bugün

django,ruby tarzı server side frameworklerin'den esinlenilerek yapılan php framework. http://laravel.com
asp.net mvc ve sinatra gibi uygulama geliştirme çatılarının en iyi özelliklerini kendine dahil edip hergeçen gün dahada yaygınlaşan 4.2 sürümü ile yoluna devam eden php framework.
3 gün önce başladığım ve kullandıkça daha da hoşuma giden php framework'ü. ancak kullananlar tarafından sürümlerin birbiri ile uyumsuzluğu sebebiyle oldukça eleştiri almaktadır.
türkiye forumları da bulunan, dokümantasyonu türkçe'ye çevrilen popüler php framework.
forum: [http://laravel.gen.tr]
dokümantasyon: [http://laravel.gen.tr/docs]
Altı üstü www dizinine gidecek bu fw ile çıkan ürün.

Ne diye deploy işlemini karmaşıklaştırırlar anlamam.

Çalıştıramadım sunucumda.
mvc5 ten php ye geçecekler için tavsiye edilen framework. scaffolding dışında (ki o da ekstra packagelar ile eklenebiliyor) bütün özellikler var.

mesela mvc5 template engine olarak razor kullanır laravel ise blade. bilmem anlatabildim mi.
(bkz: taylor otwell) in kafasina göre versiyon çıkarttığı tek adam yönetimindeki framework

2. ve 3. versiyonda (bkz: community) yaratıp daha sonra paso güncelleme vererek 2. ve 3. ile yazıılan bütün uygulamaları legacy bırakmış framework.

3.versiyonu benim için çok güzeldi. sonra 4 geldi. ne olduğunu anlamadan 5 falan geldi. her güncelleme de tabiki directory structure değişti. üstüne üstelik backward compatibility yoktu.

bu şekilde soğudum laravelde.
aynı platformdaki codeigniter'i felç etmiş framework. öğrendikten sonra ne kadar kod ameleliği yapmışız diye hayıflandıran fw.

tavsiye : projelerinizi bir framework çatısı altında geliştirin (laravel, symfony, zend vs.) . ne kadar kolay, hızlı ve güvenli olduğunu göreceksiniz.