bugün

Karma okullar daha başarısız

Bir kesimi yerinden hoplatacak bir sonuç, biliyorum! Kız çocuklarıyla erkeklerin birlikte okumasını savunan, genç insanların sağlıklı gelişimi için karma eğitim modelinin şart olduğunu düşünen herkesi şaşırtacak bir yazıya rastladım.

ingiliz The Times'da yayınlanan habere göre, kız ve erkek okullarının başarı oranı, karma eğitim yapan okullara göre daha yüksek.

Karşılaştırma, ingiltere'de liseyi tamamlama sınavı olan A level ve GCSE sonuçlarına bakarak yapılmış. A level, bizim üniversite sınavına tekabül ediyor denebilir, çünkü öğrenciler bu sınavda aldıkları puanla üniversitelere başvuruyor.

Bu listeye göre ilk üçe giren okulların hepsi özel! St. Paul's Girls School'un birinci, Perse School for Girls'ün ikinci olması, özel kız okullarının fark attığının da kanıtı. Genel olarak kızların başarısı göze çarpıyor: ilk 50'ye giren liseden, 27'si kız, 14'ü erkek okulu. Sadece yedi tanesi karma eğitim yapıyor!

Anlayacağınız, Türkiye'de çağdaşlığın gereği olarak düşünülen karma okul, belki de sanıldığı kadar başarılı bir model değil.

Kızların namusu

Peki bizim okullarımızın kaç tanesi karma, kaç tanesi sadece erkek veya kız okulu? Milli Eğitim'in Strateji Geliştirme Başkanlığı'na danıştım, böyle bir çalışma yokmuş. Okullar sadece genel, özel ve meslek lisesi olarak sınıflandırılıyor. Ayrıca adı kız veya erkek lisesi olan pek çok okul, karma eğitime geçti. Dershanelerin ise karma eğitim vermesi zorunlu.

Ancak bizde kızlarla erkeklerin ayrı okullarda okuması, muhafazakarlığın bir göstergesi olarak görüldüğü için konuyu tartışmak bile başlı başına sorun. Doğruya doğru: Dindar kesim, kız çocuklarının ayrı okulda eğitim görmesini, başarı çıtasını yükseltmek için savunmuyor. Öncelikli kaygıları, kızların 'namus'unu korumak.

Ortaöğretimdeki kız öğrenci sayısının erkeklerden daha düşük olduğu, kız okutmanın pek çok aile için sorun olduğu ülkemizde, belki de bazı önyargıları bir kenara bırakmakta fayda var.

Eğer amaç, daha fazla kız çocuğunun okuması, üniversiteye girmesi ve kendi ayaklarının üzerinde durmasını sağlamak... Ve yerlerde sürünen ÖSS başarı grafiğini yükseltmenin bir çaresini bulmaksa...

Karma eğitimin artısını eksisini yeniden gözden geçirmekte belki de fayda var.

Her şey aynı kızlar yok!

Avustralya'dan ABD'ye, karma okullarla ilgili pek çok araştırma yapıldı. ABD'de 2008 yılında Stetson Üniversitesi'nin yürüttüğü dört yıllık pilot araştırmanın sonuçları çarpıcı: Karma okulda okuyan erkeklerin yüzde 55'i sınavı başarıyla verdi. Buna karşılık sadece erkeklerin okuduğu okulda, aynı sınavdaki başarı oranı yüzde 85'ti. Üstelik demografik yapı, sınıftaki öğrenci sayısı ve müfredat bakımından iki okul tamamen birbirinin aynıydı!

Mehveş Evin- MiLLiYET

---------

çok doğru bir yazı olmuş. ülkemizde sadece kız ve ya sadece erkek öğrencilere eğitim veren kurumlar gerici sıfatıyla eleştirilmektedir(fem vb.). oysa dünya anlamış karma eğitimin başarısız olduğunu. demekki gerici olan aslında tek cinsiyetle eğitim veren kurumlar değil, bu kurumları eleştiren at gözlüklü insanlar!
karma okullara, karma hocaların gönderilmesinden dolayı ortaya çıkan doğal sonuçtur.
başarıyı vücudun neresinde arıyorsunuz diye sordurtacak bi konu olmakla beraber yanlış bir bilgidir.
(bkz: karma olmayan okullardaki ilginç ilişkiler)
o zaman amerikadaki (ya da dünyanın gelişmiş ülkelerinde) okulların hiçbiri karma değildir mi acaba? gibi bir soruyu aklıma getiren başarısızlık durumu.
okulun genel başarısını göz önünde tutacak olursak her okul başarısız sayılabilir. kız erkek ayrımının yapılması makul mudur değil midir ben bilmem ama zaten her çocouk da başarılı olcaka diye bi kaide yok. kimisi çok zekidir, geleceği parlaktır, kimisi de biraz daha geridedir, orta düzeyde gidecektir. önemli olan bu çocukların hepsine sen zengin olacaksın hayalini satmamaktır. herkesin kendi dengine göre- istisnalar hariç- eğitimine devam etmesi salık verilir her zaman. yani başarı kıstası -kimse kusura bakmasın ama-büyük şehirlerdeki bir kaç üniversite dışındaki okulları kapsamaz zaten.
kız meslek lisesi örneğinin yanı sıra erkek egemen endüstri meslek liselerinde de aynı sorun vardı geçmiş yıllarda. kimisi eğitimin getirdiklerini kabul edemeyecek odunlukta olduğundan dolayı sen okulda iki üç kişi kurtarabilirsen kurtarıyordun, gerisi zaten toz toprak.
şimdilerden bahsedecek olursam da şayet, bikaç devlet okulu hariç bütün devlet okulları sapır sapır dökülüyor. 300 puanla üniversiteye zor giren öğrenciler var. özel okulların da durumları iç açıcı değil. anası babası zengin olmayan, 3-5 sene içinde resmen hayat yarışında kendini bulacak öğreniciler de genel manada kendini salmış vaziyette zaten. allah sonumuzu hayır etsin.
haremlik selamlık ilköğretim okulunun, haremlik selamlık lisesinin ve de haremlik selamlık üniversitesinin ve burdaki öğrencilerin afedersiniz ümmetin başarılı olmasıdır. çünkü karma okul değillerdir.
gerzekçe bir tespitten başka bir şey değildir. madem öyle, karma okul çıkışlı bizler neden başarılıyız diye sormak gerekir. oldu o zaman tüm karma okulları haremlik - selamlık edelim, belki uzayda yaşamaya başlarız, o kadar ilerleyecek; o kadar başarılı olacağız ya!
(bkz: haklı olabilirler kamil) zira hepimiz ortaokuldan geçtik.
diğer dünya devletlerinde karma olmayan okullarda karma öğretmenlerin olmasının sonucu olarak görülebilir. bizim ülkemizde işler çok farklı yürüyor malesef. bu amerikadaki bahsedilen okullar dini eğitim vermiyor. ama fem vb. gibi eğitim kurumlarının dini eğitimi ön planda tutup beyin yıkadığıda bütün ülkece bilinen bir gerçek. sistemi değiştirmeden önce zihniyeti değiştirmek daha mantıklı olur kanaatindeyim.
gençlerin kandaki hormon seviyelerinin yükselmesine bağlı olarak, düşünme yetilerinin aşşağı çekilmesidir.
(bkz: bel altı)
doğru bir tespit olabilir.erkek karı kız peşine düşer kız herif peşine düşer sonuç olarak öğrencilerin eğitim çıtaları da düşer *
eğitim sistemindeki gedikleri düzeltmenin daha önemli olduğu bir ortamda hala sıfatlarda (karma, anadolu lisesi, fen lisesi vs) takılıp kalmış olmamız, eğitimimizin hakikaten eleştirilecek çok şeyi olduğunun bir göstergesidir.
çağdaşlık anlayışının hastalanmasından dolayı ülkemizde algılanmakta sorun yaşanan durumdur. amerika ve avrupa'da çeşitli üniversitelerde çok sayıda akademisyen bu konuya dair çok sayıda araştırma yapmıştır. sonuçlar ise özetle aynı standartlara sahip karma eğitim veren okullardaki başarı oranının kız-erkek karışık eğitim verenlere kıyasla daha yüksek olduğudur.

israil'de karma eğitim veren okul yoktur. bu ayrı bir durum teşkil ediyor, çünkü israil teokratik bir devlettir.

her ne kadar akılcı, pozitivist görünselerde özünde yobaz zihinler amansız bir bağnazlık hastalığına sahiptir. bilim ve çağdaşlık adına bilimi rahatlıkla reddederler.
Hayatı sadece yazılı verileri ezberlemekten ibaret sanan, şeriatçı safsatası. karma olmayan okullardaki yabani hayatın varlığından haberdar olmama durumunda söylenilesi söz.
(bkz: karma nın başarısız olması)
başarısız olması tartışılır ama hayatta erkekten ya da kadından farklı bir cinsiyetinde olduğunu insana öğretir. sosyalleştirir bireyi.
oturmayı kalkmayı ,hareletleri ölçülü tutmayı öğretir.hayat sadece okuldan ibaret olmadığından sosyal alanda daha kendine güvenli, kaliteli ve kompleksiz insanlar yetiştirir. bu yüzden yanlış bir tespittir.
ben bir özel erkek lisesindeyim. okulun başarıya ne kadar faydası var anlatacağım. ama öncelikle dinen açıklayayım. biz okulda etkli bir kız göremediğimizde dışarıdakilere mecburen bakıyoruz. bu olumsuz. ayrıca bir süre sonra daha kötüye gidenler oluyor. ders olarakda kızların olmadığı sadece erkek öğretmenlerin olduğu yerde ne başarısı aklımız başka yerde ders mi olur aşırı yanlış bir uygulamadır. bu uygulamaya karma olmayan okul sistemi denir . <kınıyorum>