bugün

tarımın gelişmesinde ve çiftcinin yüzünün gülmesi yönünde çok faydalı olucak bir projedir.
Göksu Havzası'ndan Akdeniz'e boşa akıp giden suların bir kısmını Konya Kapalı Havzası'na çevirmek amacıyla açılan tüneldir.

--spoiler--
DSi Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun'un yaptıgı açıklamada;

Mavi Tünel'deki delgi işlemleri 1 yıl önce tamamlandı. Şu anda içinde enjeksiyon işlemleri devam etmektedir. Devasa büyüklükte bir proje olan Mavi Tünel, Türkiye'de tünel delme makinesi ile delinen en uzun tüneldir. Mavi Tünel, 17 bin 43 metre uzunluğunda, içinden büyük kamyonların dahi geçebildiği bir tüneldir. Tünelin içi beton segmentlerle kaplanmıştır. 52 bin 240 adet, her biri 25 santimetre kalınlığında tünel kaplama elemanı olan segment kullanılmıştır. Tünel inşaatında 67 bin metreküp beton, 4 bin 350 ton da demir kullanılmıştır. Kazı çalışmaları sırasında 803 bin 470 ton hafriyat çıkmıştır. Bu hafriyat lokomotifli demiryolu vagonlarıyla tünel dışına çıkarılmıştır. Tünelden çıkarılan hafriyat ve kullanılan malzemelerin miktarına bakıldığında işin ne kadar devasa boyutta olduğu daha net görülüyor. Tünel, 120 personelle 36 ay boyunca günde 3 vardiya sistemiyle çalışılarak bitirilmiştir
--spoiler--
Antartika'da Schirmacher Oasis'in yakınlarında bulunan bu tünel dev bir lava lambasına benzemektedir. görsel
Başbakan tarafından 13 aralık 2012 tarihinde açılmış olup göksu nehrinden konya canağına akacak.

Bağbaşı barajına da şu akacak.
konya gıda ve tarım üniversitesi'ne büyük bir pay düşen proje. burada taban araştırmaları yapıp gelen suyu en faydalı biçimde nasıl değerlendiririz diye düşünmeleri lazım.

konya ovası'na nüfusun hepten kaymasına sebep olacaktır.

konya ovası projesi'nin hedeflediği amaçtır.
su konya ovası'na akmaya başlamıştır.

http://konhaber.com/haber...kmaya_basladi-709452.html
(bkz: konya ovası projesi)