bugün

ikinci dünya savaşından sonra popülaritesi artan sscb nin, çin i baskı altında tutmasından sonra ; çin in, moğolistan i tanıması ile beraber devlet bazında geliştirilen ilişkilerdir.

coğrafi konum, ticari ilişkiler gibi noktalarda çin e olan bağımlılığı ; çin in kendilerine olan bağımlılığından fazla olan ulanbator, soğuk savaş dönemi ertesinde geliştirdiği çin ilişkilerinde bağımsızlık hususunu ön plana çıkaran bir anlayışı temsil etmektedir. kültür devrimi sonrasında artan bir ivme ile asimilasyon politikalarına girişen çin, günümüzde, emperyalizmin bayrak tutuculuğunu yapan abd ve diğer ülkelerin dikkatini bu yöne çekmemek adına politikalarında yumuşak bir tutum sergilemekte ve ulanbator un görünürdeki - ticari, siyasi açıdan çin e bağımlılık üst düzeydedir - bağımsızlık hassasiyetini kendi lehine bozmaktan imtina etmektedir.

sovyet dönemi sonrasında sistematik bir şekilde serbest piyasa ekonomisine yelken açan moğolistan ın politikalarından sınırsız şekilde yararlanan çin, girişimcileri eliyle ülkedeki yatırımların yarısını kontrol altında tutmaktadır. çin in, maden temelli olarak moğolistan ekonomisinde nüfuz sahibi olmasından dolayı ülkede gelişen " kaynak milliyetçiliği ", son yıllarda ulanbator un bu konuda önlemler almasına sebebiyet vermiş ve daha milli politikaların hayata geçirilmesine vesile olmuştur.

1990 lı yıllarda, rusya karşı uyguladığı bağımlılığı en aza indirgeme stratejisini bugün çin e karşı kullanan moğol idarecileri, yürürlüğe koydukları ulusal güvenlik stratejisi ile bu emellerini sağlamlaştırma yönünde adımlarını atmakta ve yabancı yatırımların dozunu hafifletmeye çalışmaktadır. böylesine bir uygulamanın geçerliliği sorgulanabilir olsa da, çin in ekonomik getirilerine sırt çevirmenin anlamsızlığını bildiği tahmin edilen ulanbator, üçüncü ülkeler stratejisi ile asya merkezli ekonomik birlikteliklerin ortak bir yanını bulma çabasına girişmelidir.

http://www.bilgesam.org/t...r-ortaasya&Itemid=149