bugün

nesnelerin veya insanların ısık hızında hareket etmesi varsayımına/teoremine dayanır.bay einstein yasasaydı ona derdim ki aga bu isi cinler yapabiliyo sadece :/.
(bkz: ay böyle kara delik gibi bişi)
Gece gece çekilmiyor.
Hareketin göreceli olduğu ve evrendeki en yüksek hızın ışık hızı olduğu temellerine dayanan izafiyet Teorisi uzay – zamandan oluşan dört boyutlu bir evren modeli sunmaktadır. Temel olarak uzay ve zamanla ilgilenen, fiziksel olayları bu bakış açısıyla açıklayan bir teoridir.

Albert Einstein çıkardığı izafiyet Teorisi ile insanlığa uzaklığın ve zamanın göreceli olduğunu göstermiştir. Ortaya attığı birçok öngörüleri doğrulanan Albert Einstein önce hesap yaptı, sonra tahminlerde bulundu ve hemen ardından deneyler geldi. Zekası ile insanlığı kendine hayran bırakan Einstein’in yaptığı deneyler de tahminlerini doğrular nitelikte olmuştur.

Ayrıca;
(bkz: ikizler paradoksu)
bir münazarada ispat yöntemi olarak kullandığım bir teoremdir. günümüz teknolojisiyle kanıtlanamaz.açıklardım ama kimse anlamaz.
(bkz: bir de bana sor)
"sadece bi teoridir o yuzden bik bik bik".
bu konu cidden ağır bir konu. kafama takılan bir nokta var.

evrenin yaşını 13.7 milyar yıl olarak hesaplıyor bilim insanları. peki referans aldığımız zaman hangi zaman ?
Gözlemcinin görevi ne olursa olsun fizik kuralları herkes için aynı işlemektedir.
görsel
bir dönem ilgimi çeken konulardan bir tanesi. konuyla alakalı daha önce araştırma yapmış arkadaşların daha sağlıklı anlayabileceği şekilde yazacağım.
teori iki temel prensibe dayanmakta:

görelilik: fizik yasaları değişmez. ataletsiz (eylemsizlik içerisinde) hareket eden nesneler için bile referans çerçeveleri sabit hızda kalır.

ışığın hızı: ışığın hızı, ışık kaynağının hareketlerinden bağımsız olarak tüm gözlemciler için aynıdır.

biraz daha açmam gerekirse, einstein'ın çalışması zaman ve mekan arasında temel bir bağlantı oluşturuyor. sezgisel olarak evreni üç boyutlu (yukarı ve aşağı, sol ve sağ, ileri ve geri), aynı zamanda bir zaman bileşeni veya boyutuyla da öngörüyoruz. bunların birleşimi yaşadığımız 4-d ortamı sağlıyor. uzayda yeterince hızlı hareket ederseniz, uzay ve zamana dair yaptığınız tüm gözlemler, sizden farklı bir hızda hareket eden herkesten farklı olacaktır. hızlar arasındaki fark arttıkça, gözlemlenen farklar da artacaktır.

elinde bir lazer ile bir uzay gemisinde olduğunu hayal et. lazer ışını doğrudan tavana doğru fırlar, bir ayna etkisi gösteren tavana çarpar ve tekrar zemine yansır. şimdi geminin ışık hızının yarısı bir hızda hareket halinde olduğunu düşünelim. görelilik, bu hareketin sizin için hiçbir fark yaratmadığını belirtir. aslında kısaca “hissedemezsiniz”. (tıpkı dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi ve aynı zamanda güneşin etrafında uzayda ilerlemesi gibi).

olay şurada aslında. harici bir gözlemci dışarıdan çok farklı bir duruma tanık olur. geminizi "görebilseydi” lazer ışınının bir açıyla "yukarı" gittiğini, tavana vurduğunu ve zemine çarpmak için başka bir açıyla aşağı doğru yol aldığını fark ederdi. gözlemci, ışık yolunun, geminizde gözlemlediğinizden daha uzun ve daha belirgin bir açıda olacağını fark edecektir. daha da önemlisi, lazerin zemine ulaşması için geçen süre de farklı olacaktır. sorulması ve üzerine düşünülmesi gereken soru şu: ışık hızının sabit olduğu göz önüne alındığında, ikiniz de bu teoriyi kanıtlayan aynı sonuca nasıl varabilirsiniz? aslında kısaca zamanın geçişi sizin ve dış gözlemciniz için farklı olmak zorundadır. temeli bu ancak, bu aşamada kendinize “neden” sorusunu sorunca iş boyut değiştiriyor. o da başka zamanın konusu.

not: durumu olmayanlar okumasın, bu başlığa gelmişseniz zaten okursunuz. sevgilerimle.
(bkz: #44068147)
Albert einstein'ın teorisidir. Kullanılan formülü popülerdir. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekan hareketle, hareket mekanla dolayısıyla hepsi de birbiri ile bağımlıdır.

En basit örnek olarak sevdiğiniz bir işi yaparken zaman hızlı geçer, sevmediğiniz bir şeyi yaparken zaman durur ve geçmez.

Özel görelilik.
Enerji = kütle x ışık hızının karesi.
e=mc2 deyip de geçmemek lazım. Açılım şart!
O zaman dans! swh
izafiyet olsun einstein, ellerine sağlık.

not: millet göt, meme, bacak derdinde. millet aç aç... sizin konuştuğunuz şeylere bak!
görsel
uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklar.
Einstein şöyle derdi: Babaannene anlatamadığın bir şeyi hakkıyla anlamış sayılmazsın. izafiyet teorisini babaannesine anlatır gibi anlatacak var mı?
albert einstein'in bu teorisine göre, bütün varlıklar ve varlığın fiziksel olayları görelidir. Zaman, mekan, hareket, birbirlerinden bağımsız değildirler. Aksine bunların hepsi birbirine bağlı, göreli olaylardır. Nesne zamanla, zaman nesneyle, mekan hareketle, hareket mekanla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağımlıdır.

''Uzay - zaman bir bütündür ve her cisim uzay - zamanda ışık hızında hareket eder.''

yani özel görelilik kuramına göre her cisim, hem uzayda (hız) hem de zaman da seyahat edeceğini söylemiş ve hareketin bunlardan hangisine yayılırsa diğerinde de ışık hızını koruyacak düzeyde bir yayılma olacağını ifade etmiştir.
güncel Önemli Başlıklar