bugün

"bu işte bir gariplik var ama" diye düşündüren paradokstur.
yanlış bir yaklaşımdır bence. öenmli olan rüzgarda savrulan yaprak olmamak.
tercihlerinde hayatta büyük bir yeri olduğunu unutan insanların düşüncesi.. tercih hakkını kullananan fakat anlayamayan insanların düşüncesi..
(bkz: cüz i irade)
(bkz: külli irade)
(bkz: provakatif entry girip sazanlara gulmek)
akla ömer hayyam'ın ünlü rubaisini getiren başlık:

tanrı bizi yarattıgı zamanda
biliyordu dünyada işimiz ne olacak
işlediğim günahlar hep onun emriyledir
o halde kıyamette beni niçin yakacak?
kader kavramını tam anlamıyla bilmeyen insanların kafasındaki soru işaretidir. yaratanın belirlediği kader, hayatımızda asla değişmeyecek olanlardır. annemi ve babamı, kardeşlerimi, akrabalarımı değiştiremem değil mi? ayşenin ahmetden çocuğu olması yazılan kaderdir; ayşe yi nikahsız hamile bırakanlar utansın ya da nikahsız ahmet in koynuna giren ayşe utansın. * *
yapma canım, yapma arkadaşım..

tamam pek inançlı biri sayılmam ama en azından gidipte wikipedia ya denen olguya "kader" yazacak kadar sivri zekayım çok şükür, dinimiz, amin.
(lime wire e yazmayın "kader cute girl has" diye başlayan şey çıkar çarpılırsınız)

wikipedia hazretleri diyor ki;

islam dininde kader, ezelden ebede kadar hayır ve şer (iyi ve kötü) meydana gelecek bütün hadiselerin (olaylar)Allah katında bilinmesi ve yaradılmasıdır.

kitaplardada şöyle geçer;

Kader, Yüce Allah'ın, ezelden ebede kadar olacak bütün şeylerin zaman ve yerini, özellik ve niteliklerini, ezeli ilmiyle bilip sınırlaması ve takdir etmesi, demektir.

demek ki neymiş? senin yapacağın şeyler bir yerde yazmıyormuş. ulan zaten koskoca evreni allahın yarattığına inanıyorsun birde tutup ilkokul çocukları gibi defter kitap tuttuğunu söylüyorsun. ne diye bir yerde yazsın ki? çok mu gerekli? allahın ilminin ezeli olduğunu söylemiyor muyuz?

kader, yapacağınız şeyleri allahın zaten biliyor olmasıdır. allahta zaman kavramı yoktur. şöyle anlatayım. ölüm gününüzü allah biliyor zaten dimi. "sadaka ömrü uzatır" böylede bir hadis var.. sadaka verip vermeyeceğinide biliyor. bu evrerne özgü zaman kavramını kafamızdan silemedikçe anlayamayız bunu. anlamadığımız içinde "allah kaldıramayacağı bir taş yaratabilir mi" gibisinden zekice sorular sorarız. kaldırmak eylemi allahın yarattığı sadece bu dünyada bir fizik kuralıdır. gerçekte kaldırmak diye bir eylem var mıdır acaba? bu konulara girip kafanızı karıştırmak istemediğimden burda bırakıyorum.

"madem kısaltıcaktın ne diye bu kadar yazıyı bize okuttun ibne" demeyeceğinizi temenni ederek kısaca kader;

senin iradenle isteyerek yaptığın şeyleri allahın zaten önceden biliyor olması olayıdır.

son olarak yeni minare yapıyoruz, çıkışta yardımlarınızı esirgemeyin.
ne verirsen elinle, o gelir seninle.
(bkz: önce sıçıp daha sonra sıvamaya çalışmak)
güncel Önemli Başlıklar