bugün

Yeni Düzen. 1929 dünya ekonomik krizinin etkisinden kurtulmak amacıyla ABD başkanlarından Franklin Roosevelt'in seçim kampanyasında ortaya attığı ve 1933 yılında uygulamaya koyduğu, 1945e kadar süren önlemler paketi.
abd'de franklin delano roosevelt'in, 1933'ten başlayarak, gerçekleştirdiği reformlara ve bu reformların gerçekleştirildiği döneme (1933-1941) verilen ad.

ülke bu yıllarda tarihinin en uzun ve en ciddi iktisadi bunalımını yaşıyordu; işsiz sayısı 13 milyona ulaşmış, binlerce kişi iflas etmişti, gelecekten kuşku duyuluyordu.

bu dönem abd tarihinde derin bir kopukluk yaratmıştır. bununla birlikte, abd ekonomik bunalımdan tam anlamıyla ancak savaşa girerek kurtulmuştur.
yeni düzen: kıbrıs'ın kuzeyinde günlük olarak yayınlanan, sol eğilimli ve kısa adı ctp olan cumhuriyetçi türk partisi'ne yakın, birleşik kıbrıs cumhuriyeti fikrine destek veren gazete.

http://www.yeniduzengazetesi.com
abd'nin krizini bitiren değil derinleştiren ve uzatan regülasyonlar bütünü. new deal yürürlüğe konduktan sonra işsizlik hiçbir zaman tek haneye inmemiştir ve 30'ların sonuna doğru tekrar pik yapmıştır. abd tarihinde önceki tüm krizler en fazla 5 yıl sürmüştür ve devlet müdahalesi olmadan ekonomi kendine gelebilmiştir, büyük depresyon 9 yıl kadar sürmüştür, devlet müdahalesine rağmen değil, devlet müdahalesi nedeniyle. konuyla ilgili robert murphy'nin politically incorrect guide to the great depression and the new deal'ı ve burton folsom'ın new deal or raw deal'ı epey güzeldir.
Duble yolu ne yapacaksınız diyenlerin, barajlara, termik santrallere karşı çıkanların incelemesi gereken bir roosevelt projesidir. Bu projenin etkisi varmıdır bilmiyorum ama roosevelt en çok sevilen ilk üç abd başkanından biridir.
Kamu yatırımları eliyle devlet fonlarının ekonomiye sokulması ile ekonominin canlandirilmasi fikri ile bizim 15 yılı kıyaslayan olmuş.

Bizim en çok övündüğümüz projeleri devlet yapmıyor. Başkasına ihale ediyor. Yap işlet devret gibi.

Zarar ederse zararını da karşılarım diyor ve karşılıyor.