bugün

herkesin genelde (bkz: meteoroloji mühendisi) olarak anladığı ardındanda: 4 yıllık mı bu? sorularına maruz bırakılan güzel mühendislik bölümü.
geleceğin gözde mesleklerinden biri olacağı aşikar olan mühendisliktir. makine, elektronik, elektrik, bilgisayar mühendis sayısı bu kadarken bu bölümün gözde olmaması kaçınılmazdır herhalde.
türkiye'de ileri teknoloji anlamında üretim ve gerçek anlamda ar-ge yapılmadığı sürece mordor kıvamındaki haddehanelerde ömür çürütecek insanlar üretecek bölümdür.
her mühendislik alanı gibi; geleceğin mühendislği denir, ama bir sike yaramaz.
saçma salak bir şekilde türkiyede sadece bir tane olan meteoroloji mühendisliği ile karıştırılıyor..

bölüm hakkında diyebileceğim şeyse nano teknoloji dalıyla yüksek yapmadıkça benim gözümde çok bir değeri yok. itü için konuşuyorum, fakültelerindeki hocalar hiç kolay değil, öğrenciyi sonuna kadar zorluyorlar.
ismi ve içeriği açısından çok önemli bir daldır. ancak türkiye de hakkını verecek işler yapılmaz güme gider..
almanya deyince akla dünyanın en güçlü sanayisi geliyorsa işte bunun sebebi kimya ve malzeme mühendisliğindeki üstünlüğüdür.
başta metaller olmak üzere malzemelerin ilk halinden, son haline kadar olan sürecini inceleyen bir mühendislik dalıdır. malzemenin mikroyapısı, mekanik özellikleri ve yüzey özellikleri ile oynayarak endüstride kullanılacak hale getirilir. iş olanakları iyidir. mezunları metalurji ve malzeme mühendisi ünvanını alır.
Henüz hakettiği değere kavuşamamış giderek daha çok kendini ön plana çıkarmaya başarmış bu bölümden hakkıyla iyi üniversitelerden mezun olan öğrencilerin gelecekte çok iyi yerlere geleceği güzel bir bölümdür.
hırdavatçılık, nalburluk gibi espri yapılır gülünür. günün birinde bu muhabbeti yapan tipitipler vay efendim inşaatta maliyeti düşürmek için farklı çelik kullanmak lazım, çimentoyu betonu değiştirmemiz lazım diye konuşurken kime muhtaç olacaklarının farkında değillerdir. efenim elektronikçiler yarı iletken teknolojilerinde bıdı bıdı bilmiş bilmiş konuşurken, ellerindeki zerzavatın kimin tarafından yapıldığını düşünmelidirler. efendim makina mühendisleri tasarım yaparken güç/kuvvet vs analizlerini yaparken malzeme özelliklerini kullandıklarını unutmamalıdırlar.

he bu kadar şey söyledim hepsini yapıyor muyuz türkiye'de hayır. ancak gel gör ki burada devre altlığı üretilecek tesis vardı da ben mi üretmedim dedirten mühendisliktir.

evet zeki çocuk metalurji ve malzeme mühendisiyim.
saçma sapan yorumlara ve düşüncelere rağmen, nispeten diğer bölümlere göçre daha rahat iş bulunabilecek meslek dalıdır. çünkü okuyanlar bile bu mesleği yapmak istemiyor (ortam kiri, pis vs. sanıyorlar). halbuse durum böyle değildir. kendileri işçi değildir, yine bir odaları bir masaları belkide klimalı bir odaları olacaktır. eğer kendini geliştirdiysen (yabancı dil, bilgisayar programları, mesleki konular vb.) önün açıktır genç, korkma.
okuduğunuz bölüm ise, soranlara söylediğinizde bir çok garip tepkiyle karşılaştığınız mühendislik türü.
mezunlarının birçok farklı alanda kolayca iş bulabileceği, okuması zevkli bir bölümdür. en sıkıcı olayı bazı üniv. lerde 2 dönem üstüste termodinamik okutulmasıdır.
adı ve şanı ilgi çekici olduğu için tercih edilen lakin mezun olduktan sonra işsiz kalınması büyük ihtimal olan meslek dalı.

edit: dost acı söyler.
meteorolojiyle karıştırmayın abi yeter artık. dedem hala hava durumunu senden öğreniriz artık diyo. bi de teyzeler var tabiii.
-ne okuyorsun
+metalurji
-eee tabi onunda eğitimini almak lazım.
genelde yakışıklı karizmatik çocukların bulunduğu bölüm.
genelde sözlükte prim yapmak için okuduğu bölümdeki erkeklerin yakışıklılığını öven erkek öğrencilerinin olduğu görülen bölüm. *
sanayisi gelişmiş ülkelerin temeli bu bölümdür.
ülkemizde adının fazla duyulmadığı bir bölüm.
+sen sınavı ne yaptın.
-malzeme mühendisliği çıktı.
+?????? heeee olsun ya bir daha ki sene tekrar girersin.
-//////!!!!.
acilen daha "ciks" bir isim bulunmalıdır. başlarda ben bile önlisans bölümü sandım lan. ya da heceleyerek söyleyin metalurji kelimesine de vurgu yapın orda bir "metal" geçtiğini hissettirin bize.*
öğrencilere makina mühendisliğinin ve diğer bazı mühendisliklerin derslerinin verilip intihara sebep olacak bölüm .
makina mühendisliği ve kimya mühendisliği arasında kalmış, özellikle demir çelik sektörü dışında (kompozit, polimer, ileri teknoloji seramikler vb) alanlarda çalışılıyorsa, çalışması okumasından daha zevkli olan bölüm.

düşünsenize lan her malzemeye yorum yapabiliyorsunuz bu böyledir bu şöyledir diye. çok havalı.
Birinin bu bölümde okuduğunu söylemeye çalışırken sürekli ''Bilmem ne ve malzeme mühendisliği'' kalıbını kullandığım bölümdür.
meteoroloji zannedilebilen bölümdür.hava durumunu tahmin edemediğin için azar yiyebilirsin.anlam veremezsin.
EĞiTiM SONUNDA ALINAN

BELGE-DiPLOMA VE UNVAN



Bu bölümden mezun olanlara "Metalurji ve Malzeme Mühendisliği" lisans diploması ve "Metalurji ve Malzeme Mühendisi" unvanı verilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE iŞ BULMA OLANAKLARI



Metalurji ve malzeme mühendisleri;



Meslek elemanları büyük çoğunlukla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liselerinde ve meslek eğitim merkezlerinde Metalurji Teknoloji Alanının izabe Dalının alan ortak dal ve derslerini vererek öğretmenlik yapabilirler.

Kamu veya özel sektöre ait demir, çelik, alüminyum ve döküm fabrikalarında, metal dışı malzeme üreten endüstri işletmelerinde, mühendislik ve araştırma-geliştirme alanlarında, standartlar, tasarımlar vb. konularla ilgili olarak bürolarda, bakır ve ferro alaşım üretim sektörlerinde, özel dökümhaneler, haddehaneler, ısıl işlem ve metal işleme fabrikalarında, seramik, refrakter endüstrilerinde ve cam sektöründe, hammadde alımı ve mühendislik firmalarında ürünlerin pazarlanması alanlarında çalışırlar.

Ülkemizden ve yurt dışındaki eğitim kurumlarından Metalurji ve Malzeme Mühendisi unvanı alan meslek elemanlarından Metalurji Mühendisleri odasına kayıtlı olanların sayısı yaklaşık 2700 kişidir. Türkiye genelinde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerine 2000-2001 eğitim döneminde 661 öğrenci alınmaktadır.

Bunun mühendislik öğrenimine başlayan toplam öğrenci sayısına oranı % 2 civarındadır. Bu oran da gösteriyor ki, bu alan ülkemizde yeterince tanınmamakta ve üniversite öğrencilerince tercih edilmemektedir. Ancak mezunlarının tamamına yakını özel veya kamu sektöründe kolaylıkla ve yüksek ücretlerle iş bulmaktadırlar.

Dünyada ve Türkiye'de, otomotiv sanayii, inşaat sanayii devam ettiği sürece Metalurji ve Malzeme Mühendisliği güncelliğini kaybetmeyecektir. Ayrıca seramik metalurjisindeki ve cam metalurjisindeki gelişmeler ve yeni teknolojik gelişmeler bu mesleğin önemini daha da artırmaktadır.



EĞiTiM SÜRESiNCE VE EĞiTiM SONRASI KAZANÇ



EĞiTiM SÜRESiNCE



Eğitim süresince, Kredi ve Yurtlar Kurumundan öğrenim ve harç kredisi, çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilirler.



EĞiTiM SONRASI



Eğitim sonrası, özellikle demir-çelik sektöründe oldukça yüksek ücret alınmaktadır. Döküm sektöründe daha kolay iş bulma imkanı vardır. Ücretler diğer mühendislik dallarıyla kıyaslandığında oldukça yüksektir.



MESLEKTE iLERLEME



Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.



Ayrıca işyerlerinde yeterli aktivite ve başarıyı gösterenler şeflik, müdürlük gibi yönetici kadrolarda da görev alabilirler.
güncel Önemli Başlıklar