bugün

Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü.* kültürün gelişmesindeki en önemli etken etkileşimdir.
enteresan bir şey.
(bkz: çikolata agar)
(bkz: löfler besiyeri)
(bkz: emb agar)
bir toplumun yaşam biçimidir. latince "colera" dan gelir. colera, ekmek-biçmek anlamına gelir. cultura, yani ekin fransızca'dan geçer. sözcük ilk kez, voltaire tarafından insan zekasının geliştirilmesi anlamında kullanılır. 18. yüzyılda almanya'ya geçer. almanya'da toplumun yaşam biçimi anlamına gelir. 19. yüzyılda batı'da "uygarlık" sözcüğü kullanılırken, diğer toplumlarda "kültür" kullanılır. 20. yüzyıldan itibaren ise fransa ve ingiltere'de kültür sözcüğü kullanılır artık. almanya'da baştan beri bu sözcük kullanılır.
kültür; öğrenilir, aktarılır, süreklidir, tarihidir, toplumsaldır, işlevseldir, değişkendir, evrenseldir yani kültürsüz toplum yoktur.
"Okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, uyanık davranmak, düşünmek, zekayı terbiye etmek" demiş ulu önder mustafa kemal Atatürk.
insanoğlunun beyninin morfolojik gelişimi tamamlamasından sonra yerleşik yaşama geçtiğinde üretebildiği olgudur. yazılıp çizilenler gibi bir şey asla değildir. kültür üretmeye günümüzden 30.000 yıl önce başlarız. uygarlık üretmeye 10.000 yıl önce. kültür göreli değildir ölçülebilen değildir. efendim ingiliz kültürü türk kültüründen daha iyi diyemeyiz. biri daha üstün biri daha az üstün gibi bir şey söz konusu olmadığı gibi bu ancak teknolıji ve uygarlıkta ölçülebilir. ayrıca kültür evrensel değildir. sadece lokaldir. kendi kosullarından kendi dinamiklerinden olusur bu kosullara göre değerlendirilir. ileri geri gibi kıyaslanmaz ilerlemez gerilemez bozulmaz sadece değişir kültür. değişim sekli nesnel olur.

kültür hakkında atıp tutan herkesi kınamakla beraber kültür hakkındaki tanımlara bakarken tekrar gözden geçirmeniz sağlıklı olacaktır zira bu tür çarpık tanımlar sanat tarihi finalinden sıfır almanıza yol açacaktır.
Kültür ; yemek yemektir... Kültür ; müzik dinlemektir... Kültür ; annenin babanın yap ya da yapma dedikleridir... Kültür ; toplanmaktır... Kültür ; kız istemedir... Kültür devamlı gelişim gösteren bir olgudur... Dans etmektir, göbek atmaktır, kolbastıdır, sirtakidir, zılgıttır, horondur, halaydır... Kültür suşidir, kültür zirondur, kültür mantıdır, kültür mantardır, kültür kadayıfın Hatayda künefe, erzurumda dolması olan bir gıdasıdır... *

Kültür özünde her yerde aynıdır... Kültür değişmez, gelişir...
içgüdüleri baskılayabilme becerisidir.
günümüzde;

türkçe müzik dinlememek
ekmeği kopararak yememek
çorbayı kaşıkla içmemekle falan edinilebilecek bir şeymiş efendim.

bunları yapmayanlar kültürsüz oluyorlarmış.
Bir işletim sistemi...

''bunun üzerinde çok düşündüm ve ''kültür senin işletim sistemin'' ifadesi ilk başlarda bana mecaz gibi geliyordu. Ama çok seyahat ettiğim ve sarsıcı deneyimler yaşadığım için, diyelim ki, sisli bir akşam Londra'dan ayrılıp 14 saat sonra bunaltıcı sıcağı ve 14 milyon nüfusuyla anarşinin eşiğinde olan Johannesburg'a gelmek gibi, işletim sistemimi sürekli olarak değiştirmek zorundaydım ve böylece bu sistemlerin izafiyetini fark ettim.

Bu şekilde düşünmek keyifli çünkü sana kültürünün kurbanı olman gerekmediğini gösteriyor. Göz rengin,
ya da boyun, ya da cinsiyetin gibi değil. Narin, dilersen yeniden yapılandırılabilir de ve böylece şu soru soruyoruz Yeni bir işletim sistemi nasıl indirilebilir?

Şimdi, Şamanlar bunu hep biliyorlardı, burada benim kullandığım dili kullanmamış olabilirler tabi. Şamanlar hep bu düzeni biliyorlardı. Hangi düzen? iki boyutu var. Öncelikle kültürün bir işletim sistemi olduğunu, ve bu işletim sisteminin silinip yerine başka bir tanesinin konulabileceğini. Yani, aslında Şamanlar ve tedavi ya da danışmak vs. için onlara başvuranların arasında olan şey şu ki; biri biraz daha gelişmiş bir işletim sistemi kullanıyor.

Şamanlar bitkiler, hayvanlar, şifacılık, insan psikolojisi, yerel coğrafya, birçok farklı şeylerin büyüsü gibi müvekkilin farkında olmadığı şeyler hakkında kesin bilgiye sahip. Gelenler basit kültür kullanıyor ve şaman yazılımın kayıtlı ve lisanslı versiyonunu satın almış ve gelen kişilerden daha ağır bir yazılım kullanıyor.

Bence biz hepimiz bu güncellemeyi yapmak için can atmalıyız. işletim sisteminde bütün ek aksesuarların
olması da önemli aksi takdirde birisi size üstünlük sağlayabilir.''

Terence McKenna
insanın bir bilgi kaynağından hareketle, tabiatla girdiği ilişkide bilgiyi yeniden üretmesini ve üretilen bu bilgiyi gelecek kuşaklara aktarmasını sağlayan davranış kalıpları ve araçlardır.
'Doğanın oluşturduğu tüm nesnelerin dışında kalan ve insan tarafından meydana getirilen herşey'.
edinilirken aslında toplumda sağlam kafadaki insanların oylaması ile belirlenmesi gereken, toplumu toplum yapan en mühim unsurlardan biri.
ayrıca (bkz: http://www.hafif.org/yazi...ndiklerimiz-aslinda-neler)
ne sadece bilgi, ne de ezberlenip tekrar edilmiş tecrübe formülleridir. kültür; bireyin zamanda ve mekanda insanlık için elde ettiği bilgi ve duygudaki derinlik ve genişliğinde görülür. yani; bütün bilgilerin ve tecrübelerin insan ruhunda ve zekasında hazmedilmiş, benimsenmiş, öz varlığa sinmiş halidir.

(bkz: kulturu bes dakikada tuketebilen yeni nesil)
insanın atalarından gelen kültürünü oluşturan yaşam tarzı, insanın onurudur. herşey değişebilir ama bu değişmemelidir. bu gericilik de değildir. örneğin; teknolojinin kalbi olan japonya'da hala yerde yatılmaktadır. bu onların sahip olduğu kültürleridir. kültür insana aynı zamanda sahiplik duygusunuda verir. kendi (doğduğu büyüdüğü yerin) kültürünü kabul etmeyen birinden sahiplenme beklenmiyeceği gibi, aynı zamanda o da sahipsizdir. kültürünü sahiplenmeye ve onu korumaya çalışanlara gerici diyenler de bu kimselerdir. zaten onun bunun tohumundan böyle bir şey beklenmesi de en büyük ahmaklıktır.
mantarı yenir.
bu toplum içinde, en azından sözlükte, düzgün bir biçimde anlaşılamamış kavramdır.
öncelikle ne oluyor bu kültür denilen hede? bir toplumun geçmişten bugüne kadar biriktirdiği örf, adet, davranışların tümüne kültür denir. bu kavram bir anda oluşmaz, kültürün oluşabilmesi için çok uzun zaman geçmesi gerekir.
peki bu kavram canım türkiye'de bazı kişiler tarafından * nasıl anlaşılıyor? "kişinin pahalı yiyecekler yemesi, pahalı giyecekler giymesi, sadece yabancı müzik dinlemesi; dürüm-lahmacun gibi yerel yiyecekleri yiyenlere, türkü dinleyenlere tiksinti ile bakması sonucunda kişi kültürlü olur."
bir de bunların hepsini yaptıklarında ben kültürlüyüm diye hava atarlar ya, o zaman kim olduğuna bakmaksızın dalasım geliyor. sen önce o kültür dediğin şeyin ne anlama geldiğini öğren.
böyle insanlar artmaya devam ettikçe bu millet bir gram ilerlemez.
başında popüler kelimesi bulunanı kültür falan değildir. karıştırmayalım, karıştıranları uyaralım.
dinlerden bağımsız olmayan yasam bicimi.
küreselleşme ile birlikte dünyanın herhangi bir bölgesinde saf olarak bulunması olanaksızlaşan; ortak bir tarihin paylaşılması sonucu üretilmiş değerler bütünüdür. Artık yeni dönemde kültür yerel ve küresel arasında bir formda bulunmaktadır. Kültürler küresel değerlerin bombardımanı altında ezilirken; bir yandan da tarihsel birikim ve aidiyet korunmaya çalışılmaktadır. Hatta bu etki-tepki döngüsü daha önce kültürlerinin farkına varmamış kişilerde kültürel aidiyet duygusu ortaya çıkarabilmektedir.
Doğanın yarattıklarına karşılık insanın yarattığı her şeydir. Bir grup insanın ortak hayat tarzıdır. Toplumun daimi üyesi olan insanın yarattığı, kazandığı, öğrendiği her şeyi içine alan karmaşık bir bütündür.
Bir toplumun yaşayış biçimini, dilini, zevklerini, folklörünü, sanatsal etkinliklerini yaratıcı gücünü oluşturmaktadır.
(bkz: ekin)
Doğanın sessiz, yalın gerçekliğine haykırarak başkaldıran insanın yapay ve gösterişli gerçekliğidir.
millet varlığına sosyal akrabalık bağını kuran ve toplumsal bilinci oluşturan çeşitli unsurlar, ortak değerlerin tümüdür.