bugün

doğanın kanunudur seklinde ifade edilen bu söylem aslında var olan bir gercektir. vahsi doğa ve yasam insanı bencil olmaya zorlamaktadır.beyninizin derinlikleri kararlarınızda sürekli egonuza seslenmektedir ve yavas yavas egonuz kontrolü ele almaktadır.işin kötü yanı ise kontrolün egonuzda oldugunu anlamıyor olup üstüne bir de inkar etmenizdir.

evet insanın doğasında bencillik vardır. hatta bir çok kötü kavram vardır. zaten olay bunun farkında olup o egoyu kontrol altına almak, kısacası insan olabilmektir.
acaba bu insan doğasımıdır yoksa vahşi kapitalizmin insana yaptırdığı bir davranış biçimi midir ? bu noktada marx amcaya danışmak gerek.
(bkz: insan özünde bencil midir)
(bkz: gen bencildir)
insanın özünde bencil olmadığını düşünmekteyim şöyle ki hiç medeniyetle tanışmamış bir kabilenin gökten düşen coca cola şişesiyle birbirine girmesini anlatan bir video vardı belgesel tarzında sanırım bir zeitgeist videosuydu. bu kabile bildiğin ok yay felan kullanıyorlar özel mülkiyet yok çadırlarda yaşıyorlar göçebeler felan işte bir gün uçaktan coca cola şişesi savanların üstüne düşüyor bir elemanda bunu buluyordu sonra bunu kabileye gösteriyo işte bunun tanrıdan bir hediye olduğunu düşünüyorlar herhalde çnkü o camdan coca cola onların işlerinde baya yardımcı oluyor kullandıkları aletlerden daha sağlam ve şekilli işte ne olduysa ondan sonra başlıyordu o şişeyi elde etmek için daha fazla kullanmak için aralarında ki kavgayı anlatıyordu tam hatırlayamadım şimdi adını bilen varsa koysun buraya yada mesaj atsın.
(bkz: nefs)
insan hep bir parça bencil olmak zorundadır. yaşamını devam ettirebilmek, rahat edebilmek için.
bende de bulunan bencilliktir.misafir geldi mi yer, içer sıçar, temizliyeyim dedi mi ben yok ben hallederim derim.sonra tek başıma temizlik bulaşık uğraşır dururum. bu konuda çok bencilim üstüme tanımam.
insanın bir doğası yoktur. Biz her şeyi içinde doğup büyüdüğümüz toplumdan öğreniriz. Yani "insanoğlunun doğası bencildir" hayır. içinde büyüdüğü toplumdan dolayı bencildir, sonradan öğrenmiştir, insanda "doğuştan" gelen bir şeyler yoktur.
insan anne karnında her şeyi duyar, oradan çıktıktan sonra onun için ahir yaşam bitene dek başlamış demektir. insanın ceninken bazı alışkanlıkları kapar kısacası daha sonra bebeklik devresinde bir çok kişi duymuştur müzik dinletilir, masal okunur v.s şimdi küçücük bebek ne anlar müzikten masaldan denmemelidir çünkü yaratıcının bahşettiği bilinçaltı mekanizmaları taa cenin sürecinden itibaren buraya atar ve depolar. misal bir bebek anne karnındayken annesini yılan sokmuştur o bebek 30 yaşına gelip yetişkinliğe ermiştir lakin anne karnındaki o olay onun bilinçaltında olduğundan mütevellit bu insan ölene dek yılandan korkar ve yılan gördüğünde garip hallere girer. her şey doğuştandır, bencillikte doğuştan yani yaratılıştan gelir. ilk insan bile rabbının sözünü dinlememiştir, insan bencil bir varlıktır ve bu yüzden maddi hayata tapılır, bu dünyadan gitmek istemez...

--spoiler--
insanın bir doğası yoktur. biz her şeyi içinde doğup büyüdüğümüz toplumdan öğreniriz. yani "insanoğlunun doğası bencildir" hayır. içinde büyüdüğü toplumdan dolayı bencildir, sonradan öğrenmiştir, insanda "doğuştan" gelen bir şeyler yoktur.
--spoiler--

insanın doğasıdır bencillik, bu süreç insanın yaratılışından kaynaklanır. lakin inat ve inkarda diretenler anlayamazlar ki kendileri de bencil olduklarından mütevellit sözkonusu durumdadırlar.
ayrıca kural ve kanunların oluşma nedeni de insanların bencil özgürlüklerini kısıtlamaktan ötürüdür.