bugün

Ludwig Eduard Boltzmann (d. 20 Şubat 1844, Viyana – ö. 5 Eylül 1906, Duino-italya). Avusturyalı fizikçi. istatistiksel mekanik ve istatistiksel termodinamik alanındaki buluşları ve katkıları ile ünlüdür. Henüz tartışmalı olduğu günlerde dahi atom teorisinin en önemli savunucuları arasında yer almıştır.

Fen Bilimlerinin en önemli yasası her şeyin yıprandığını söyleyen yasadır. Canlılar yaşlanır ve ölür, otomobiller paslanır ve evrendeki düzensizlik artar. Bilim adamları düzensizliği Entropi adı verilen nicelik ile ölçerler. Sistemlerdeki düzensizlik arttıkça, entropi de artar. Bu durum da faydalı (iş yapabilir) enerji miktarını azaltır. Faydasız enerjiyi (entropi) arttırır.

Eğer bir sistem tamamı ile düzenli ise entropisi sıfır olabilir. Entropi, enerji gibi korunan bir özellik değildir. Bütün enerji değişimlerinde çevre ile sistemin entropi değişimlerinin toplamı daima pozitiftir. Bu da evrendeki toplam entropinin sürekli artmasına sebep olur. Mesela Dünya'daki yaşam Güneş'ten gelen Entropiyle beslenir. Bitkiler büyümeleri için gerekli enerjiyi güneş ışığından aldıkları zaman evrene bir miktar düzen katılır ve bu nedenle entropi azalır. Fakat Dünya'daki bu entropi(belirsizlik) azalması, bütün bir evrendeki entropi artışı yanında küçücük kalır Güneş'in yıpranma oranı, dünyamıza kattığı düzene göre çok büyüktür. Bir diğer örnek olarak yapboz verilebilir. Yapbozdaki resim, bilgiler birer birer yerine konulup entropi azaltılarak tekrar bir araya getirilebilir ancak resimde yeniden sağlanan düzen, yapbozu yapan kişiyi hayatta tutmak için evrenin başka bir yerinde ortaya çıkan düzensizlikten her zaman daha azdır. Kendimizi düşünürsek, yaşamak için gerekli enerjiyi gıdalardan alırız, bu enerjinin kaynağı ise Güneş'teki yıpranma sonucu çıkan güneş ışığıdır. Bir sistemin -273.15 Centigrad derecede (0 Kelvin) entropisi sıfır olarak kabul edilir. Bu nokta referans noktası olarak alınır ve entropinin sıfır olduğu bu noktaya mutlak entropi denir ve termodinamiğin üçüncü yasası olarak ifade edilir. Evrenin sıcaklığı Big Bang'den günümüze dogru geldikce -273.15 Centigrad dereceye yaklaşma eğilimindedir. Big Bang den günümüze doğru oluşan bu değişimi, şu örnek çok iyi açıklar. Bir kadeh masadan düşüp kırıldığında, kadeh ve içindeki sıvının başlangıçtaki düzenliliği(simetrisi) bozulur. Yere düşüp parçalanan kadehin(asimetrik durum) zamanda, masanın üzerinde duran kadehten sonra geldiğini anlamak için bu süreci görmek gerekli değildir. Kırılan kadeh kendiliğinden birleşip dökülen sıvıyı da içine alarak masanın üstüne tekrar zıplayamaz, yani daha fazla düzensizlik daima sonraki zamandadır.

Termodinamiğin ikinci yasasına göre entropi ile ilgili olarak şu bağıntı verilmiştir.

dS=dQ/T (Buradaki q tersinir sistemler içindir. Tersinmez olaylar için q'yu tersinir q'ya dönüştürmek gerekir. Yani tersinir durumlarda entropi 0'a eşitken tersinmez durumlarda entropi 0'dan buyuktur. Ancak gerçek hayatta tersinir sistem yoktur, gerçek olan tersinmez işlemlerin ideallikten ne kadar uzak oladuğunu refere etmek için oluşturulmuş hayali bir işlemdir.)
Bundan başka S<0 olma durumu imkansızdır. Termodinamiğin ikinci yasasının değişik (ama eşdeğer) ifadelerinden birinde, izole bir sistemin entropisinin hiçbir zaman azalamayacağı belirtilir. "izole" deyimi dışarıyla madde veya enerji alışverişinde bulunmayan sistem anlamına gelmektedir.

Klasik termodinamikte hacim, basınç, sıcaklık, enerji, ve entropi gibi kavramlar temel alınır. Diğer yandan termodinamik aynı zamanda istatistiksel kavramlar kullanılarak da ifade edilebilir. Mekanik (klasik veya kuantum) yasalarının istatistikle birleştirilerek kullanılması sayesinde geliştirilen "istatistiksel mekanik" veya "istatistiksel termodinamik", klasik termodinamiğin tarif ettiği ancak açıklayamadığı bazı olgulara derin açıklamalar getirmiştir. Bunlardan biri de entropi yasasıdır.
(bkz: entropi)

her maddenin bozulma egilimi gosterdiginin bilimsel adi. yani basit bir anlatimi yapmak gerekirse evrende var olan her madde bozulma egilimi gosterir. ornegin yere dusen camın parcalanmasi bu yuzdendir. ayrica binalara belirli bir periyotta bakim yapilmaz ise entropiden dolayi o bina coker. havayi duzenli bir sekikde balonun icinde tutabilirsiniz ama balon patlamaya egimlidir. ciceklerin solup sonra topraga karismasi. ayrıca negatif entropi vardir buda aslinda iyi birseydir. o solan cicege gunesten gelen negatif entropi yani gunes isinlari yeni bir cicegin filizlenmesine yardimci olur. insanlarin yikilan bina yerine yenisini dikmeside bir tur negatif entropidir.

entopi yasası ile yaratıcının varlığı ispatlamaya çalışan şakirtlerde vardır. işlerine geldiğini düşündüklerinde bilimi de kullanmayı öğrendiler.
termodinamiğin temeli olan yasadır.
Kendi haline bırakılan hersey bozulmaya mahkumdur üzerine kurulu yasa. Termodinamigin temeli olsa da felsefeye aşık olmamı sağlayan yasadir kendisi. Herşey Entropiyi ogrenmeye çalışmamla başladı.
En çok odamızda geçerli olan yasadır. Anında minimum enerji maksimum düzensizlik kuralına göre dağılmaya başlar.
Unuttuğum yasa.
Bokum ders fizikte görmüştük.
maddelerin bozulma eğiliyle ilgilidir.

negatif ve pozitif olarak 2ye ayrılırlar.
entropi, fizikte bir sistemin mekanik işe çevrilemeyecek termal enerjisini temsil eden termodinamik terimidir. çoğunlukla bir sistemdeki rastgelelik ve düzensizlik olarak tanımlanır ve istatistikten teolojiye birçok alanda yararlanılır. sembolü s'dir.
evrenin içindeki her şeyle birlikte bir gün ölecek olmasının sebebi. evrendeki toplam entropi sürekli artar. bu geri döndürülemez bir süreçtir. ancak evrenin içerisinde yerel entropi düşüşleri gözlenir. mesela dünya'daki yaşam buna güzel bir örnektir. dünya'daki yaşam güneş'ten aldığı enerji ile beslenir. güneş'ten enerji geldikçe dünya'nın entropisinde düşüş gözlenir. entropi düşüşü yaşam demektir, düzensizliğe karşı düzen kurma çabasıdır bu. ancak dünya açık bir sistem olduğundan ötürü çevresiyle etkileşir, yani güneş'le, aynı zamanda da evrenin tamamı ile. güneş'in kendi entropisi ise inanılmaz bir şekilde artmaktadır. çünkü çekirdeğindeki yakıtı tüketiyor ve çevresinde onu besleyebilecek başka bir sistem yok. dolayısıyla güneş'teki entropi artışı dünya'daki entropi azalışına üstün geliyor. böylece açık bir sistemde entropi her daim artmış oluyor. bu durumu evrenin geneline yaydığımızda evrenin toplam entropisi her daim artmakta ve bu artışı geri çevirebilecek herhangi bir sistem bulunmamaktadır.
Evrimcilerin iddia ettikleri evren sonsuza dek sürer tezini kaldırıp çöpe atan yasa. Maddenin de ömrünün sonlu olduğunu fısıldar sanki. Ahiri varsa evveli de var.