bugün

ing:enterprise resource planning
(kurumsal kaynaka yönetimi)
(bkz: sap)
mal ve hizmet üretilen her kurumu daha şeffaf ve verimli hale getiren yazılımlardır. Kurumun yapısı tamamen bilgisayar ortamına aktarılır ve bütün kurumla ilgili bilgilere buradan yetkili kişiler ulaşabilir. Hiçbir çalışan bu tür bir yazılımı istemez çünkü bu yazılımlar orta vadede şirket içerisindeki rekabeti artırmakta, her türlü bilgi ve rapora ulaşabilmesi sayesinde çalışanın performansı ile ilgili detaylar verebilmektedir.

Bu tür yazılımlar genelde LAN üzerinden çalışırlar ve kurumun yapısına göre çoğu zaman uyarlamalar ve değişiklikler yapılır.
günümüzde işletmelerin olmazsa olmazı.
+tedarik zinciri, üretim ve üretim yönetiminin bütünleştirilmesi,
+bilgiye hızlı ulaşım,
+denetim kolaylığı,
+haberleşme ve işbirliğinin artması,
+tasarımların kısa sürmesi,
+satış ve satın almaların her an kontrol edilmesi, gibi faydaları olan bir sistemdir.
özellikle muhasebe ayağının otortulması türkiye'deki işletmeler için oldukça zor olan sistemdir. çünkü kayıtdışı işleriniz varsa-ki türkiye'de olmayan firma azdır- bunları erp'ye dahil edeseye kadar canınız çıkar.
bilmemkac yuzbin dolar yatirilip bu program alinir. izin alma, seyahat emri, harcirah hesaplama, bordro islemleri ve daha bircok islemi hizlica yapabiliriniz. ama amirleriniz hala kagitla is yapmanizi istediklerinden programi kullanmaz hale gelirsiniz. sirket de o parayi harcadigiyla kalir.
Isletmelerde beyaz yakali personelin yaptiklari isleri buyuk olcude kolaylastirip, yapilan isin dogrulugunu ve hizini arttirsa da uzun vadede erp sistemleri gelistikce calisanlarin bir numarali dusmani olucak bilgisayar programlaridir, bir nevi skynet'tir.
Soyleki,
-Yapilan is tamamen sistematik hale gelicektir, daha az uzmanlik gerektirecektir ve daha cabuk ogrenilecektir. Bu da yapilicak isin daha az vasifla, daha az ucret alan personelle , daha az kisiyle cevrilmesine yol acicaktir.
-Gelismis raporlama fonksiyonlari orta seviye yoneticilerin korkulu ruyasi haline gelicektir. Daha onceden hazirlanmasi haftalar alan raporlara anlik olarak erisilebilicektir, ve orta seviye yonetici sayisi azalicaktir.
Çok muğlak bir ifadedir, çeşitli modüllere ayrılır, sonra bu modüller büyür büyür ve kendi bağımsızlığını iddia eder. (bkz: CRM), http://www.erpsecimi.com adresinden konu ile ilgili bilgi alınabilir.
kurumsal kaynak planlaması.
(bkz: kkp)
kağıt, kalem, ajanda ve excel'den herhangi bir firmaya ait erp sistemine geçilmesi oldukça zahmetli aylar süren bir çalışmadır. gerekli midir bu bir soru işareti cevabı makineler vs insanlar mücadelesiyle ilintilidir.
işletmelerde tüm birim ve departmanların bilgi alışverişini kısa sürede ve düşük masraflarla yapmasını sağlayan programdır.

Her yenilik gibi bununda iyi ve kötü yönleri vardır.

Iyi yönleri:

-birimler daha aktif çalışır.
-ortak bir bilgi havuzu vardır.
-kâğıtla yapılan iş miktarı azalır.
-kısa sürede fazla iş yapılır.
-çalışan sayısı düşürülür.
-bilgi net ve kesindir.
-geçmişe dönük kayıtlara ulaşılabilir.

Kötü yanları:

-geçiş aşamasında meydana gelen aksaklıklar
-program eğitiminin verilmesi(işletme yöneticileri bu tür programların eğitimlerini haftasonları yaptırır ve çalışanların daha fazla yorulmasına sebep olur buda işletmede sorunlara yol açar.)
-sistemde kayıt esnasında açıklamaları kısa yapılmasına neden olur.
-herhangi bir sistem arızasında kullanımı imkansızdır.
ingilizcesi "enterprise resource planning" olan kurumsal kaynak planlaması anlamına gelen büyük ölçekli firmaların kullanmış oldukları bilgisayar yazılım programıdır. erp programlarının en önemli özelliği bütün modüllerin birbirleri ile entegre çalışmasıdır. örneğin; bir firmanın farklı departman çalışanları aynı andan stok envanterlerini, satışlarını, cari hareketlerini, muhasebesini görebilir. dünyada erp programlarının öncüsü olarak alman menşeili "sap erp" gelmektedir. türkiye'de ise; sap erp yine başı çekmekte, onu sırası ile axapta, netsis, nebim v3, logo gibi erp programları takip etmektedir. bu programlar maliyet olarak çok ciddi yatırımlar gerekmektedir. erp mantığını oturtan firmalar raporlama olarak uç seviyeler çıkarlar. erp programlarının implemantasyonu ise sıkıcı ve eziyetli olur. genelikle nedeni ise; firma çalışanlarının erp mantığını kavramamasından/kavrayamamasından dolayıdır.
sap, ifs, emor gibi örnekleri olan progamlar, yazılımlar.

bunların hangisi iyi ve ekonomik? bilen yeşillendirsin. *
Sıcak satış (plasiyer),restoran ,otel ve muhasebe Programları içeren yazılım.