bugün

sanırım tek yönüyle sapasağlam ve ilelebet yaşayacak fakat diğer yönü biraz sallantıda olan ilkedir.

gelelim ayrıntılara. atatürk'ün devletçilik ilkesi iki ana kavramdan oluşur. sosyal devlet ve kamu işletmeleri. sosyal devlet ilkesi hala ayakta ve tüm medeniyetlerin vazgeçilmezi durumunda. gelelim kamu olayına;

türkiye'de cumhuriyet'in ilanından sonra devletçi ekonomik sistem uygulanmaya başlandı. bunun nedenleri:

halkın elinde yeterli sermaye olmaması nedeniyle özel işletmeciliğin ülke ihtiyaçlarını karşılayamaması.

girişimci sınıfın yetersizliği ve teknik eleman sıkıntısı.

fakat günümüzde bu sıkıntıların yaşanmadığı aşikar. ve gün geçtikçe bütün dünyada özelleştirme kavramı yerini almaya başladı. atatürk'ün o dönemki yapılabilecek en iyi ilkeyi yaptığı bir gerçek fakat globalleşen dünyada bu ilke sallantıda. o yüzden atatürk'ün inkılapçılık ilkesini neden yarattığınıda anlıyorum. konuyu anlayamayan arkadaşlara küçük bir örnek vereyim.

devletçilik ilkesi adı altında özel işletmelerin yapamadığını yapmak için devlet bir uçak fabrikası kurdu ve 5 liraya uçak üretmeye başladı. ardından hammedisini ucuz elde eden ingiltere geldi ben sana aynı kalitede aynı uçağı 4 liraya vereyim dedi. bu durumda hala orada uçak üretmek mantıksız geliyor.

öte yandan da geçen günlerde almanya kamulaştırma sürecine gittiğini ve bunun için 500 milyon euro kaynak ayırdığını açıkladı. hadi bakalım.
başbakan milleti satıyor denilirken bu ilkenin uygulandığı fark edilmemektedir.
halkın elinde yeterli sermaye olmaması nedeniyle özel işletmeciliğin ülke ihtiyaçlarını karşılayamaması durumunda devletin özel sektörü ele alması durumudur. şu anda halkın elinde özel sektör için yeterli kaynak bulunduğundan özelleştirme ortaya çıkmıştır.