bugün

bilinen ilk ve en büyük temsilcisi aristoteles olan maddeci doktrin. kavramcılık olarak bahsedilen ve tümeli tikelden soyutlayarak öze ula$ılabileceğini savunan mentalite.
Adcılık ve gerçekçiliğe karşı olarak, kavramların genel düşüncelerden ibaret bulunduğunu ve bunların gerçek olduklarını savunmak kadar gerçek olmadıklarını savunmanın da yersiz olduğunu ileri süren Fransız düşünürü Abaelardus'un uzlaştırıcı öğretisi...
Realistler, metafizik tutumlarına uygun olarak genel kavramların gerçek olduğunu ileri sürmüşlerdi. Adcılarsa genel kavramların sadece birer sözden ibaret olduğunu ileri sürerek gerçek olmadıklarını savunuyorlardı. Ortaçağın aydın bilgini Petrus Abaelardus, kavramcılık öğretisiyle, bu çatışmayı uyuşturmaya çalıştı. Tartışma beyhudedir, diyordu, kavramlar elbette gerçek değildirler, ama gerçekliklerden çıkarıldıkları için gene elbette bir gerçeklik taşımaktadırlar. Bunlar, adı üstünde, kavramdırlar ve bunların bu anlamda gerçekliklerini tartışmak yersizdir. Kavramların elbette nesne ve eylemlerden bağımsız olarak birer varlıkları yoktur, ama nesnel gerçeklik bilgisinin özel bir biçimidirler, bizler onlarsız (nesne ve eylemlerden soyutlanmış genel kavramlar olmaksızın) nesnel gerçekliği bilip tanıyamayız. Tümeller ne nesneden önce, ne de sonradırlar, nesnenin kendisidirler. Abaelardus bu savıyla açıkça adcılara katılmakta , ne var ki onlardan biraz farklı olarak tümellerin ya da önsel genel kavramların nesnel gerçekliğin kavranmasında temel öğeler olduklarını ileri sürmektedir. Adcılığın geliştiricisi Oscam''lı William da Abaelardus''un bu savına katıldığından kavramcılık öğretisine son dönem adcılığı adı da verilir.
türkçe'de ek almadan ve harf tekrarı içermeden kullanılabilecek en uzun kelime.
evrende madde hakimiyetini savunan felsefi görüş. madde eksikliğinde evrenin herhangi bir anlam içermediği üzerinde durur.
Nominalizmin tam aksi olmasa dahi, kavramların neliğine dair onun aksine argüman taşıyan felsefe yaklaşımı. Naçizane fikrim, bu yaklaşımın da tıpkı hermenötik gibi artık yaşlanmış ve modern çağa ayak uydurmakta geri kalmış olduğudur. Zira Simülasyon argümanını tartışmak için dahi, kişinin bu yaklaşıma başvurma ihtiyacı son raddede düşüktür.
(bkz: Abaelardus)
(bkz: Tümellik)
(bkz: Tikellik)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar