bugün

tabi ne kadar katip diyebiliriz, bunu söylemek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama anlatmak istediğim tam olarak şu;

turkcell, telekom, avea artık neyse bu tip kurumların fatura borçlarından dolayı icra takibini belli hukuk firmaları yapar. bankalar da aynı şekildedir.

atıyorum vodafoneun izmirdeki fatura borçlarının tahsiliyle alakalı y hukuk firması yetkilendirilmiştir. büyük paralar tabi. baştaki avukat yanına dosya yoğunluğuna göre çalışan alır. bunlardan bir kısmı telefonla borçluları arayıp "taciz" ederler.

bildiğiniz terane yani. son dönemde bu katiplerin ne edebi ne haddi kaldığını duyuyordum. ama o kadar. bugün bunu yaşadım.

babası vefat etmiş bir öğrencim bana ulaştı. rahmetlinin fatura borcu varmış, ödemezseniz eve gelicez falan deyince, anne de tabi uzakta komple paniklemişler. ay başında maaş alıyorlarmış o zaman yatırıcaz diye taahhüt ettik kadın azarladı kapattı dedi. ben de hukuk bürosunu aradım, derdimizi anlatırız en olmadı meslektaşa bağlanırız, şahsi kefaletle olsun yardımcı oluruz dedim.

aman allahım neler duydum. üslubu, haddi geçtim insanlıktan nasibini almamış bir kadın öfke kusuyor. terbiyesizliği ele almış.

konuşturmuyor ki kadın, iki satır bir şey diyelim. elim ayağım titreyerek telefonu kapattım. avukat beye ulaşmak için bekliyorum, sonrasında bu iş nereye kadar gidecek bilmiyorum ama kimse kusura bakmasın bi insanın sırf borcu var diye azarlanmayı, hakaret görmeyi, aşağılanmayı hak etmiyor. kaldı ki bunların artık ayarı kaçmış kendileriyle hukuki anlamda irtibatı olmayan insanları bile azarlama cüretini gösteriyorlar.
Borçluyu katip değil call center agentları arar ki çoğu artis ve küstahdır. Telefonda atıp tuttuklarının %80 ni de ayrıca yapamazlar(örneğin kesinleşmemiş dosyada hacze gelicez diye atar tutar), katip adliyede iş takip eden personelin adıdır.

Edit: artislik yapma lan anlattık işte. Kurumsal yerde milleti arayanlara agent denir katip denmez bilmiyorsan da öğren. Olaya duyar kasma.
--spoiler--
tabi ne kadar katip diyebiliriz, bunu söylemek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama anlatmak istediğim tam olarak şu;
--spoiler--

ifadesiyle katip konusuna değindiğimi düşünüyorum. ayrıca dosya yoğunluğuna göre telefonla taciz eden adam icraya gidip katiplik de yapar. arkadaş mesleki egoyu şu başlıkta yapmasak, başka bir şey anlatmaya çalışıyorum.
Kurumsallıktan bihaber yavşak sürüleridir.

Babamın kimlik bilgilerini kullanarak biri 15 yıl evvel faturalı hat çıkartmış. Yıllar sonra aradılar, faiziyle bilmem kaç bin lira borcunuz var ödemezseniz hacze gelicez dediler. Ne faturalı hattı ne borcu amk dedik, savcılığa gittik. Neyse haklı bulunduk, sonuç kağıdını istediler, faksladım. Yine devam ettiler smsle tacize. Aradım ne iş diye. Sistem otomatik gönderiyor sizle alakalı bir durum değil dosya kapanana kadar gelir dediler. Bir yıl geçti üstünden, smsler hâlâ gelmeye devam ederken aramaya başladılar bu sefer. işte bizde öyle bir kağıt yok, 200 küsür lira ödemezseniz bu dosya kapanmaz ödeyeceksiniz de bilmem ne. Ulan sözde borcun anaparası binlerce lira zaten, 200 lirayla mı kapanacak o dosya? Ödeme yaptırarak suçu kabul ettirmeyi, bütün borcu yıkmayı planlıyorlar akılları sıra. Bir kuruş ödememeyince ellerinden de bir şey gelmiyor taciz etmekten başka. Bir yıldır gelen mesajları bir görseniz, komedi. "Bugün şu saatte evinize hacze geleceğiz" diyor, ertesi gün "faiz affını kaçırmayın dosyanızı kapatalım". Yok "dosyanız işleme konuldu en yakın zamanda haciz işlemi uygulanacaktır" falan filan.

Gelelim telefonla arayan orospulara. Öyle şerefsiz ki bunlar, babam hastanede canıyla uğraşırken bağıra çağıra tehdit etmedikleri mi kaldı, bu borcu ödeyeceksin diye senli benli konuşmadıkları mı kaldı, söyleyecek bir şey bulamayınca pat diye telefonu yüzümüze kapatmadıkları mı kaldı, hangi birini sayayım.

Babam da çok güzel buldu buglarını. Eskiden sinir olup dururdu, baktılar bir şey yapamıyorlar, taşak geçiyor şimdi telefonda. Karı hacze gelicez diyor, buyur gel evdeyim diyor, kağıt elimde götünüze baka baka gidersiniz diyor.

Hukuk bürosuymuş. Kimden ne para koparırsak kâr mantığındaki köpekler.
(tutardan tam emin değilim sanıyorum) 1300 tl tutarındanın altındaki alacaklar için tüketici hakem heyeti kararı olmaksızın icra takibi başlatmak usulsüzdür.

yani icra müdürlüğünden tebligat geldikten sonra 7 işgünü içerisinde itiraz edebilirsiniz. konu kilit.

çünkü bu tutarın altındaki alacaklara icra mahkemeleri bakmıyor. zaten açılmış icra takibini de, başta usulsüzlük yaptıkları için tüketici mahkemesine götüremiyorlar.

haklı olduğunuz durumlarda böyle tiplere pirim verip milyonlarına milyon katmalarına izin vermeyin.

bir hatırlatma: 12 ay üzerindeki abonelik sözleşmelerinde, 12 ay sonunda istediğiniz zaman fesih hakkınız var. 24 ay taahhüt konusu hikaye. şu anda 12 aydan uzun abonelik sözleşmesi kanunen yapılamıyor. buna dayanarak firma hakkınızda icra takibi başlatamaz.

not: avukat değilim. ama araştırırsanız göreceksiniz.

not2: eğer tacize uğruyorsanız tazminat davası açacağınızı belirtin, susacaklardır. çünkü tacize konu alacağın hukuksal dayanağı yok.