bugün

Deniz Kavimleri’ nin sebep oldukları göç hareketleriyle beraber MÖ Anadolu, Kuzey Mezopotamya’ da kurulan büyük devletler yıkılmıştır. Anadolu coğrafyasında Hitit Kültürü 500 yıl kadar kendini göstermeye devam etti. Bu kültüre “Hatti Kültürü” denmektedir. Özellikle Kızılırmak yayı içerisinde yaşayan bu halk sair kavimlerle etkileşim içerisinde farklı coğrafyalarda da çeşitli kent devletleri oluşturmuşlardır. Hititler sonrasında Anadolu’da yaşanan hakimiyet alanını doğuda Urartular, batıda ise Frigler doldurmuştur. “Hititler’ in varisleri olan bu insanlar Frig ve Urartu egemenlik bölgelerinin arasında, Kayseri’den Malatya’ ya kadar olan topraklarda, Antitoroslar’ da Luvi, Çukurova’da Hurri, Antitoroslar’ ın güneyinde Hurri ve Amurru halklarıyla birlikte yaşamışlardır.

Anadolu coğrafyasında oluşmuş irili ufaklı bu devletler Önasya’ dan gelen tehlikeler sebebiyle kimi zaman büyük devletlerin hakimiyeti içerisine girmişlerdir. Frigler ve Urartular arasında kalan bu kent devletleri şunlardır; “…Kayseri, Nevşehir, Niğde illerini kapsayan bölgede Tabal, günümüz Malatya ili ve Maraş’ın kuzey bölgesinde Melitene/Meliddu, Maraş çevresinde Gurgum, Adıyaman ilinde Kummuh, Çukurova yöresinde Que, Hatay yöresinde Pattin ve Kargamış civarında aynı adla anılan beylikler…"
Bildiğim kadarıyla Büyük Hitit krallığının balkan taraflarından gelen barbarlarca yıkılmasından sonra var olmuş küçük kent devletleri olup hemen hemen hepsini kendisini büyük hitit krallığının mirasçısı sayması gibi nedenlerle birleşememiş kimi zaman yabancı devletlere bağlanmak zorunda kalmış en son da pers istilası sonrası tamamen ortadan kalkmış devletlerdir..