bugün

doğum sonrası bir kadının yaşadığı altı haftalık süreçtir. bu süreç, kadınlarda hamilelikte değişime uğrayan metabolizma ve genital sistemde oluşan değişimin düzelmesi, yani geriye dönüş süresi olarak tanımlanır. bu dönemde çiçeği burnunda anneler duygusal ve bedensel anlamda davranışsal farklılıklar yaşar.
yeni annelere bir sözüm yok. hepsini tebrik ediyorum da bu kelimenin okunuşunda bi tiksinçlik var, rahatsız ediyor.
Kırmızı kuşağı belden saça terfi ettiren dönem.
özellikle erkek doğurmuş kadınların ayağa kalkana kadar görüp görebilecekleri son saltanat. Sonrası: Nazım Hikmet'in şiirinde:
.
ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen
ve soframızdaki yeri
öküzümüzden sonra gelen
....
görsel
Sait Faik Abasıyanık' ın bir hikayesidir.çok karmaşık bir olay örgüsüyle yazılmış bir hikayedir.kaç kere okuduysam hiçbir şey anlamadım.
(bkz: anlayan varsa beri gelsin)
Dokunulmazlık sahibi taze anne. Dengesiz davranışlar gösterebilir ancak Hiç bir şekilde kızamaz, sorgulayamaz, tavır alamazsınız. aksi halde ağlar, bunalıma girer, sütü kesilebilir, yavrunuz sütsüz kalabilir.
Prensesdir, çariçedir, uludur. En önemlisi artık anne'dir.
(bkz: lohusa)
yeni doğum yapan kadının hali. yüzüne bir güzellik geldiği rivayet edilmektedir.
depresyon kadınıdır. öyle ya da böyle takılacak bir şeyler bulur kafasında.
(bkz: postpartum)
uykusuzluktan gözlerinin altında mor halkalar belirmiş, emzirmekten meme başları yara olmuş, beli, karnı, sırtı, kulak zarı agrıyan, ama çıkarınbeniburdan'in da belirttiği gibi kafasında pembe ya da kırmızı kurdelesi illaki bulunan, bol bol lohusa şerbeti içen, her türlü tatlıyı götüren doğanın verdiği mucizevi dirayetle habire aglayan mis kokulu et parçasını camdan aşağı fırlatmayan kadın.
yeni doğum yapmış, kucağında gıcır gıcır bebesi, kafasında da kurdelesiyle yatan kadın.