bugün

laikliğin gerekliliğini ateistlik olarak savunmak.

yani laikliğin yeni tanımı ataistlik midir ?

bu mudur ?

(bkz: #7915421)
bu zihniyet bize çok şey kazandırmayacaktır.
kafirlerin laikliği kendilerine alet etmelerinden kaynaklanmaktadır.
(bkz: bu memlekette göte göt derler)
unutulan edit: kesinlikle laik kardeşlerimize küfür edilmemiştir. kötü söz kullanılmamıştır. maksat 2 kere 2 dört eder demiş olmaktır.

biri yazmıştı bunu ama kim..
laiklik eşittir din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmamasıdır. din vardır yoktur karıştırmayınızdır devlet işlerine bunu der yani...
her dine inanan insanın ateist olmaması için bunu devlet işine karıştırması mı gerekiyor yani... ne salakça bir sorunsal bu...
çoğu insan laikliği ateizm olarak algılıyor.

laik devlet sistemini ortaçağ da çıkaran machiavelli bir dinisiz olmasından dolayı temelden yansımaları vardır.

bağdaştıranlar haksız değildirler.
laiklik, din ve devlet işlerini birbirinden ayırmaktır, inançla bir ilgisi yoktur.
müslümanlıkla da bir ilgisi yoktur.

örneğin ortaçağ avrupa'sındaki hristiyanlık kurallarının aşırı abartılmasıyla kurulan engizisyon mahkemelerini ele alalım.
laiklik, suçlu olduğu iddia edilen kişinin devlet yasalarına göre yargılanmasını öngörür, dolayısıyla engizisyoncular insanları kazığa bağlayıp din adına yaktıkları için laikliğe karşı çıkarlar.

laiklik; yasama, yürütme ve yargının, yani 3 temel devlet gücünün dini kurallardan bağımsız işlemesi gerektiğini söyler.

laliklik karşıtı dinciler*, laik devletin mahkemelerine koşturup dava açarlar, laik devletin üniversitelerinde okuma hakkı ararlar, laik devletin vergi sistemini ya iktisadi yasalarını zevkle kabul ederler, ama nedense laikliğe ateistlik gözüyle bakıp velvele koparmayı da severler. herhangi bir dinin yasalarıyla yönetilirlerse, kazanılmış medeni haklarını kaybedeceklerini düşünmezler.

laik sistem, herhangi bir dinin mensubuna da, inanmayana da, veya örneğin taşa tapana da yasal olarak aynı mesafede durur; bu da yasalar önünde torpilli olmak isteyenlerin işine gelmez.
işine gelince dünya yuvarlak, işine gelmeyince hayır efendim kare gibi saçmalıkta baş gösteren karakterlerin kabullendiği durum. ateistim ozaman laiğim.

(bkz: siktir git bi çay koy)
ülkemizde bazı sözcüklerin terim anlamından ziyade çağrışım yöntemiyle anlam kazandırılması! nedeniyle bu tür sorunlar oluşacak ve oluşmaya devam edecektir.
islam düşmanları türkiye'de dinle mücadeleyi devlet eliyle yürütebilmek için laikliği din karşıtlığı anlamında kullandılar ve başarılı oldular. türkiye'deki laiklik anlayışı dünyada tektir.
(bkz: kemalizm in şartları)