bugün

türkiye cumhuriyeti devletidir.

geçenlerde maaş ödemelerinden sonra maaş bordrosu ile bir arkadaşım gelip brüt ücreti ile net ücreti arasındaki farkın nedenini anlamak için yardım istedi. ki yapımı ve yaklaşımımı önceki muhabbetlerimizden bildiği için anladım amacını, muhabbet etmek istiyordu.

brüt ücreti 1200 TL olan bir adamın net maaşı neden 890-900 tl olur ki? gelir vergisi arkadaş... hani şu büyük paralar kazanan büyük şirketlerin, gider şişirme yöntemleriyle vergi levhasına yansımayan kârlılıkları ve canı isterse vergi ödemesine olanak sağlayan vergi türüyle aynısı.

yani, çalışan bir adamın çalışmaları karşılığında hakettiği paranın bir kısmına devlet eliyle makas atılması. aslında bu doğru bir şey(vergilendirmeyi gerçekleştirmeli devlet ki, kendisini çevirebilsin bir şekilde. daha kaliteli hizmet verebilsin vatandaşlara) ama öte yandan 1200 tl'lik iş yapıp eline geçen 900 tl'yi harcamak istediğinde n'oluyor? ben söyleyeyim tekrar vergi ödüyorsun. araba al mesela, telefon, televizyon, beyaz eşya... sigara al, vodka al, şarap al, bira, viski...

olmadı mı? yumurta al, yoğurt al, süt al, çikolata, gofret, et...

yani vergisini peşin ödediğin paranı harcamak istediğinde tekrar vergi ödüyorsun. hatta öyle ki elektrik faturanı öde, su faturanı öde, doğalgaz faturanı öde...

hatta daha da beteri arkadaş paraya ihtiyacın olsun, bankaya gidip kredi çek, eşek yüküyle faiz öde(denizbank'ın bireysel kredi faiz oranı 1,99) ve o da yetmezmiş gibi %15+%5 kkdf bsmv adı altında gene vergi öde.

uzunca konuştuktan sonra dönüp yüzüme baktı, bir vergi çubuğu çıkartıp yaktı, dumanını alabildiğine çekti içine arkadaşım. "haraç bu" diyebildi ki sonuna kadar haklıydı bana göre.

edit: vergi levhalı olup da gider şişiren tosuncuklar bozulmasınlar.
mevcut ekonomik sistemin ve onun sürüngenlerinin yarattığı devlettir. farklı şekilde işlemesini beklemek hata olur. sistem değişmeli, başka türlü bu sömürü ve ahlaksızlık son bulmaz.
gelir vergisine kurban olayım!! nedir ki gelir vergisi??dükkan sahipleri bilir.

kdv
stopaj
tabela
çöp
ruhsat yenileme harçları(her sene)
ito aidatı
defter tasdik bedelleri
ssk
bağkur
gelir vergisi
birde bunların yanına kullandığınız ne varsa, cep telefonunan, benzine %40 nın vergi olduğunu düşünürseniz.
gelir vergisiyle kalsa, allaha bin şükür.
sonuna kadar hak verdiğim tesbittir.
vatandaşın elinde bir kuruş kalmasın diye vergi kasan devlettir. bu vergi sistemine rağmen cari açığın her geçen gün artması kafalarda da ayrı bir soru işaretidir.
Vergi veriyorsun diye senden vergi aliyor da diyebiliriz. Ben bunu üretim olmadigina bagliyorum, yoksa neden bu kadar vergi alinsin ki. Cebe atmazlar tabii ki uydurma o haberler, inanmayin. Atmiyorlardir di mi lan?
%35 lik dilime girildiğinde daha bir zoruna gider insanın.
yapılan zamlara güncelleme diyen devlettir.
yanlış olan önermedir. zira devlet tutabildiğinden gelir vergisi almaktadır. yani çalışanlardan.

işverenler ise "ay şuraya giderim oldu" "vay bu aleti tamir ettirdim" "vohaley amortisman az geldi" diyerek ordan burdan kırpar kırpar sonunda zarar bile göstererek vergi vermezler.

tıpkı kaçak elektrik faturalarının, faturalarını ödeyenlere yüklenmesi gibi.

(bkz: gelir vergisi/@mellonnim)
(bkz: sömürü)
kayıtdışı ekonomiden vergi alamayan ve kayıtlı ekonomiden de yetersiz denetim sonucu istediği verimi alamayan, kusurlu olduğuna bakmaksızın, eldeki "kazları" daha fazla yolarak gelir vergisi tarhiyatının bokunu çıkaran devlettir.