bugün

harf inkılabı (harf devrimi - 1 kasım 1928) - harf inkılabı (harf devrimi ) – sebepleri - sağladığı faydalar türk dili, kendisine mahsus bir yazı, alfabe ile ifade edilmesi gerekirken uzun asırlar boyunca arap harfleri ve arap alfabesi ile yazılmıştı; halbuki bu alfabe, bu yazı, türk dilinin zenginliğini, onun genişliğini ifade etmekten çok uzaktı. bu ihmal sebebiyledir ki türkçe kendi kuralları ile yazılan ve söylenen bir dil olmaktan çıkmış; arap ve acem dil kurallarının etkisi altına girmişti.

bu sebeple milli benliğimize dönüş açısından büyük bir hamle niteliği taşıyan bu harf inkılabı gerçekleştirildi. 1 kasım 1928'de, daha önce türkçe yazmak için kullanılan arap harfleri yerine lâtin esasından alınan harfler, türk dilinin özelliklerini belirten işaretlere de yer verilmek suretiyle türk harfleri adı ile 1353 sayılı kanunla kabul edilmiş oldu.harf inkılâbı kavramı yazı dilinde kullanılan arap harflerinin yerine yeni türk harfleri olarak tanımlanan işaretler sisteminin alınmasını ifade etmektedir.

diğer taraftan batı medeniyeti latin esasına dayalı harf sistematiğini kullanıyordu arap ve şarkiyat medeniyetlerinin özelliklerini ve kültürel yapısına göre oluşturulmuş arap esasına dayalı harf sistematiği batı ile olan ilişkilerimizde zorluklar yaşanmasına sebep oluyordu bu nedenle rehber olarak batı’nın ilmi ve fenni alınacaksa ilişkilerin gelişmesi için teknoloji ve fen konusunda ilerleme kaydetmiş batı’nın kullandığı latin esasına dayalı harf sistematiği kullanılmalıydı.

harf i̇nkılabının (harf devriminin) sağladığı faydalar

• harf inkılâbı, 1000 yıllık arap harfleri ile yazı yazmak geleneğini yıkarak, batı medeniyeti ve kültürü ile yakınlaşma sağlamasından dolayı atatürk'ün önderliğinde kültür inkılâbına yol açan, büyük bir inkılâptı. bu nedenle sosyal, kültürel ve siyasî alanda geniş yankılar uyandırmıştır.

• atatürk, harf inkılâbını, sadece kolay okuyup yazma için bir yazı tekniği meselesi olarak ele almamıştır. lâtin alfabesinden alınan yeni türk harfleri, batı uygarlığına katılma işini de kolaylaştırmıştır bu sayede bundan sonra yürüteceğimiz ilişkilerimizde batı medeniyeti ile entegrasyonumuzu sağlamada büyük faydalar sağlamıştır.

• harf inkılâbı aynı zamanda, dilde reform yolunu açmak isteyenlere bir başlangıç, bir dayanak olmuş ve onlara güç kazandırmıştır. böylece dilde sadeleştirme, türkçeleştirme akımına hız verilebilmiştir.

• harf inkılâbı, kolay okuyup yazma olanağı sağlamasının yanında okuma alışkanlığını da artırmış ve yaygınlaşmasına zemin hazırlamıştır. aslında harf inkılâbının en önemli yönü, yeni başlayacak olan kültür inkılâbının temel yapısını oluşturması ve de türk kültürünün gelişmesine imkân vermiş olmasıdır.
1929un ilk günü basılan gazeteden bir kupür

görsel