bugün

aynı zamanda büyük ayı ile küçük ayı arasından "kafasını uzatan" uzun bir takımyıldızın türkçede kullanılan adıdır.

(bkz: draco)
(bkz: ejderham)
ajdahardır.
ejderha, ejder olarak da bilinir, yarasa kanatlı, dikenli kuyruklu, derisi pullu, ağzından ateş saçan dev kertenkele ya da yılan biçimindeki efsanevi canavar. tarih öncesinin ejderhayı andıran dev sürüngenleri hiç bilgi yokken bile bu yaratıkların varlığına inanılırdı. yunancadaki δράκων (drákōn) sözcüğü başlangıçta hertürlü büyük yılan için kullanılırdı.
bir ara yazarların fenomen haline gelen evcil hayvanıdır.
(bkz: alınan ejderha yı bakamayıp sokağa bırakmak)
(bkz: bir binek hayvanı olarak ejderha)
(bkz: ejderha alırken dikkat edilecek hususlar)
(bkz: evde ejderha beslemek)
(bkz: tasmayla ejderha dolaştırmak)
(bkz: büke)
(bkz: smaug)
Japon mitolojisinde bahsedilen devasa uçan ateş saçan sürüngenimsi yaratık.
nefesi ateş'i, kendisi eylemi temsil eden kadim varlık.
doğuda, çoğunlukla çin masallarında büyük yılan olarak tasvir edilir; ki bir zaman uçtuğu ve ağzından ateş püskürtebildiği de kaynaklarda yer etmiştir. kutsal sayılır ve yalnızca kutsal kişilerin gördüğüne inanılır. soylu hayvanlardır, cinsel hayatları yoktur.

batıda durum biraz daha farklıdır. iri yapılı, hafif göbekli gibi, insan yiyebilen, dağı taşı koruyan ateş püskürüklü yaratıklar olarak tasvir edilirler. yumurtlama yoluyla çoğalırlar.

türkçede de genellikle "büyük yılan" manasında kullanılır.
Pek bi sevimli yaratıklar.
bilge kişiliğe sahip, eski kadim dilleri bildiğine inanılan, uçabilen gök canlısıdır. herkesle konuşmazlar. büyü konusunda bilgileri eşsizdir.
ayrıca; ağzından ateş çıkarması için belli bir sürenin geçmesi gerekir.
Türk kültüründe bulunan efsanevi canlılardan biridir. Çin kültürünün etkisiyle bizim kültürümüzr geçme olasılığı oldukça yüksek . Bazı soylu kişilerin mezar odalarının girişinde bulunur .
sürekli avladığım hayvandır , efsane falan da değildir gerçekten vardır.

ben avlamasam görüp inanırsınız da ne yapalım işimizi iyi yapıyoruz , sizin görmenize fırsat kalmadan gömüyoruz ibneleri.
insanoğlunun uydurduğu en sağlam fantastik atmasyondur. Böyle birşeyin hiç var olmadığını ve hiç kurgulanmadığını varsayalım. Ağzından ateş çıkartan ve estetik anlamda yüksek bir fantastik öğe bulmak imkansıza yakın...

Not: yani sonuç olarak diyorum ki alev ne amk alev ne, nerenden uydurdun, nasıl yaptın?
cavur yapıyor arkadaş.

görsel
(bkz: odahviing)

(bkz: alduin)
görsel
gerçekten yaşayıp yaşamadığı asırlardır tartışılan efsanevi yaratık.
bence var oldular. hz. adem'den önce yaşadılar dünya'da.
çünkü 100 yıl öncesine kadar dinazorlar bile tartışıldı bu dünyada.
(bkz: osman)
Arapçası osman olan Farsça kelime.
Fantastik yazının gediklisi olan yaratıktır. Bütün edebiyat içerisinde bu yaratıklara, vahşilik dışında en çok atfedilen özellik zekiliktir. Ejderhaların yüzlerce yıl yaşadığı ve tarihe tanıklık eden kadim varlıklar olduğu söylenir. yerdeniz büyücüsü'nde ged'in, yüzlerce yılın eskiliğine ve bilgisine sahip ejderhanın karşısına çıktığı bölüm, ejderha ve fantastik edebiyat ilişkisini özetler niteliktedir.
görsel
ağzından alev çıkartan, kulakları olan, koca dişli, uçan yılanımsı masal yaratığı.
pek çok kültürde ejderha figürü var. türklerde de var ve çok da tutulmuş. hatta türklere çinliler'den geçmiş. çin'den başlamış iskandinavya ve britanya'ya kadar ulaşmış. çin geleneğinde dans eden bu yaratık ile hobbit kitabındaki cücelerin dağında bulunan ejderha hemen hemen aynı. birisi doğunun en fantastik, diğeri de batının en fantastik noktası. bu da kültürler arası etkileşimin bir sonucu.
Efsanevi yaratık.
galler'in bayrağında bulunan yaratık.