bunu bir tarih öğretmeni nasıl söyleyebilir diye düşündüren, senaryo yazılırken demekki daha da titiz olunması gerektiğini anlamamızı sağlayan replik. normal hayatta bir tarih öğretmeninden bunu duymak yüzüne tükürmek için iyi bir sebep olabilir.
görsel
memleketteki ilkokul,ortaokul ve lise öğretmenlerinin ne denli ruh hastası olduğunun göstergesi olan söz.
hoca, kişiye bulunduğu yerde büyük ,bilgili,sorumlu ve önder pozisyonunda olmasından dolayı gösterilen bir saygısı ifadesi olarak sarf edilen sözdür.
her ne hikmetse bu hitabetten en kemalistleri de dahil üniversite hocaları hiç gocunmaz.
televizyonda yayınlanan "hayat bilgisi" adlı dizideki afet hoca'nın pardon afet öğretmen'in meşhur sözü.
öğrenciler ortaokuldan itibaren eğitim veren kişilere hoca derler.ama afet öğretmen,kendisinin öğretmen olduğunu söyler ve ona her hoca diyen kişiyi uyarır:"hoca camide,hoca camide"
Bir dönem yayınlanan klasik lise dizilerinden bir tanesinde bir öğretmenin kullandığı en klişe sözdür. Bu sözün bir öğretmen/hoca tarafından kullanılması ayrıca acı bir gerçektir. Bazı dizi meraklısı öğretmen topluluklarıda bu sözü o dönemlerde kullanıp hazır cevap öğrenciler tafafından itina ile yerin dibine sokulmuştur.
(bkz: es anlam)
hayat bilgisi adli gerzek ama tutulan bir filmde sıkça dönen salak bir cümle.
konuyla ilgili cemil meriç hoca gereken ayarı umrandan uygarlığada vermiştir: Hoca öğretmen oldu, talebe öğrenci. öğretmen ne demek? Ne soğuk, ne haysiyetsiz, ne çirkin kelime. hoca öğretmez yetiştirir, aydınlatır, yaratır. öğrenci ne demek? talebe isteyendir; isteyen, arayan, susayan.
hoca camide biz neden burdayız?
camide imam, okulda öğretmen, üniversitede öğretim görevlisi, hastanede doktor. her biri ayrı yerlerde görev yapan hocalardır.
ilkokul ögrencilerinin ortaokula gecmesinden sonra,
ögretmenlere hoca demesinin arkasindan, ortaokul ögretmenlerinden aldiklari cevaptir...
öğretmen kelimesinin sadece öğrendiklerini öğreten kendinden bir şey katmayarak yeni bir şey eklemeden kendine öğretileni sadece aktarmaya sağlayan kişiye söylendiğini bilmeyen, hoca kelimesinin bir topluluğun lideri ve o topluluğa, öğrendiklerine yeni bir şeyler katarak yada kendinin ürettiği bilgileri anlatan( öğreten) kişi olduğunu bilmeyen insanların kullandığı cümledir.
(bkz: hoca geldi)
(bkz: imam kalmadı)
hayat bilgisiyle büyüyen neslin bilinçaltına yerleşmiş ögretmen repliği.
(bkz: karate hocası)
Saçmalıktır . Hoca camide bu hoca hiç mi sokağa çıkmıyordur .belki hoca göç sokakta.