bugün

günümüzde sağlık bilimleri, savunma, otomotiv sanayii ve ölçüm aletlerinde yoğun olarak kullanılan teknoloji.
fiber optik bilgiyi ışık ile iletir. ışık camlar üzerinden, yansıma yoluyla iletilir. bu ışığı üreten aletlerin hızının kısıtlı olması fiber optiğin hızını sınırlamaktadır. bu aletler kısıtlayıcı olmasa istenen frekansta sinyal gönderilebilir yani * sonsuz hıza * ulaşılabilir.
özel bir bağlantı şeklidir. türk telekom isteyenlere fiber optik bağlantı hizmeti sunmaktadır. kesintisiz ve yüksek hızda internet bağlantısına ihtiyaç duyan firmalar tarafından tercih edilir. türkiye'de bankalarda ve bazı büyük kuruluşlarda bu bağlantı kullanılmaktadır.

yakın zamanda benim çalıştığım kuruma da bu fiber optik kablodan çekildi. garip gelecek ama cidden bir kablo çekiliyor. işyerinden gayrettepe telekoma(türkiye'nin internet çıkışları sanırım acıbadem telekom'dan yapılıyor ama gayrettepe telekom da terminal vazifesi yapıyor) uzanan bir kablo bu.

her şeyi iyi güzel de. bu abiler bu hizmet için deli gibi para alıyorlar. yani internetsiz yaşayamayan kurumlar için belki elzem ama gidip de evine fiber çeken adamın aklına şaşarım...(para mı sıçıyon olmmm)
ışık enerjisinin fiberlerle taşınmasıyla ilgili optik teknoloji dalıdır. ayrıntılı bilgi isteyenlere aşağıdaki link yardımcı olabilir.

http://www.tpub.com/neets/book24/index.htm
frekansın yükseldikçe ışığa benzemesi özelliğinden yararlanılarak bilgiyi çok yüksek bir taşıyıcı frekans yani ışık ile iletmeyi amaçlayan bir teknolojidir. bunun için fiber optik kablolar kullanılır.
Saç teline benzeyen cam malzeme olup, esas olarak silikadan* yapılmış ve yaklaşık 1.25 mikron çapında malzemelerdir. Bakır telin elektriği iletmesine benzer şekilde ışığı iletirler. Modern fiber optik haberleşme sistemleri için tercih edilmelerine rağmen; güç taşıma sistemleri, bölgesel bilgisayar şebekelerine erişim, video iletişimi ve sensöz uygulamalarında da kullanım bulmuştur.

Fiber optik haberleşme sistemlerinde, fiber optikten yapılan kablolar, lazer ve ışık dedektörlerini kapsayan veri iletişimine bağlıdır. Bilgiyi taşımak için, elektrik sinyalleri LED veya lazerlerle ışığa çevrilir, ışık fiber boyunca taşınır, alıcıdaki fotodiyot tarafından tekrar elektrik sinyallerine çevrilir ve istenildiği gibi kullanılır.
Fiber optiklerin en önemli özellikleri sinyal zayıflaması ve band genişliğidir.
Sinyal zayıflaması, belli bir mesafede ışıkta meydana gelen azalma miktarı olup, camın saflığına ve ışığın cam içinde dağılmasına bağlıdır.
Band genişliği ise fiberin veri taşıma kapasitesinin bir ölçüsüdür. Band genişliği ne kadar fazla ise, o kadar fazla veri göndermek mümkündür. Fiberin çapı arttıkça, band genişliği azalmaktadır.

Fiber optik kabloların, geleneksel kablolara göre üstünlükleri ise;
* Büyük bant genişliği,
* Düşük kayıp,
* Elektromanyetik ve kimyasal etkilere karşı yüksek dayanım,
* Hafiflik,
* Düşük maliyet,
* Döşeme kolaylığı,
* Taşınan bilgi güvenliğidir.

Ayrıntılı bilgi için;
http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_fiber
yanlış bir hesap sonucu evdeki* çamaşır tellerini oluşturan optik kablo.

hem de taaa 1994'ten bu yana! (ciddiyim!).
müthiş bir icattır. sayesinde ne istesem anında elimde, pc'mde.. oyun, film derdim yok. dizi ne ki? indirmeye başlandıktan sonra su içilmeye gitmek yeterlidir.
ilk olarak ve günümüzde en iyisini corning firmasının yaptığı bir kablodur. corning amerikada bir kasabanın adıdır. küçük bir kasaba iken cam üretim atölyesi bulunan ve kasabadaki herkesin bu atölyede çalıştığı bir yerdir. bilginin ışık üzerinden iletilebileceğini bulan japon mucitle birlikte sipariş kablo yapmaya başlamışlardır. bu kablo ışığa dönüştürülmüş bilgiyi taşır. telekomünikasyonda tek bir lifi üzerinden milyonlarca kişiyi telefonla veya internet (veri) ile görüştürmektedir. bilgiyi aktarması için bir sınırlaması yoktur. kapasitesi tamamen uç noktalardaki cihazların kapasitesi ile ilgilidir. koptuğu anda otdr denilen ışık mesafe cihazı ile hangi metreden koptuğu anlaşılmaktadır. yarım saate kalmaz kopuk noktasında fiberoptik kablonun sahibi olan telekom yetkilileri görünecektir. fiberoptik kablonun eki standart bir bakır kablo gibi değildir. eki zahmetli, masraflı ve özel teçhizat gerektirir. eğer bir kazı esnasında koparırsanız ve yedek hattı da yoksa, telekom yetkilileri o hattan yapılacak görüşmelerden elde edecekleri kazancı da mahkeme yoluyla sizden alacaktır. görüşmeler hariç, kopuk noktasının ek yapımı ve malzemelerinin ücreti günümüzde yaklaşık 600-700 tl. dır.
bu teknoloji günümüzde lazer üretiminde kullanılmaya kadar ulaşmıştır. bunlara "fiber laser" diyoruz, gain media'dan ötürü.
iki kabloyu birbirine kaynak (ek) yapmaya yarayan ufacık cihazın ikinci el fiyatı 20000 lira civarındadır. bu işlerde dönen paraları varın siz düşünün.