bugün

saçmalıktır. istendiği taktirde de zaten muaf tutulma hakkınız da vardır.
yüzde 90 ından fazlası müslüman olan ülkede gayet doğal bir uygulamadır.
çoğunluk ne isterse o olacak. diğerleri paşa paşa uyacak.
Akillara atasozu getiren celiski: deveye sormuslar boynun neden egri diye deve de nerem dogru ki demis.
laik devletin kurban derisi toplaması gibi bir uygulama. laik devlet bu nerede ne yapacağı belli olmuyor. din derslerini seçmeli yapsalar ortada sorun kalmayacak.
(bkz: bu ne yaman çelişki anne)
Duz liselerde ingilizcenin secmeli olup ama din dersinin zorunlu oldugu laik bir ulkeyiz biz.hep ayni konular ayni yazilar ama 4.siniftan 12.sinifa kadar degismeyen ve hic bir ise yaramayan ders.ulkenin yuzde 90i musluman diyorsunuz a
Acaba bunlardan hangileri hala bu dersi gormek istiyor
Kenan Evren'in yürürlüğe koymasından dolayı epey kafamı karıştıran bir durumdur..
Önemlidir, gereklidir.

Öncelikle din dersinden kastım, gerçek bir din dersi. Müslümanlık, hristiyanlık ya da herhangi başka bir din değil. "Din nedir, tarihçesi nasıldır, insanları nasıl etkilemiştir, en çok yayılan dinlerin özellikleri nelerdir?" üzerine bir din dersi. Türkiye'de ders bu şekilde verilmiyor olabilir, zaten türkiye'de eğitim alanında doğru dürüst gelişen bir şey yok, bu yüzden daha fazla kurcalamıyorum bu kısmı. Şimdi verilen din dersi bile bir kazanımdır diye düşünüyorum ayrıca.

Din hakkında genel bir bilgiye sahip olmak her zaman işe yarar. Evet, işe yarar. Mesela bir milletin tarihini dininden ayrı olarak inceleyemezsiniz, davranışlarının nedenlerini irdeleyemezsiniz, kültürü hakkında bilgi sahibi olamazsınız. insanların düşünce dünyasını anlayabilmek için dinlerini öğrenmek önemlidir çoğu zaman. Onları etkilemek, ikna etmek, huyunu suyunu anlamak için dinlerini ve dinlerinin felsefesini anlamak gerekir. Ha, "Ben ateistim, okumam öyle saçma şeyleri" diyen çıkarsa da bahsettiğim alanda yenilmeye mahkumdur. Din hakkında bilgi sahibi olmak için inanmak gerekmiyor zaten.

O nedenle, laik devlette bile zorunlu olarak din dersi verilir. Kabul ediyorum, müfredatı diğer tüm derslerdeki gibi saçma ama bu, veriliş şekli kötü diye dersi kaldırmamız gerektiği anlamına gelmez. Zamanla düzelir. Çok da kafa takmayı gerektirecek bir durum değil. Hele de Türkiye'de. islam'ı genel olarak bilmeyen bir insanın "Türk'üm!" demesindeki çelişkiyi de anlamadığımı ekleyeyim de eksi alayım biraz. Yeha.
(bkz: seçmeli biyoloji)
laik devletin askerinin ölünce şehit olacağına inanan zihniyetin şaşırdığı durumdur...
nasıl laiksin diye sorulması gereken soru.

edit: noktalama
türkiye cumhuriyeti devleti laik falan değildir...

olsaydı; zorunlu din dersi, diyanet işleri vs. bir sürü bok-püsür ülkenin sırtına feci ekonomik yük olmazdı...

ayrıntılara başka entarilerde değinmiştim zaten, okuyun ve dağılın.
laiklik ile bağdaşmayan bir durumdur, sıra üzerinde namaz kıldırmalar, zorla dua ezberletmeler falan. hani din kültürü ve ahlak bilgisi dersiydi, sünni inancına göre verilen din eğitiminden başka bir şey değil , hele laik olduğunu idda eden bir ülkede olmaması gereken bir şey. çocuklarının din eğitimi alması isteyenler için zaten imam hatipler var onlarında sınıflarının yarısı boş.ben kendim sünniyim ancak kimsenin bana zorla din öğretmeye hakkı yok.
laik bir devlete zorunlu din dersi konuluyorsa artık o devlet laiklikten uzaklaşmaya başlamıştır. din dersi zorunlu olmaktan kaldırılmalı ve seçmeli ders olmalıdır. ama bu ülkede seçmeli dersi de öğrencilerin kendi seçemediği için sadece din dersi görmek isteyenler için ayrı bir 'öğrencinin seçmeli dersi' gibi bir şey olmalıdır. bu entry i okuyanlar dine düşman biri olduğumu düşünmesin yalnızca din dersi her yıl zayıf gelen bir öğrenci olarak konuşuyorum.
yeni doğan bir bebeğin kimliğine dininin yazılmasıyla aynı şeydir. Yeni doğan bir bebeğin birey olduğuna inanıyorsun, ancak hangi dine mensut olduğunu annesiyle babasına soruyosun. Hani nerde dindeki özgürlük ?
Laiklikten yoksul ve aynı zamanda baskıcı bir devlet olduğunun göstergesidir..
sanırsın ki medrese eğitimi veriliyor. mevcut "din dersi" diye verilenlerle bazılarının endişe edeceği bir durum meydana gelmemektedir.
memlekette kimse dinini okuldaki din dersleriyle fazlaca öğrenmiş değildir.
müslüman olmayan çocuk tabiri kullanılmış, ne demektir? çocuklarda herhangi bir din kavramı yavaş yavaş gelişir, akılbali olduktan sonra din olgusu yerine oturmaya başlar.
mevcut laik devlet düzeninde hangi din olursa olsun devletin bu işlere karışmaması gerekir. bu konularda geniş çaplı belirli bir serbestliğin-özgürlüğün olması gerekir.
demekki din eğitimi denen şey devletin işi olmamalı hele de bu laik olduğunu söyleyen bir devletse. hıristiyan batı toplumlarında dinin kurumsallaşmış hali olan kilise din eğitimini vermekte bu onlara göre normaldir, kilise bu işi yapar. lakin islamda dinin kurumsal bir yapısı yoktur kişiler ön plandadır. mevcut laik düzende din kurumsal bir yapıya sokulmak için (bkz: diyanet işleri) gibi bir kurum oluşturulmuştur.
çocukların dini eğitim noktasında nasıl bir yol izleyeceğini ebeveynlerinin belirleme hakları olmalı. bu işinde nasıl yapılacağı kurumsal nasıl bir yapının oluşturulacağı tartışılmalı.
şanslı bir çocuk olarak hep iyi okullarda okudum ve tüm din kültürü ve 'ahlak bilgisi' öğretmenlerim modern insanlardı. hal böyle olunca o dersten ne yazılı oldum ne bir zorlama gördüm. lise3 de sürekli ders çalıştığımız için hiç bir derse girmedik tabi ama o zamana kadar hep kendi isteğimle gittim o derslere çünkü o dersler sadece din dersi değil üniversitedeki etik dersinin bir küçük hali olan ahlak bilgisi dersiydi. ordan burdan, güzel şeylerden, insanlara faydalı olmaktan(tüm dünyadaki tüm dinden insanlara, sadece insan oldukları için), dünyada can taşıyan en ufak şeye zarar vermeyip onlari sevmekten konuşmayı çok severdim. bunda ne kötülük vardı sonuçta. tamam belki zorlamayla bişeyler yapmaya çalışan öğretmenler vardır ama bu sadece bu derse özgü değildir. üstelik bu dersten istenildiği taktirde muaf da olunuyor öbür derslerde böyle bi şans da yok. üstelik başarısız olursanız sınıfta kalma ihtimaliniz de oluyor.
dünyada ülkelerin ilerlediği onca alan varken birileri bi şeyler çıkarıyor insanlar da bunların peşinden gidiyor gibi geliyor bana. kaçınız aids in tedavisinin bulunduğunu duydu?
"insanlar düşünceleri kadar büyüktür." ufak insanlar gibi ufak işlerle uğraşmak en azından bana yakışmaz. bu tartışmanın saçmalıktan öte bir şey olmadığını düşünüyorum.
cunta döneminin icraatlarından biri.
diyanet işleri cuntanın değil mustafa kemal atatürk'ün eseridir. cumhuriyet dönemindeki protokol sırasına bakın birde şimdikine bakın.

üşenenler için mergo dan geliyor.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16277895.asp
aslı olmayan bir iddiadır. isteyen din dersinden muaf tutulabilir.
laikliğin bokunu çıkartmak isteyen yada halka yanlış aktarmak isteyenlerin söylediği şeydir. ulan din kötü birşey değildir ki. din, güzel ahlaktır bir kere. ama ne diyanet işleri 1930lardaki diyanet, ne öğretmenler 1930lardaki öğretmen.
yıl 2010 da herşey kötü niyetli.

yanlış din aktarımı, alevilik konusuna kendini müslüman sananların bir laf söyleme çabası işleri zorlaştırıyor. olaya böyle bakın.
yoksa kimse dine karşı değil. ahlak önemlidir.
bahsedilen ders gerçekten din kültürü olsa anlayışla* karşılanabilecek bir durum. Ama bu ders din kültürü yerine islam bilgisi olunca mantıklı düşünen müslümanın bile aklına solucan oluyor.