bugün

perslerin anadolu ya başlattıkları geniş çaplı akın mö 480- 460 yılları arasına tekabül eder. istila politikalarının sonucunda bu ilerleyişi durdurmak adına dönemin şehir devletleri ati- delos deniz birliği adında bir oluşuma imza atarlar. devletler kendi adlarına basılmış gümüş sikkelerini çapları nispetinde birlik bütçesine aktarırlar. gücün karşısında duramayan persler mağlup olurlar ve birlik, hatırat niteliğinde para çıkartır. normale nazaran daha değerli olan bu sikkeler para birimi drahmi den farklı olarak dekadrahmi olarak lanse edilir. az bulunulurluğu ve işçilik kalitesi sebebiyle büyük önem arz eder bu sikkeler.

18 nisan 1984 yılına gelindiğinde antalya nın elmalı ilçesi bayındır köyü nde o döneme ait 1900 parça gümüş sikke, kaçak kazılar neticesinde ortaya çıkartılır. pers hakimiyetinden dolayı anadolu nun karanlık devrine denk gelen mö 5 yy a ait bu sikkeler, dönemin aydınlatılma çalışmalarında büyük önem arz eder.

1988 yılında; isviçre de 3, abd de ise 10 elmalı sikkesi, ardından da 1991 yılında isviçre de 3 elmalı sikkesi daha müzayedelerde satışa sunulmuştur. ancak türk hükümeti nin girişimleri sonucu satış iptal olunmuş akabinde ise bedelsiz olarak türk devleti ne iade edilmiştir.

döneme ait sayıca fazla olan sikkeler amerika boston fine art müzesi bünyesinde sergilenirken, gazeteci özgen acar ın dikkati sayesinde farkedilirler ve 1990 yılında kültür bakanlığı tarafından, sikkelerin mülkiyetini elinde bulunduran amerikalı william koch ve şirketine dava açılır. davanın sonuçlanması 9 sene kadar sürer ve nihayetinde 4 ocak 1999 tarihinde 1661 adet elmalı sikkesi türk hükümetine verilir. türkiye ye getirilmesi 29 nisan 1999 u bulan sikkeler sonucunda toplam sikke sayısı 1679 u bulur. elmalı definesi olarak ta adlandırılan sikkelerin günümüzde sergilendiği yer ise antalya arkeoloji müzesi dir.

http://tarihinizinde.com/...ikkeleri-elmali-definesi/