bugün

doktorasını tamamladığı için öğretim görevlisi ya da araştırma görevlisi olma evrelerini atlatmış olan, ancak doçent ya da profesör de olmayan öğretim üyeleri için uydurulmuş olan ara kadro.
hayır, doktor öğretim üyesi "doktorasını yapan öğretim görevlileri"nin aldığı ünvan değildir. doktorasını yapan doktor ünvanlı kişilerin eskiden "yardımcı doçent" olarak bildiğimiz kadroyu alması sonucu edindiği ünvandır.

öğretim görevlisi ise doktorasını yapmış veya yapmamış olan ve yalnızca ders vermekle yükümlü olan, kendisinden araştırma yayın vs yapması beklenmeyen akademisyendir.

ayrıca doktor öğretim üyesi ünvanının getirildiği kararla üniversitelerde uzman olarak çalışan personele de artık "öğretim görevlisi" denmektedir.
Yardımcı doçentlik yerine getirilen ucube ünvan. Ne hocaya, ne bilime, ne de öğrenciye faydası vardır bu değişikliğin. Sadece isim değişikliğidir. Cumhurbaşkanı kaldırılsın dedi, ama kandırıldı yine.
sikik sikik işler en iyisi hic okumamak.
Özet geçeyim yrd doç olayı kalktı adı doktor öğretim görevlisi oldu. Dilde de kolaylıklar olacakmış. Oldu mu bilmiyorum.
isimler değişse de hepsinde aynı ukalalık ve ego devam etmekte.

Çokta şey yapmamak lazım.

En az 5 6 bin TL para alıyorlar ve yaptıkları tek şey slayttan ders anlatmak, öğrenciyi notla tehdit etmek.

Edit: eksileyenler battı mı?
Nihayet yasanın sunularak ne olduğu tam manası ile açıklığa kavuşturulan yeni öğretim üyesi unvanı;

--spoiler--
http://www2.tbmm.gov.tr/d26/2/2-2074.pdf
--spoiler--

Kısaca yapılanlar;

- Yardımcı Doçent = Doktor öğretim görevlisi. Kısaca eski yök 2547 yasasında ctrl - f yapıp tüm yardımcı doçentleri doktor öğretim görevlisi ile değiştirmişler. Onun dışında yardımcı doçent ne ise, doktor öğretim görevlisi aynı. Ancak maalesef öğretim görevlileri hala öğretim üyesi sayılmıyor. Sadece isim değişikliği var.

- Doçentlik sınavı tamamen kaldırıldı. Yabancı dil barajı düşürüldü. Üniversitelere kendi doçentlik kıstaslarını koymak için yetki verildi.

Şimdi burada bu yasadan etkilenen bazı gruplar var;

- Yardımcı Doçentler: benimde aralarında bulunduğum bu grup çok enteresan tepkiler veriyor bu değişikliğe. Tenzili rütbe (Rütbe düşmesi) olarak kabul ediliyor. Arkadaş, sizin masanızda doçent yazması sizin için bu kadar mı önemli? Değişen hiçbir şey yok, hala aynı yetkilerle öğretim üyesisin, maaşın her ne kadar çok az artmış olsa da bir şekilde artmış, eskiden 3 yıl olan geçici görevlendirmen 4 yıla çıkmış, önceden kimsenin takmadığı ama azami 12 yıl olan görev süresi kısıtlaman artık yok. Bu kadar mı önemli adının başında “doçent” yazması? Çok istiyorsan artık sınav da yok, git adam gibi bas makaleni, ol doçent. Ha yanlış anlaşılmasın, şu anki bu “doktor öğretim görevlisi” olayı da tamamen saçmalık, tamamen yanlış ve tamamen absürd bir uygulama, ama yardımcı doçentlerin ( ki bir yardımcı doçent olarak söylüyorum bunu ) buna itiraz etmesi bir o kadar saçma.

- öğretim görevlileri: şimdi bu grubun ne günahı var? Bir tarafta ismin “öğretim görevlisi” ama akademik seviyen doktor, ama araştırma için kaynak alamıyorsun, bitirme tezi yönetemiyorsun, pek çok projeye başvuramıyorsun, çünkü öğretim üyesi değilsin; diğer tarafta “doktor öğretim görevlisi”, bunların hepsini yapabiliyorsun çünkü öğretim üyesisin. Adım gibi eminim 1-2 ay sonra isim karışmasını önlemek için çıkardıkları yasanın sebep olduğu isim karışıklığını önlemek için yeni kyk çıkartacaklar. Hak olan, tüm doktorası olan öğretim görevlilerini doktor öğretim görevlisi yapmaktır, ama yapılmayacağına adım gibi eminim.

- mevcut üak’tan doçentlik belgesi alan ama doçent kadrosuna atanmamış araştırma görevlileri, uzmanlar: yok olduğu iddia edilen ama gayet var olan bu grup, şu an en mağdur kesim kabul edilebilir. Çünkü bu arkadaşların durumu tamamen muallakta... Allah kolaylık versin hepsine.
öğretim görevlisi kadrosunda bulunan bir öğretim elemanının doktoralı ve öğretim üyesi statüsünde olanı (öğr. gör. dr.).

öğretim üyesi statüsünde bulunan yardımcı doçentlerin mevcut kadroları hiçbir hak kaybı olmadan "öğretim görevlisi" adını alacak ve halihazırda öğr. gör. dr. kadrolarında olanlara da öğretim üyesi statüsü kazandırılacak. yardımcı doçentliğin kaldırılmasından ben bunu anlıyorum.
Nam-ı diğer yeni nesil yardımcı doçent.

--spoiler--
http://yok.gov.tr/web/gue...si-ve-docentlik-surecleri
--spoiler--

Okumaya üşenenler için;

- Şu an mevcut öğretim görevlisinden farkı: Şu an mevcut öğretim görevlileri "öğretim üyesi" olarak değerlendirilmiyorlar. Ve bu "öğretim görevlileri" için maalesef aynı şekilde devam edecek. "Doktor Öğretim Görevlileri" ise yeni nesil "öğretim üyeleri". Kısacası şu an mevcut "yardımcı doçentler" için tek değişen şey, unvanları. Onun dışında her şey aynı kalıyor. (Edit: Buradaki trik nokta, yök açıklamasındaki 5 numaralı madde, bu madde de "öğretim görevlisi" ile "doktor öğretim görevlisi" arasındaki fark anlatılıyor, ancak mevcut "doktoralı" öğretim görevlilerinin "doktor öğretim görevlisi" olarak tescil edileceği belirtilmiyor, yani bu iki kadronun birbirinden farklı olacağı açıkça ve kesin dille belirtiliyor. Bu durumda mevcut doktoralı "öğretim görevlileri" tahminen "okutman / öğretim görevlisi" olarak tekrar ihdas edilecek ve öğretim üyesi sayılmayacaklar, "yardımcı doçentler" ise "doktor öğretim görevlisi" olacak ve öğretim üyesi sayılacaklar, ne kadar da basitleştirilmiş ve açıklayıcı bir sistem di mi? anladım bıbıcım...)

- Yardımcı Doçent - Doktor Öğretim üyesi arasındaki fark: Sadece unvan farkı var, onun dışında aynı bokun laciverdi. Zaten yök açıklamasında yardımcı doçentlerin doçent yardımcısı gibi algılanması sebebi ile (Gerçi kimin öyle algıladığı belli, ama hala muhtemelen "anlamadım bıbıcım" diyordur bu şahıs ve bu fikriyetteki insanlar) bu değişikliğe gidildiğini belirtiyor. Kısaca bir sürü yaygara var, ama değişen bir şey yok.

- Ne değişti peki: Görünürde değişen tek şey, doçentlik kriterleri. Artık sözlü doçentlik sınavı yok (ki TUS dahil mevcut en kazık sınavdır kendileri). Dil barajı 65'ten 55'e düştü (yani ingilizce "agu" diyebilen artık doçent olmaya hak kazanabilir). Bunların dışında major bir değişiklik yok. Ha bide çok ses etmesinler diye eski "yardımcı doçentler"in, yeni "doktor öğretim görevlileri"nin maaşı arttırılıyor.

Şahsi yorumum;

Bundan sonra akademik unvan sıralaması şu şekilde olacak;
Doktor (Dr.)
Araştırma Görevlisi
Okutman / Öğretim görevlisi
Doktor Öğretim Görevlisi
Doçent
Profosörlük

Ara eleman olarak teknikerlik ve uzmanlık.

Değişen tek şey, unvan adlandırması. Ara basamak hala var. Daha önceden de yardımcı doçent olmadan doçent olunabiliyordu, daha önceden de Araştırma görevlileri ders verebiliyordu, ve benim akademik camiada tanıdığım hiç kimse yardımcı doçentlerin doçent yardımcısı olduğunu sanmıyordu. bu değişiklikler Neden yapıldı peki? Nedeni çok açık, dil sınavını geçemeyen doçent adayları ve makale yazdığı halde ne yazdığını bilmeyen (plagiarism, copy-paste, kendi adını araya yazdırma, vs...) doçent adaylarının sözlü sınavda dökülmesi üzerine, ve bu dökülen kesimin genelde belirli bir zümreye ait olması (ilahiyat) sebebi ile tüm bilim hiyerarşisini etkileyecek şekilde akademik kadrolar yeniden düzenlendi. Benim şahsi görüşüm, Türkiye'deki yardımcı doçentlik sisteminin tamamen yanlış olduğu ve tekrar düzenlenmesi gerektiği yönünde idi. Ama şu an anlaşıldığı kadarı ile, görünürde değişen şeyler
1) unvan adı.
2) (Ve daha kötüsü) doçentlik kriterleri,
Peki ne olacak?

Aynı tas aynı hamam devam edecek. Belirli bir kesim çok kolay doçent olacak. Yardımcı doçentler doktor öğretim görevlisi olarak aynı şekilde devam edecek, akademi biraz daha liyakattan uzaklaşacak ve bilim türkiye'de biraz daha çökecek.

Belki de tam tersi olacak... bunu zaman gösterecek.

Edit: düzenleme