bugün

bu bir ironi değildir.

Hitler faşist değildi. Hitler sosyalistti. Yalnız normal sosyalizmden tek farkı nasyonel sosyalist olmasıydır. Nasyonelizmin bir diğer anlamı milliyetçilik ve ulusalcılık olarak değiştirilebilir.

Nasyonel sosyalizm kendi ırkına, kendi milletine (veya din grubuna) sosyalizm adına her türlü özgürlükçü düşüncenin sağlanması, ülkenin refahı ve huzurunun gözetilmesi, kendi ırkından olan insanların çağdaş ve medeni bir toplumda yaşamasını sağlamaya çalışan sosyalizmin yan akımlarından biridir.

Hitler'de bu bağlamda cermen(alman) ırkını güçlendirme, medenileştirme, huzur ve refah içinde yaşamasını sağlama ve ırkını güzelleştirme adına pek çok çalışmalarda bulunmuştur. Hiç şüphesiz bunu yapmak için başka devletlerle savaşması gerek. Bugün amerikanın yaptığı da budur. Irakta, suriye de, afganistanda ve dünyanın dört bir yerinde soğuk ve ekonomik savaşla diğer ülkeleri ezerek kendi "amerikan" adını verdiği yeni ırk dünyasını güçlendirme çalışması yapmaktadır.

Faşizm ise bambaşka bir konudur. Bir insan ancak kendi halkına, kendi ırkına zulm ettiği zaman faşist olabilir. O da bilin bakalım kim ?
Hitler biraz daha şanslı olsa şuan avrupada ki tek devlet almanya idi.
tosun paşa filminde şener şen'in psikolojisi bozulup dengesini yitirince rakip aile seferoğulları hakkında aniden olumlu yorumlar yapmaya başlamasını hatırlatan bir önerme.
--spoiler--
Eğer bir millet özgür olacaksa; gurura, irade gücüne, meydan okumaya, nefrete, nefrete ve yine nefrete ihtiyaç duyar
Adolf Hitler
--spoiler--

eğer bu faşizm demekse keşke bizimkiler de biraz faşist olsa..
hitler faşistti. yönetime geldikten sonra muhalefeti tasfiye etmiştir. kendisi gibi düşünmeyenleri öldürmüş, zindana atmıştır. bizim oralarda böyle adamlara da faşist derler aga.
Facio, italyanca milliyet demek. Faşizm buradan gelir. italyan milliyetçiliğidir. dönemin faşisti Mussolini dir. italyan milliyetçiliği gütmeyen kimse faşist değildir.

(bkz: Atsız ın faşizm hakkındaki görüşleri)
siyasi terimler hakkında kafası karışmış kişi söylemidir. kaldı ki mevcut entrilerin bazılarında da, hatta günlük hayatta da çok kez şahit oluyoruz buna.

faşizm kelimesinin kökü, burada iddia edildiği gibi millet (natio) kelimesinden gelmez. o natioanalismdir. biz onu milliyetçilik ya da ulusçuluk diye çevirdik dilimize. faşizm ise fasces kökünden geliyor. "bir demet çalı" anlamına gelen bir kelimeden türemiştir faşizm. ki aslında faşizmi tanımlayabilmek için çok güzel bir etimolojik içeriktir bu.

tek bir çalı, kolayca kırılır. güçsüzdür. ancak bir demet çalıyı kıramazsınız kolay kolay. arada bir iki tanesi kırılsa bile, kalanlar kırılmaz. öte yandan bir kaç tanesi kırıldığı zaman, diğerlerini kırmak için harcayacağınız güç azalır. yani bir çalı destesinde, her bir çalı demetin bütünlüğü ve gücü açısından önemlidir.

faşizmin özü de budur zaten. toplumu bir bütün olarak görür. adeta bir deste çalıdır toplum. bireyselliğe yer yoktur. birey güçsüzdür, zayıftır. faşizmde birey sadece toplumun bütününü sağlaması açısından önemlidir. bu yüzden bireyin birincil önceliği, toplumu oluşturmak ve o topluma tam anlamıyla uyum sağlamaktır.

buraya kadar çok korkunç bir şey değilmiş gibi görünüyor. ancak, homojen bir toplum yaratmak fikrinin ne türden ızdıraplara sebebiyet verebileceğini tahmin bile edemezsiniz. ayrıca bazılarının iddia ettiği gibi faşizm italyanlara ya da almanlara özgü bir ideoloji de değildir. gayet evrensel unsurlar barındırır. ancak her faşizm türü kendi içinde eşsizdir. çünkü o millete özgüdür. millidir yani. marksizmin evrenselliğinden bu yönüyle ayrılır. ama orada da hemen parantez açmak gerekir. komünizm bile sovyetler örneğinde, çin, arnavutluk ya da küba ve güney amerikada görüldüğü üzere aslında gayet de ulusal olabilmektedir. bu yüzden komünizm değil de marksizm kelimesini kullandım.

hitlere gelirsek, gayet de faşistti. hatta faşizmin tanımının şekillendirilmesinde rol oynayan en önemli kişidir kendisi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fascism#Tenets şurada faşizmin unsurları gayet güzel bir şekilde sıralanmış. zaten dediğim gibi, aslında bu unsurlardan bahsedebilmemizin en önemli müsebbibi de hitlerdir. hitler için faşist değildi demek, marx için komünist değildi demeye benzer. her ikisi de ilişkili ideolojinin gelişmesine büyük ölçüde katkıda bulunmuştur (olumlu ve olumsuz anlamda). bu saatten sonra onların ideolojik kimliklerini tartışmak anlamsızdır.

bir de çok enteresan geliyor. bizim milliyetçilerde ve ideolojiler konusunda kafası karışık olan insanlarımızda sürekli asırlık ideolojileri, fikir akımlarını haklarında fazla bir şey öğrenmeden kendi kafasına göre yorumlama hastalığı var. bende de vardı bu bir aralar. bundan ne kadar çabuk kurtulursanız o kadar iyi. bu tarz ideolojiler ve fikir akımları bizim onlar hakkında ne düşündüğümüze göre değişmez gençler. "bana göre faşizm..." diye başlayan bir cümle akademik bir değer ifade etmez. faşizm sana ya da bana göre değildir. belli bir dönemde güç kazanmış ve uygulama alanı bulmuş bir fikir akımıdır, ideolojidir. önce onunla ilgili temel bilgileri ve pratikleri öğrenirsin, sonra hakkında bir takım yorumlar yapabilirsin elbette. bunu sadece faşizm için söylemiyorum.

ayrıca nazizm kelimesine de fazla takılmamanızı öneririm. nazizm, faşizm gibi çok şey anlatan, üzerinde çokça düşünülmüş bir kelime değildir. nasyonel sosyalist partinin isminin kısaltmasıdır. bu partiye ismini veren de hitler değildir. hatta hitler öncesinde bu parti, çok etkin bir parti de değildi. hitler kavgamda bu partiye girmesinin daha çok daha hızlı yükselme ihtimali görmesiyle ilgili olduğunu söyler. o yüzden "hitler aslında sosyalist" demek gülünç kaçar.

uyguladığı ekonomik sistem kesinlikle liberal bir kapitalist sistem değildir. ama buna bakarak "e tamam işte, sosyalistmiş bak" demek de anlamsız. çünkü üçüncü yol (third way) denilen bir yool daha var. sosyalizmin ve kapitalizmin dışında bir yol. mussolini de, hitler de bunu uyguladılar. ekonomi tamamen devlet kontrolündedir. özel teşebbüs, devletin çıkarları doğrultusunda yönetilir. yani serbest bir piyasadan bahsedilemez. marxın dikkat çektiği sınıflar çatışmasına çözümü şu şekilde getirir faşizm; toplum homojen bir bütün halinde devletin himayesi altındadır. sınıfsal ayrımlar bu şekilde azaltılır ve yerine göre de yok edilir.

totaliterlik bakımından aşırı sağ uç ile aşırı sol uç birbirine benzer genelde. bu yüzden de politik sprektrumun gösteriliş tarzında değişikliğe gidilmiş; ok şeklinde giden spektrum yerine otoriterliği de ifade eden ve aşırı sağ ile aşırı solu bu açıdan benzeştirebilen politik spektrumlar kullanılır olmuştur günümüzde.
Hakli onerme olabilir.
doğrudur.
hitler doğrunun peşindeydi. yahudileri oldürmesi kötü ama nedeni oldukça haklı.
kendince öyle olmayabilir tabii de; birileri de akıl edip "neden döneminin bütün faşist rejimlerini tam gaz destekledi, neden ülkesindeki her tür muhalefeti bastırdı, neden giyotinle o kadar kafa uçurdu, neden birçok ülkeyi işgal etti, neden işgal ettiği ülkelerde havsalaya sığmaz zulümler yaptı" gibi makul sorular sorabilirler. sonra canhıraş şekilde hitler savunusu yapmaya , faşist olmadığını falan anlatıp hitler övmeye çalışırken eli böğründe kalabilirsiniz.
öncelikle nasyonel sosyalizmin marksist sosyalizmle bir bağlantısı olduğunu düşünmek, onu sosyalizmin bir yan akımı saymak tam bir cehalet örneğidir. iki siyasi düşünce arasında hiç bir ideolojik bağlantı bulunmamakla birlikte, öğretileri de birbirlerine taban tabana zıttır. bu zıtlık da elbette en başta sosyalizmin enternasyonal, nasyonel sosyalizmin ise adı üstünde aşırı milliyetçi tarafından kaynaklanmaktadır.

faşizm meselesine gelirsek ise bugün faşizm iki anlamda kullanılmaktadır. özel anlamı italya'da mussolini önderliğinde oluşturulan ve 1922-1943 yılları arasında etkin olan düzendir, daha genel anlamı ise geçmişteki, bugünkü ve gelecekteki aşırı ulusçuluk ve baskıya dayanan her türlü düzen için kullanılabilir. bu ikinci anlamına bakarak söyleyebiliriz ki evet hitler faşistin önde gidenidir. hatta bugün de, hitler dönemindeki kadar vahşi ve saldırgan olmamakla birlikte bir çok ülkede faşist uygulamalar çokça görülmektedir. (bkz: türkiye) (bkz: sömürge tipi faşizm)
Düşünün şimdi, bir ülke var. O ülkede sadece bir ırkın yaşamaya hakkı var. o ırka mensup insanlar, her türlü hakka sahip. Refah içinde yaşıyorlar. Nasyonal sosyalizmin anlamı budur.
nasyonal faşist parti değil de, nasyonal sosyalist parti olduğuna göre, adam faşo değil sosyalistti.
sadece yahudileri sevmiyordu ve kendinin üstün irk olduguna inaniyordu.