bugün

Ulkemizde komurun gecmisi 350 milyon yila kadar dayaniyor. Onceki caglarda bitki kalintilarinin zamanla tortul kayaclar altinda kalmasiyla sertlesiyor ve bu cok uzun bir zaman aliyor. Amerika'da ve Avustutalya'da 10, 15 milyon yillik gecmisi olan komur, bu kadar zor olusup bu kadar eskiyken neden cok degersiz sevgili yazarlar?
Burada insanlar canıyla ödüyor bedelini kömürün. O kadar mükemmeliz.
çıkarması kolaydır. Fazlaca bulunur. Modası geçmiştir.
Cikarilan komur milyonlarca yilda olusmustur. Sadece konum acisindan sansli bir ulkedeyiz. her yerde kolay cikarilmiyor. Ustelik madenin modasi mi gecermis?
Komurun tek sucu karbon atomlarinin altigen dizilememesiydi. *
Nasil merak ediyorum bu konuyu, hasretle aydinlanmayi bekliyorum.
kömürün amele işi olması. zira bir ton kömürün yanmasıyla yaklaşık 29,0 gigajoule enerji elde edilebilirken, bir ton zenginleştirilmiş uranyumun basınçlı su reaktörlerinde, fisyon tepkimesi sonucu yaklaşık 630,000 gigajoule enerji elde edilebilmesidir.
Kolay çıkarılan yerlerden alınıyor zaten. Ayrıca kömür buhar makinaları zamanında petrol teknolojisi daha gelişmemişken revaçtaydı. bugün gemilerin,uçakların ve otomobillerin neredeyse tamamı yakıt olarak petrol ürünleri kullanıyor. Sadece termik santraller kömür kullanıyor onlarda doğaya aşırı zararlı olduğu için kapatılıyor artık.
o kadar da değersiz değildir. uygun sıcaklık ve basınç altında uzun yıllar* sonra elmas halini alır.