bugün

fiber optik

Saç teline benzeyen cam malzeme olup, esas olarak silikadan* yapılmış ve yaklaşık 1.25 mikron çapında malzemelerdir. Bakır telin elektriği iletmesine benzer şekilde ışığı iletirler. Modern fiber optik haberleşme sistemleri için tercih edilmelerine rağmen; güç taşıma sistemleri, bölgesel bilgisayar şebekelerine erişim, video iletişimi ve sensöz uygulamalarında da kullanım bulmuştur.

Fiber optik haberleşme sistemlerinde, fiber optikten yapılan kablolar, lazer ve ışık dedektörlerini kapsayan veri iletişimine bağlıdır. Bilgiyi taşımak için, elektrik sinyalleri LED veya lazerlerle ışığa çevrilir, ışık fiber boyunca taşınır, alıcıdaki fotodiyot tarafından tekrar elektrik sinyallerine çevrilir ve istenildiği gibi kullanılır.
Fiber optiklerin en önemli özellikleri sinyal zayıflaması ve band genişliğidir.
Sinyal zayıflaması, belli bir mesafede ışıkta meydana gelen azalma miktarı olup, camın saflığına ve ışığın cam içinde dağılmasına bağlıdır.
Band genişliği ise fiberin veri taşıma kapasitesinin bir ölçüsüdür. Band genişliği ne kadar fazla ise, o kadar fazla veri göndermek mümkündür. Fiberin çapı arttıkça, band genişliği azalmaktadır.

Fiber optik kabloların, geleneksel kablolara göre üstünlükleri ise;
* Büyük bant genişliği,
* Düşük kayıp,
* Elektromanyetik ve kimyasal etkilere karşı yüksek dayanım,
* Hafiflik,
* Düşük maliyet,
* Döşeme kolaylığı,
* Taşınan bilgi güvenliğidir.

Ayrıntılı bilgi için;
http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_fiber