miyazaki animesi tenku no shiro rapyuta'da geçen gökyüzündeki efsanavi kale. aynı zamanda güliverin maceralarında da geçer.
çok etkileyici bir miyazaki animesidir.

görsel
kaçırılmayası, izlenesi 1986 yapımı miyazaki animasyon filmi. naçizane yorumuma göre avatar , last exile ve cube'de bu filmden sağlam esinlenmeler var. ayrıca çizimler de vakti zamanın güzel animeleri heidi ve marco'yu anımsatmakta. ama alet-edevat, ortamlar, üniformalar daha o zamandan tam halihazırdaki miyazaki tarzı.
gulliver'in maceralarında adı geçen uçan ada

ingiliz edebiyatında Güliver in gezileri,devler ve cüceler dünyasını yer alan çocuk kitabından çok daha farklı etkileyici felsefi bir eserdir.
Aydınlanma Çağı olan 18.yy başlangıcında bilimi geliştirme görevini devlet üstlenmiş, çok daha önceleri 1645’de kurulan ve üyeleri arasında sadece bilim adamları değil .John Dryden gibi edebiyatçılarda bu konuyu ele almıştır. ilk iki bölümünde belkide o kadar ilginç olmayan Gulliver ,3.bölümünde bazı sçzümona bilimsel araştırmalarla alay eder.
Bunların ne denli yarasız ve saçma olabilceğini anlatır.

Laputa adasında matematik öyle bir saplantı olmuştur ki, tüm yiyecekler ,ekmek dilimleri bile geometrik biçimlerde kesilir. Gelgelelim bu bilginlerin pratik yaşamları çok ilkel barındıkları evler hem de çok rahatsız ,hem de mimari açıdan çarpık çurpuktur.Bir giysi dikileceği zaman ,karmaşık araç gereçlerle,çok çetrefil matematiksek hesaplara dayanan ölçüler alınır.ama bu hesaplar hep yanlış yapıldığından elbise kişinin üstüne oturmaz.

Koskoca bri mıknatıs sayesinde uçan bu ada ,daire biçimindedir ve çapı 7837 yarddır.

Zorlukla çıkabildiği Barnibaldi adlı uçan adada yaşayan Laputa ülkesinin insanları hayatta sadece iki şeyle ilgilenmektedir: müzik ve matematik