Hani çocukken götle ilgili şaka yapıldığında "s.ktirmeseydin seninki de güzel olurdu" derdik ya, işte öyle iyi durumda ehonomi.
türkiye ekonomisi inşaat sektörü üzerine kurulu. bu geçici bir istihdam. sanayi ve makineleşmeye yeteri önem verilmediği sürece hiçbir zaman ekonomimiz iyi olamayacak.
(bkz: yav he he)
çok basit bir hesapla kanıtlanabilir.

basit bir kur hesabıyla akp'den önce 100.000 doları olan birisinin 120-130 bin lirası varken bugün 100.000 doları olan kişinin 390.000 lirası var. demek ki akp zamanında paramız çoğalmış. aradaki farkı reise borçlusunuz . nankör pislikler.

iki dakikada bütün ekonomik muhalif teorileri çökerttim. an itibariyle nobel ekonomik çökertme ödülüne adaylığımı açıklıyorum.
ehonomi çoh eyi.
edit: yakında bu devlet memur ve emeklilerin maaşlarını ödeyemez hale gelecek, yıllarca euro bazında yıllık olarak ispanya'dan daha fazla vergi topladilar ama ne sermaye mallarını üretime yönelik yatırım yapıldı ne de tüketim mallarını üretime yönelik yatırım yapildı, o para sadece betona gömüldü ve yandaşlara rant sağlandıkça borcun karşılığı var denilerek batılı tefecilerden para sağlandı. şimdi sıra ödemeye geldi ama ne bunlara alkış tutan salaklarda tek kuruş kaldı ne de artık bir şey üretebilme kapasitemiz var, iflas ettik. evlerinizde sofranıza kadar her şey ithal ve bunun bir bedeli yok mu sandınız?
2 ay önce Bu 40.000.000 Euro'yu gönderdiğimde kur 4.12 falandı ve 167 bin liraya tekabül ediyordu. Şu an ise kur 4.62 ve 185 bin liraya tekabül Ediyor. Ekonominin iyi olduğunu iddia eden ibneler zararım olan 18 bin lirayı karşılayacaklarsa Ekonominin iyi olduğuna inanacağım.

görsel
Bırakın bu absurut haberleri gerçekleri konuşalım örtbas etmeyin gerçekleri dolar 4 liraya dayandı euro 4 60 mazotun litresi 5.10 vergiler tavan zam üstüne zam tüp 75 lira olmuş pazardan meyve sebze alamıcak millet az kaldı alelen yapılan soygun var esnafa vatandaşa ceza üstüne ceza yağıyor   daha sayamadığım birsürü şey ekonomi çökmüş durumda sağa sola salça olarak gündem değiştiriliyor( ha şimdi burdan sanane dolardan eurodan diyen embesillerede söylim üretim ve ham madde olmadığından ithal ediliyor dışardan alınan mallar dolar veya euro ile alınıyor o yüzden o arttıkça senin paranın 5 kuruşluk değeri kalmıyor )
universiteyi ilk kazandigim sene bilet 22 liraydi metro duzce guven gibi firmalarda.
hatta kisin 21 tl git, 1 tlye don gibi kampanyalar go ve go uzerinden yuzde 50 indirimler vardi.
2. sene 25 lira oldu, indirimler kanpanyalar son buldu. neyse dedik.
3. sene okulu biraktim.
tekrar 4. sene 28 liraydi.
3. kopru acildi yol uzadi, gecis artti deyip 35 lira yaptilar. sonra dolar allahu ekber dagina sicradi birden 40 sonra 45 lira oldu. arada 43 te olmus ama anlayamadim ne ara oldu.,

gecen gelmemin uzerinden 2 hafta.gecmedi simdi 45.50 olmus. pazar döneceğim buyuk ihtimal yine zamli donerim amk.

ve evet ekonomimiz cok iyi.
ali agaoglu, bilali buragi fatihi cok iyiler, arabalar yatlar katlar filan. onlara cok iyi ama bize degil donemin basindan hesap yapıyoruz artik butce sarsilmadan eve kac defa gidebiliriz diye.

evet, en basta o ermeniyi dovdurmeyecektik.
ekonomik iyilikten kastedilen şeyin niteliği önemli.
zira türkiyede işsizlik oranı 2002'de 12,9 iken 2013 yılında 18,7'ye yükselmiştir.

türkiyede ekonomi iyi ancak gerçekçi rakamlar ışığında iyi değil.
son 7 10 yıl içerisinde özellikle de üniversite kontenjanlarının artması kentler arası göç ile kırdan kente göçün arması yastık altında yıllarca tutulan birikimlerin inşaat sektörü gibi sektörlere yatırılarak ekonomide hareketliliğe neden olmasını sağlamıştır.
aslında ülke ekonomisine katkıda bulunsa dahi sürdürülebilirliği düşük bir potansiyele sahip bir gelişme olmuştur. ancak bununla beraber özellikle orta doğu bölgelerinde türk firmalarının yer alması dış ticaret hacmini ciddi ölçüde arttırsa da toplam ihracatın GSiH içerisinde yeri toplamda %20lerde bile değil. yani toplam ekonomik hareketliliğin, türkiyedeki her 100 milyonun 20 milyonu ticaret hacminde dönen para. ekonomimizin iyiye gitmesi için bu rakamların %40lara çıkması önem arzetmektedir.
ayrıca Türkiye’de üretim yapısı ithal mallara oldukça bağımlı olduğu için GSYiH büyümesi ile
ithalat büyümesi arasında yüksek bir korelasyon vardır. yani biz gelirimiz arttıkça üretim yerine mal alma eğilimindeyiz.
sanayi girişimlerinin artması ekonomik gelişimin önemli sac ayağıdır. son 10 15 yıl içerisinde bu anlamda birçok girişim olumlu sonuçlar verse de kosgeb, baka ve tarım desteklerinin har vurulup harman savrulması gerçek girişimcilerin ve risk sermayesinin gerektiği gibi kullanılmamasına neden olmaktadır.

daha birçok sebep sayılabilir tabi. uzun uzun yazılabilir. ancak özetle türkiyedeki ekonomik hareketliliğin nedeni yastık altlarının çıkması ve piyasada dolanmasıdır. yani ülke içi paramız artmadı. sadece iç piyasada dönen para arttı. bu durumun ile sürdürülebilir olmaması tehlike arzetmektedir.
hammadde ve üretilen ürünlerin iyi şekilde değerlendirilmesi girişimcilerin önünün açılması, zengin daha zengin fakiri daha fakir yapan politikalardan vazgeçilerek daha hakkaniyetli vergi politikaları ve hibe politikalarının geliştirilmesi gerekmektedir.