bugün

Sık rastlanan bir balina türü. Aşırı avlanma tehlikesinden diğer balinalara oranla nispeten kurtulmuştur. Derisinin altında soğuk sularda üşümemesini sağlayan 15 cm'lik bir yağ tabakası vardır. Karides gibi deniz canlılarını ve gümüş gibi bazı balıkları yiyerek beslenir. Boyu yaklaşık olan 15 metredir. Kanadı andıran her yüzgeci de 5 metredir. Bunlar dişsiz balinalardır. Çenelerinin her bir yanında ağız tavanından sarkan keratin uzantıları vardır. Bunlara da balen denir.
(bkz: Bedensel engelli balina)
Kambur balina (Megaptera novaeangliae), boyu 12-16 metre arası değişen, ağırlığı 36 tona ulaşabilen bir deniz memelisi.

(bkz: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kambur_balina)
ayrıca su altında karşı cinsi etkilemek için garip sesler cıkartıkları bilinir, su altından ses cıkmaz belki ama iletişim kurmak adına bazı titreşimler gönderdikleri ve 1000 km den birbirilerini hissettikleri söylenir.
yılda bir kez çiftleşebilmek için kutuplardan sıcak sulara 5000 km mesafe katederler. dişi kambur balina ulaştığı bölgede de çevresindeki erkekleri suyun üstünde sırtüstü dönerek ve garip sesler çıkartarak etrafına topladıktan sonra kaçmaya baslar. bunun üzerine toplanan yaklasık 12 erkek balina doğada görülen en büyük mücadelelerden birine girişir. Tek amaçları dişi kambur balinayı etkileyebilmek ve onla çiftleşebilmektir. Bu mücadele birbirlerini öldürmeye kadar gidebilir.

buradan da anlaşılabileceği gibi bu mücadele bizlere insanoğlunun kadın-erkek ilişkisinin doğası hakkında fikir vermektedir.

(bkz: Kaçan kovalanır)
Dünyada 1963 yilindan beri koruma altında olan balina türü.
Mağara soğuk muydu?
Kambur balinaların boyu 15 metreye ağırlıkları ise 50 tona ulaşabilir. Tek nefeste ciğerlerindeki havanın %90'ını değiştirebilir (ki insanda bu oran yaklaşık %15'tir) ve ciğerlerine doldurduğu hava ile suyun altında 45 dakika kalabilir.
görsel
(bkz: teşekkürler sükran)
Bir canlıya kambur ismini vermek hiç hoş değil, bu onun tercihi değil.