bugün

gelecekçilik.
italyanca futurismo'dan türemiştir.
20. yüzyılın başlarında italya'da ortaya çıkan sanatta devrimi ve dinamizmi vurgulayan akım.
en çok görsel sanatlar alanında etkili olmuştur.
1910'lu yılların italya'sında ortaya çıkmış, kendinden önceki kuralları ve akımları tamamiyle reddeden, alışılageldik klasik sanat anlayışından ve kalıplarından tamamen sıyrılarak yenilikçi, gelecekçi, özgürlükçü, düzensizliğin ve kuralsızlığın hakimiyetindeki "ben yaptım oldu" zihniyetini benimsemiş, bünyesinde başkaldırı ve isyanı barındıran muhalif bir tutum sergileyen, anarşist bir tavırla bazı değerleri yüceltirken bazı değerleri yerin dibine sokan, dadaizmle keskin hatlarla ayrılmasına rağmen, dadaizmin temellerini atmış daha kadife bir dokuya sahip gibi görünen fütürsüz sanat akımı.
bünyesinde özgürlükçü anlayışı anarşizme çevirecek kadar mevcut düzene karşı başkaldırı ve isyanı barındırmasına rağmen, gelecekçi bakış açısından dolayı da sanayileşme, kentleşme ve savaş gibi sistem değerlerini de yücelttiği için farkında olarak ya da olmaksızın esasen bağlı bulunduğu güce hizmet eden deforme edilmiş ironik bir yapısı da vardır. tasvip etmiyoruz.
"ayranı yok içmeye, futurizmle gider sıçmaya"
(bkz: al gözüm seyreyle)
Manifestosu bir şair-yazar tarafından (marinetti) yazıldığından sloganı kuvvetli bir akımdır. Ne var ki geçmişi reddetmek ve geleceği geçmişten tamamen bağımsız inşa etmek derdine düşerek zeminsiz sivriliklerle meşgul olmuşlardır. O şahane manifestoyu yazarken, bir akım oluşturmak yerine bir sanat eseri, deneme, öykü falan yazsaymış marinetti keşke. Zira içinde:"savaşı, dünyanın tek temizlik olanağı olan savaşı, militarizmi, vatanseverliği, özgürlük savaşçılarının yıkıcı eylemlerini ve ölmeye değer güzel ideallerini yücelten bizler, kadınları hor görürüz." maddesini bulunduran bir manifesto ile geçmişi reddetmeye kalkmak düpedüz bir tezat. Savaş dediğin tarihin başından beri insanı yıkan bir vahşilik. Adamlar bunun geçmişten farklı olduğunu iddia etmişler, özgürlülüğü de kadınları hor görerek.

Makinelerin dili olsa da anlatsa.
20.yy'ın başında italya'da gelecekçilik(fütürizm) akımı ortaya çıkmıştır. italyan şair,romancı,oyun yazarı ve yayın yönetmeni Filippo Tommaso Marinetti'nin 1909'da Paris'te Le Figaro gazetesinde yayınladığı bildiri gelecekçiliğin manifestosu olmuştur. Bildirite göre: 'Bizler müzeleri,kütüphaneleri yerle bir edip ahlahçılık,ferminizm ve bütün yararcı korkarklıklarla savaşacağız.'deniyordu. Bu geçmişin bütünüyle reddi demekti. Aynı bildiride,'Biz dünya'daki gerçekten sağlıklı tek şeyi,yani savaşa ve ölüme götüren güzel düşünceleri yüzeltiyoruz'sözleri siyasal alanda o dönemde gelişen faşizmden yana bir tavrın da açık bir göstergesidir. Gelecekçilik faşizmle özdeşleşti ve 1920'lerin ortalarına doğru etkisini yitirdi. Eserlerinde mantıklı cümleler kurmayı reddeden gelecekçilerin parolası 'kelimelere özgürlük'tü.

Not: Böyle hastalıklı bir düşünceyi benimsemelerine rağmen bu denli güçlü bir slogan bulmaları ve aynı zamanda düşüncelerine ters bir anlam uyandıran bir slogan seçmeleri beni saşırtmıştı...
20yy'ın başında yeni yaşamı ve yeni yaşamın teknolojisini özne alarak tanımlayan, hareket ve dinamizme önem veren, geleneksel kuralları yıkma amacı güden bir sanat akımı olarak doğmuştur. italyan Şair Marinetti'nin 1909'da Fransa'da yayınladığı bildirgeyle ortaya çıkan bu akım; şiir, edebiyat, resim, grafik, tipografya, heykel, ürün tasarımı, mimarlık, fotoğrafçılık, sinema ve tiyatro eserlerini içeren bir hareket olarak başladı.

Yaşamın sürekli değiştiğini, sanatın da yerleşik bütün kuralları bir yana bırakarak yeni biçim ve anlatım yolları yaratarak bu değişime ayak uydurması gerektiğini savundu. Ancak Fütürizm başta bir sanat akımı olarak yapılanmış olsa bile, günümüzde, her konuda gelecek üzerine düşünenlerin öngörülerini, gelecek senaryolarını, fütürist fikirler başlığı altında paylaştıkları bilimsel bir kavramdır.

Teknoloji, eğitim, sağlık, enerji ya da bireyden topluma bizleri ilgilendiren her konudaki gelecek, fütüristlerin konusudur.
Çocuklar duymasın'ın bugünkü işlenen konusu.
Fütürizm, 20. yüzyılın başlarında italya'da orataya çıkmış bir sanat akımıdır. Genel olarak büyük bir italyan fenomeniydi. Fakat o dönemde, başta Rusya ve ingiltere olmak üzere daha birçok ülkede paralel hareketler ortaya çıkmıştır.
...daha önce, italya'da 'filippo tommaso marinetti' öncülüğünde ortaya çıkan ve daha sonra faşizm ile özdeşleşen fütürizm (gelecekçilik) akımının, ingiltere ve rusya'daki simetrik hareketlerini ve daha sonra 1900-1930 yılları arasında gelişen rus avant-garde'ında ekim devrim'i sonrası -kasimir malevic'in kübizm ile bağlarını kopardığı ve bir yanıyla da fütürizm'in epistemolojik olarak sonunu ilan ettiği avant-garde süprematist manifestosu ortaya çıktı. françois truffaut'un "auteur teorisi" sinema için neyse kazimir maleviç'in manifestosu da resim için oydu, yani 'sanatçi' !
100 sene öncesinden futüristik bir posta cartı:

görsel
anahtar kelimesi makina dır. makinanın ritmini sanata uygulamaya çalışan, makinanın önemine inanan modernist bir akımdır. italya da faşizmin yükseldiği yıllarda ortaya çıkmıştır. atılganlık, gözü peklik ve çalışmanın kutsallığı dile getirilmiştir. dinamizmi, hızı, makinayı şiire sokmak amacı güdülmüştür.

(bkz: marinetti)
(bkz: vilademir mayakovski)

(bkz: nazım hikmet)
Türk edebiyatında en büyük temsilcisi Nazım Hikmet olan akımdır. Bu akıma göre dünyada savaş, ırkçılık, kötülük varsa bunun en büyük sebebi geçmişimizdir, tarihtir. insanların dünyada rahatça, özgürce, kardeşçe yaşayabilmesi için önce geçmişi tamamen unutması gerektiğini savunur.
en önemli temsilcilerinden biri de: (bkz: vladimir vladimiroviç mayakovski)
edebiyatımızda nazım hikmet en önemli temsilcisidir...
Bu akımı belirleyenlerin ya faşist ya da komünisttir.Nazım Hikmet üstadımızın güzel günler göreceğiz * şiiri iyi bir örnektir.
(bkz: baba ben futurist oldum)