bugün

(bkz: ampulle aydınlanmak)
sadece kitaptaki düşünceyi alıyorsa aydınlanmıyordu, kitaptaki düşüncelere kafa yorup kendi de yorumlarını katıyorsa aydınlanır. zaten kitapların amacı insanları düşünmeye sevk etmektir.
kuran-i kerim okuyorsa yanilmiyordur.
Boş boş dolanan insandan daha aydındır.
Yanlış düşünen insandır. Kitaplar aydınlatmaz yol gösterirler, o yolda aydınlanmak insanın elindedir.
Tek taraflı okumayıp, her kesimi okuyarak doğru yol bulunup, aydınlanılabilir.
aynı insan ''açın 2 kitap okuyun da aydınlanın'' da der. amına koyim şu ülkede binlerce kitap okuyup da ülkenin ecdadını siken tonlarca adam var. abdullah öcalan senden benden çok kitap okumuştur bu adam aydın biri mi?

avrupa'da kitap okuma oranı ülkemizden daha fazla biliyorsunuz. mahalleden bakkal fikreti getir, o okumuş insanlarla oturur felsefe yapar amk.

ulan bir insan roman, hikaye okuyup nasıl aydınlanır lan? Allah aşkına biri açıklasın bana.

toplumları yanlış ideallere sürükleyip harcayan onlarca yazar var, şimdi böyle adamların kitaplarını okuyanlar aydın mı oluyor?

kitaplardan alabileceğin tek şey pozitif bilgidir daha fazlası değil amk. kitaplar seni yanlış da yönlendirebilir. sonra çıkarım yapıp uygulayacak olan yine sensin. doğru çıkarımları yapabilmen için de tecrübe edinmiş olman lazım. şimdi siktirin gidin.
kitabın türüne göre aydınlanma değişebilir. okumakla anlamak arasındaki farkı farkederek eylemi gerçekleştirirse kişi doğru yoldadır.
Pembe dizi, magazin, yandaş haber izleyerek aydınlanacağını zanneden sığırdan en az 10000000000000000000 kat daha iyi aydınlanan insandır. Ayrıca kitaplardan sadece tarih, coğrafya, pozitif Bilimler öğrendiysen o senin sığırlığın.
Kitap okuyarak insanın aydınlanmadığını zanneden karanlıklar içinde kalmış yazar saçmalamasıdır.

(bkz: saçmalardan seçmeler)
(bkz: he gülüm he)
okumayarak aydınlandığını zanneden insandan daha aydındır. yersen.
cahil insandır. kitap okuyarak bir insan sadece tarih, coğrafya vs gibi pozitif bilimleri öğrenebilir. bu da insanın aydınlanması için yeterli değildir. şu falan düşünürün filan felsefecinin kitaplarını okuyup aydınlandığını zanneden sığırlara acıyorum. filan kişi bir konu hakkında bir yorumda değerlendirmede bulunmuş, bizim gavat da açıp onu okuyup aydınlanmış güya. yani el sikiyle gerdeğe girmek gibi bir şey. bana soracak olursanız insanı kitap aydınlatmaz, hayat ve tecrübeler aydınlatır. adam boşuna dememiş okumak cehaleti alır eşşeklik baki kalır diye.

üniversitelerde cayır cayır kitap okuyup teorik bilgi öğrenen öğrencilerle işin ehli olan ustaları karşılaştırın ne demek istediğimi anlarsınız.