bugün

Yunan didaktik şiirinin babası diye anılan ünlü Yunan ozanı. M.Ö. 8. yüzyıl dolaylarında yaşadığı düşünülmektedir. Yunan ilk çağının Homeros'dan sonraki en büyük epik ozanıdır. Eserlerinden 2 büyük epik bugüne ulaşabilmiştir, bunlar: Tanrılar ile ilgili mitler üzerine olan Theogony* ve çiftçi yaşamını anlatan işler ve Günler'dir.

ayrıca, Bugün, Yunan mitolojisi ve Yunan çiftlik hayatı üzerine bildiklerimizin çoğunu Hesiodos'a borçluyuz.
"içinde aşırılığın büyümesine izin verme" sözünün sahibi.
aristoteles' in, ilk dinbilimcilerden biri olarak nitelendirdiği, theogony adlı eserin yazarı olduğu iddia edilen, hellenistik dönemde yaşamış yunan yazar.
(bkz: didaktik şiir)in kurucusu sayılır. (bkz: işler ve günler) adlı eseri ünlüdür.
millattan önce 8. yüzyılda yaşayıp aşağıdaki cümleleri kurmuş bir muhteremdir.

"günümüz gençleri öyle umursamaz ki ileride ülke yönetimini ele alacaklarını düşündükçe mutsuzluğa kapılıyorum. bize, büyüklere saygılı olmayı, ağırbaşlı davranmayı öğretmişlerdi. şimdiki gençler kuralları boş veriyor."

varın çıkarılacak sonucu siz çıkarıverin.
boitoia'da i.ö. 8yy. ortalarına doğru doğan, yaşamı boyunca küçük bir toprak parçasını güçlükle işleyen bir köylü olarak kalan, ancak yunan kültürünün, 'ırklar efsanesi' ve 'prometheus efsanesi' çevresinde kurulmasında başrolü oynamış kişidir.
"Cahiller bilmez yarımın bütünden çok olduğunu"
demiş kendisi
tanrılar ile insanlar aynı köktendir demiş kişi. yıl m.ö. bilmem kaçıncı yüz yıl. birileri bu adamlara dünyanın sırlarını çok önceden göstermiş, yemiş bunlar da bizi.
mal mal okunan adamlardan biridir. "tanrı" deyince, bunlar da hristiyanlıktaki anlamıyla tanrı zannediyor. "yaratılış unsurları"nı anlatıyor, "atalar"ı anlatıyor, insanlık tarihini anlatıyor, "peygamberler"i anlatıyor.

evet, iki kitabını da okudum.
yunan mitolojisi hakkındaki en büyük kaynaklardan biridir.
isadan önce 700 lü yıllarda mal edinen ve edinemeyen, yani sınıf ayrımının başladıgı 300 yılık feodal geçmişe sahip yunan topraklarında yaşamıştır. şiirlerinde doğdugu çağın yanlış bir çağ oldugunu, evladın babaya saygısının kalmadıgını deformasyonun baş gösterdiğine değinmiştir. kendisi o çağda bile bunları söylüyordu, değişen pek bir şey yok, bugünde aynı! o, içerisinde bulunduğu çağda, geçmişte kalan altın çağı arıyordu. rüşvetçi devlet adamlarına para yedirerek, kendinden mirası devralan kardeşine açgözlülüğü için sitem ediyordu şiirlerinde.
kendisinin de bahsettiği gibi, tanrı korkusu ve kudreti ancak bunun çözümü olacaktır! ancak bu korku bile cezaları ve suçları durdamıyordu. o halde töre ve anane geliştirilmeliydi. "ezenleri önlemekten çok; ezilenleri teselli edecek törenler hazırlanmalıydı!" bu da dinin insanı sömürmesi, varolan sistem çarklarını devam ettirerek, tanrının yarattığını cezalandırmak istemesi demekti.
hellen yazarı.
deha derecesinde büyük yunan ozanı ve bilge. olympos tanrılarına inanmasa iyiydi.
koyun güden, çiftlik hayatının zorluklarını aşmaya çalışan bir çobanken tarlada bağda bahçede gördüğü müzler ile hayatının değiştiğine inanılır. ozan asası ve ozan sesine sahip olduktan sonra şiir yarışmalarına bile katılır. homeros'a göre hakkında daha çok şey bilinir ama eserlerini tek başına yazıp yazmadığı da bir muamma. işler ve günler kitabında erkek kardeşi perses ile babalarından kalan araziyle ilgili yaptıkları tartışmaları kaleme almış. yani tarihteki ilk veraset kavgası bu olabilir.
aklıma nasıl kazındıysa benim için adı "hesiodos işler ve günler" olarak bir bütün hâlini almıştır.

kahrolsun ezberci eğitim sistemi.
O, tarihin gelişiminde bir genel çizgi ya da yönelim olduğu düşüncesini kullanmıştır. Hesiodos'un tarih yorumu karamsardır. kendisi, insanlığın Altın Çağdan bu yana gelişiminde hem beden, hem de ruhça soysuzlaşmasını kaçınılmaz oldu­ğuna inanır.