adaylara dağıtılırken kesinlikle milliyet tefrika yapılmamasıdır. En mühimi, mükafatı alacak şahıs bir Iskandinavyalı da olabilir, olmayabilir de "

Paris, Kasım 27, 1895

Alfred Bernard Nobel

kaynak:http://www.nobelpreis.org
halen türkiye'den kimsenini kazanmayı başaramadığı ödüldür.
(bkz: fields madalyası)
siyasi bir ödüldür.
nobel bilim ödüllerinin verilmesinde ermeni ve yahudi lobisinin ne gibi etkisi oluyor acaba diye merak ettiren ödül.
asıl amacı yaşam boyu başarıların, dünya barışına yapılan katkıların, kendi milli kültürü nün dış dünyaya yansıtılmasına yönelik çabalara verilen ödül olmasına karşın son dönemlerde sivri çıkış yapan kişilere verilip objektifliğini ve tarafsızlığını bertaraf eden ödül mekanizmasıdır.

(bkz: orhan pamuk)
yukarıdaki on entry yi okuyunca orhan pamuk'un neden ve nasıl aldığı belli olan ödüldür. Türkiye den birinin almasına rağmen çoğunluğun sevinmediği ödüldür.
orhan pamuk'un eline aldigidir.
ignoble adında türkçesi rezil anlamına gelen bir kopyası bulunan yarışma
Türkiye'ye Nobel Edebiyat Ödülü verildi diye havayi fişek patlatırken, biraz düşünmemiz lazım. Evet, Nobel Edebiyat Ödülü alanların şöyle bir ortak özelliği var...
"Devlet"in rejimiyle sorunlu olmak.
Doğru.
Ama ait olduğu "millet"le sorunlu olup, Nobel alan yok!
isterseniz bir bakalım...
Octavio Paz...
1990'da aldı. Meksikalı. Babası Zapata'yı destekleyen bir avukattı. Yerli kültürü ile Batı kültürü arasında bocalayan Meksika halkını anlattı kitaplarında... Halkını savundu yani... Meksikalıların en sevdiği yazar.
Dario Fo.
1997'de aldı. italyan. Hayatı boyunca, halkın parasını cebine atan alçaklara karşı mücadele etti... Yani, kimin yanında yer aldı? Halkının... Onun için bayılıyor ona italyanlar.
Gao Xingjian.
2000'de aldı. Çinli. Komünist rejimi yerden yere vurdu. Ama özellikle "Alarm işareti" isimli tiyatro oyunu, kapalı gişe oynuyordu... Çin halkı, onun tiyatrosunu izleyebilmek için kapıları kırıyordu... Devlete karşıydı. Kimin yanındaydı? Halkının...
Patrick White.
1973'te aldı. Avustralyalı. Sağlam karakterli olarak bilinen insanların, aslında çevreyi kandırmak için maske takmış olabileceğini, pekçoğunun şerefsiz olduğunu yazdı hep... Şerefsizlere karşı kimi uyardı yani? Halkını...
John Steinbeck.
1962'de aldı. Amerikalı. Irgatlık yaptı. işçilik yaptı. Irgatları yazdı. işçileri yazdı. Kimin kahramanı oldu? Halkının...
iyi tartışmamız lazım.
Orhan Pamuk...
Evet, rejime karşı...
Peki halkı onu seviyor mu?
Bir de deniyor ki...
"Nobel Edebiyat Ödülü'nde asla siyasi karar verilmez... Edebi değere verilir..."
Yapma yav?
1953'te kime verildi?
Winston Churchill'e...
Bildiğin siyasetçi.
Peki neden verildi?
"insani değerleri savunan konuşmaları" nedeniyle...
iyi de... Ne demişti bu Churchill denen arkadaş, Birinci Dünya Savaşı sonrasında ingiltere'nin Irak'ı işgali sırasında?
"Uygarlaşmamış kabilelere karşı zehirli gaz kullanılmasını şiddetle destekliyorum..."
Bu mudur insani değerleri savunan konuşma?
Saddam'a da verseydiniz o zaman... Ya da Bush'a.
Ve bir savunma daha...
Deniyor ki...
"Bu ödül, hayatını doğrulara adayan insanlara verilir. Nobel alanların hayatı, onurlu bir geçmişe sahiptir."
1999'da kime verildi?
Günter Grass'a...
Hayatı boyunca, Nazi karşıtlığının sembolü olmuştu çünkü.
Hayatını Nazi karşıtlığına adamıştı.
Ödülü de bunun için aldı.
Onurlu bir geçmişe sahipti.
Nobel'i veren isveç Kraliyet Bilimler Akademisi bu konuda "asla" hata yapmazdı.
Ne çıktı Günter Grass?
Nazi çıktı, Nazi.
Hem de kendisi itiraf etti.
71 yaşında Nobel'i aldı.
78 yaşında itiraf etti.
Bu nedenle, Türkiye'ye Nobel Edebiyat Ödülü verildi diye havai fişek patlatırken, biraz düşünmemiz lazım.
Çünkü düşünmek için illa millete küfür etmek gerekmiyor.
Millet adına da düşünmek mümkün. En azından şimdilik...
(kaynak: 14 ekim 2006 tarihli sabah gazetesi,yazar; yılmaz özdil)

kalemine sağlık yılmaz hocam, bu ödül daha güzel anlatılamazdı sanırım..
matematik dalında böyle bir ödül verilmemesini şimdi çok daha sevinçle karşıladığım ödül...
keşke nobel, ata sporumuz güreşte de verilseydi de orhan pamuk'un gücendirdiği birilerinin gururu okşansaydı. ne dertmiş pamuk'un nobel alması be!
sovyet yazar (dr. jivago'nun yazarı) boris pasternak tarafından reddedilen,(o dönemin sovyet rejimini yıkmak için çaktırmadan siyasi enstrüman olarak kullanılan),ve varoşçuluğun kurucusu Jean paul sartre tarafından bireysel özgürlüğe saldırı gerekçesiyle reddedilmiş adına ödül denen ve cazip hale gelmesi için yanında bolca para verilen ve dünyada kamu oyu oluşturmayı amaçlayan bir icad.zekice bir icad.
EDEBiYAT VE BARIŞ ÖDÜLLERiNiN (DiĞERLERiNi ÇOK BiLMiYORUM) ÇALIŞMALARDAN ÇOK DÜNYA POLiTiKASINA YAHUDi LOBiSiNiN iSTEKLERiNE ANTi iSLAMiST GÖRÜŞLERE VE BU GÖRÜŞLERi DiLE GETiREN EDEBiYATÇI VE POLiTiKACILARA, VE DE VATAN HAiNLERiNE VERiLDiĞiNi BiLDiĞiM ÖDÜL.
MÜSLMAN DÜNYADAN SADECE iKi KiŞiYE NASiP OLMUŞ OLAN BU ODÜL iLK OLARAK MISIRLI YAZAR NECIB MAHFUZ A Ki ONUN DA NE HALTLAR YEDiĞi MALUMUNUZDUR SONRA DA ORHAN PAMUK'A VERiLMiŞTiR (SEBEBi TAMAMEN POLiTiKTiR KANIMCA).
ZiRA ORHAN PAMUĞUN KiTAPLARINI OKUYANLAR BiLiR Ki NE ORHAN KEMAL OLABiLiR (KARŞILAŞTIRMA YAPTIĞIM iÇiN UMARIM KEMiKLERi SIZLAMAMIŞTIR) NE DE YAŞAR KEMALiN, KEMAL TAHiRiN, HATTA ÇOKÇA KARŞILAŞILDIĞI SON DÖNEM OSMANLI EDEBiYATÇILARINDAN (DOĞU BATI, KÜLTÜRLERiN UZLAŞMASI ÇATIŞMASI ÜZERiNE YAZAN) HERHANGi BiRiSiNiN YANINDAN GEÇEBiLiR.
kendi tarihini hiçe sayanlara verilen ve gerçekten hakedenlere haksızlık edilen bilim ödülü.
(bkz: en etkili nobel ödülü alma yöntemleri)
2008 için aday olacağım ödüldür. ödül için ise; türkiye kıbrıs'ı işgal ediyor, türkiye kuzey ırak'ı işgal edecek, faşist türkiye ve mahsum kuzey ırak'lılar, bir soykırım ülkesi olarak türkiye gibi konuları ele alacağım. nobel ödülünü almanın en kolay yolu türkiye'mizin yapmadığı canilikleri, aslında o canilikleri yapanlara, türkiye yapmış gibi göstererek eser haline getirmektir efendim.
en kısa zaman da bi türk üreteni tarafından alınıp bütün yurda '' bakın işte ben yağ cekmeden aldım bu ödülü'' demesini arzuladıgım, dünyada cok saygın bi yeri olan ödül.
ne kadar ülkesine karşı adam varsa onlara verilen ödül.
nazilere tarihte ilk defa verilmiş olan barış ödülü.*
bu işte çok iyi para var. girmek lazım.
gürsel korat, konuyla alakalı olarak kristal bahçe'sinden şöyle buyurur:
"alfred nobel gibi edebiyat dışı bir kişinin adına edebiyat ödülü verilmesi bana tek deyimle saygısızlık gibi görünüyor. nobel kim oluyor ki, onun adına sartre'a ödül verilebiliyor? sartre bunu söylemedi ama ödülü reddederken sanırım düşündüğü buydu"
ülkesi aleyhinde açıklama yapan yazarlara verilen ödüldür.
türklerinde aldığı ve alabileceği ödüldür.
obamaya barış ödülü vererek sikkoluğunu iyice belli etmiş organizasyon.lan adam barış için ne yaptı ki?