bugün

çok merak ediyorum ordu sinema arşivini 1915te merkez ordu sinema dairesi olarak güncelliyor bu adam, sonrasında, ordu sinema arşivi başında olan fuat uzkınay yani ileriki yıllarda ilk türk yönetmen diyebileceğimiz adamı merkez ordu sinema dairesinde yardımcı yapıp başkan olarak romanyalı sigmund weinberg'i atıyor. türkçü bir adam türklerden oluşması gereken bir oluşumu neden oluşturması için yabancılara devrediyor?
bence milliyetçiliği yanlış anlamış ama neyse.
Bulgaristan ile 6 Eylül 1915 tarihinde imzalanan antlaşmayla türkiye ile arasındaki sınır Bulgaristan lehine genişletilerek, Bulgaristan'ı Birinci Dünya Savaşı'na ittifak Devletleri tarafında katmayı sağladı.

Bulgaristan ve Türkiye arasında bir savunma ittifakı kurulmasına 19 Ağustos 1914 tarihinde karar verildi. Bulgaristan'ın savaşa girmesi için sürdürülen müzakereler Mayıs 1915'e kadar başlayamadı. Hızlı bir şekilde anlaşıldı ki Bulgaristan sınırda düzeltme istiyordu, Almanya ve Avusturya-Macaristan tarafından ittihatçılara bunun kabul edilmesi için baskı yapıldı. Avusturya-Macaristan için bir Türk-Bulgar ittifakı tarafsızlığı devam eden Yunanistan ve Romanya demekti. Türkiye'deki Alman Büyükelçisi Hans von Wangenheim, önerilen ittifaktan ikna olmamıştı, Rumen tarafsızlığı ancak Avusturya-Macaristan toprak feragatında bulunursa olabilirdi. Avusturya-Macaristan Büyükelçisi Johann von Pallavicini, ittihatçıları bu sınır düzeltmesini kabul etmeye ikna etti, ama Bulgaristan başlangıçta tarafsızlıktan vazgeçmeyi reddetti —tek şart haricinde, Osmanlı toprak verirse.

6 Ağustos 1915 tarihinde ingilizler tarafından yapılan Gelibolu saldırısı Türkiye'nin ciddi mühimmat sıkıntısı çektiğini ortaya çıkardı. 17 Ağustos'ta, Harbiye Nazırı Enver Paşa, Alman Genelkurmay Başkanı Erich von Falkenhayn'a, Sırbistan'a karşı bir Avusturya-Alman ortak taarruzu yapılmasının gündemde olup olmadığına ilişkin bir telgraf gönderdi. Bunun Bulgaristan'ın savaşa dahil olmasına bağlı ve yine Türk-Bulgar ittifakına olduğu söylenince, Bulgaristan'la 22 Ağustos'ta hızla anlaşma yaptı. Bulgaristan'a Meriç Nehri sol kıyısında devredilen toprak 1.5 kilometre derinliğindedir. Bu Bulgaristan'a Ege Denizi limanı Dedeağaç'a trenle ulaşma imkânı verdi Ayrıca Edirne Bulgar saldırısına karşı savunmasız kaldı, anlaşmaya atılacak imza Bulgaristan, Avusturya-Macaristan ve Almanya arasında yapılacak bir askerî anlaşmaya bağlandı.

Almanya, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan Sofya'da 6 Eylül'de bu ittifak anlaşmasını yaptı. Bulgaristan Alman ve Avusturya-Macaristan malzemelerinin kendi toprakları üzerinden Osmanlı imparatorluğu'na geçiş hakkını tanıdı ve Sırbistan'ı büyük bir güç ile istila etmeyi kabul etti. Türkiye'deki ittihat ve terakki rejimini Ağustos'ta yıkabilecek olan kritik tedarik sorunu, Kasım'da çözülmüş oldu.

Bulgaristan'ın savaşa Türkiye ile ittifak halinde girmesi karşılığında, Edirne ilinin günümüzdeki büyüklüğünün 1/3’ü kadar olan, Dimetoka ve çevresini kapsayan toplam 2600 kilometrekarelik alan Bulgaristan'a bırakıldı, savaş sonrasında bu topraklar Yunanistan'a devredildi.
saçma olmayan birkaç kararını yazmak daha kolay olur ....