bugün

derin çürüğün sinire kadar ulaşmasıyla bakterilerin ve toksinlerinin burada bulunan damar ve siniri harap etmesi.
diş yüzeyinde bakteriyel plak oluştuktan sonra tükrükteki minerallerin çökelmesiyle oluşan kalsifik yapılardır.
diş hekimi arkadaşlar iyi bilirler ben bilimsel bi tanım yapamıycam.lakin, bu ömür törpüsü şey beni mahvetti. her defasında oraya takılmasa olmayan sevgili dilim harap, ben oralarla uğraşmaktan bitap. yok mudur bunun evde tedavisi dediğim şeydir. ve tanımı da, diş etlerinin dibinde oluşan kirecimsi şeydir.
kız arkadaşımda bolca olan, normalde yılda birkez temizlenmesi gereken ancak arkadaşımın temizlettiğinin ertesi hafta bolca çıkan sarımsı, koku yapan garip bir madde.
(bkz: tespih yapılsa alınacak taşlar)
düzenli diş ipi kullanımı ile oluşması engellenebilecek taştır.
belirli periyodlarla diş doktoruna gidip temizlenmesi gereken bir maddedir. fırçalamakla sadece diş etini cilalamış olursunuz. özel alet ve ekipmanlarla tamamen ağızdan arındırılması gerekmektedir.

diş ipi veya arayüz fırçası ile sadece diş taşı birikmesini geciktirebilirsiniz veya ön tarafta birikmesini engellersiniz ama dişlerin arka tarafında biriken diş taşlarını sadece diş doktorlarında temizletebilirsiniz.
temizletilmediğinde ağız kokusuna neden olan madde.
diş ağrısına neden olur. hem de çok fena. dilim de oraya değip duruyo ve sinir oluyorum. lanet olsun.
genellikle alt çenenin ön sırasında bulunan dişlerin arkasında oluşan taştır. kimi zaman üzerinde kırılmalar meydana gelir ve kişi, dilini ister istemez oraya değirme isteği duyar.
eğer ilerleyen yıllarda çürümüş diş görüntülerini, diş eti problemlerini ve ağız kokusunu istemiyorsanız düzenli olarak 6 ayda bir yaptırmanız gerekir.

eğer yaptırmazsanız yaptırmanıza ikna edecek ilerleyen aşama tedaviler,

(bkz: küretaj) diş eti diş köküne kadar kesilir ve araya kaçan taşlar temizlenir. 350-400tl arası.
(bkz: flep) çok daha derine inerek kökler temizlenir. 700-800 tl arası.

diş taşı temizliği, det-pol 15 dakika sürer ve 100tl'dir.
bir şafak operasyonu yaptığım diş düşmanları. şimd keyifle arası boş dişlerimin arasında hava iteleyip kendimi tatmin ediyorum.
o sese sabredebiliyorsan buyur yaptır kardeşim temizliğini.
Bazen insana acı çektirebilen şeydir....
nam-ı diğer kazıma işi.ses mes hak getire acısına dayanan yaptırsın.dik oturduğunuz koltukta bir kıvrılıyorsunuz asena halt etmiş.en son koltuktan kayıyordum aşağıya doğru doktor üstüme üstüme geliyor.inatla yaptı işini ya helal olsun.çok acıyor beya.
Cok acimiyor inanmayin az bisey ama o ses korkutuyo insani. Ayrica ameliyat oncesi damagima on tane igne yiyen bir insan olarak o ne ki diyorum.
temizlenmesi sırasında gözden yaş getirtir.

(bkz: erkekler de ağlar)
Bakteri plağının dişler üzerinde sertleşmesi ile oluşan birikintiye diş taşı adı verilir. Herkesin diş taşı oluşumuna yatkınlığı birbirinden çok farklıdır. Çoğu kişide, bu birikintilerin oluşumu yaşlandıkça hızlanır. Diş taşı, diş üzerindeki sarı ya da kahverengi görüntüsüyle kolayca fark edilir.
Dişlerde Bakteri plağı biriktiğinde ve temizlenmediğinde, sertleşir ve diş taşına dönüşür. Diş taşı diş minesine sıkıca tutunduğundan, ancak bir diş hekimi tarafından temizlenebilir.
Diş Taşı Oluşumunu Önlemeye Yardımcı Olmak
Diş Taşı ancak bir diş hekimi tarafından temizlenebilir, ancak siz, Bakteri plağını temizleyerek diş taşı oluşumunu önleyebilirsiniz. Bakteri plağını önlemeye yardımcı olmak için, dişlerinizi, tercihen diş taşı kontrolünde etkili bir florürlü diş macunu ile, günde iki defa fırçalayın ve her gün diş ipi ile temizleyin. Kontrol ve temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin.
diş hekiminin koltuğuna oturmadan kulaklığımızı takıp, yüksek sesle hard müzik dinliyoruz. beş şarkı sonrası işlem bitiyor ve ödemeyi yapıp altı ay gelmemek suretiyle orayı kaçarcasına terk ediyoruz.
dislerimin arka yüzeyinde bolca bulunan.allahin izniyle temizleyeceğiz.
Diş ipi kullanımı gerektiren taşlar. Belli bir süreden sonra bu taşlar oldukça rahatsız edici bir hal alıyor. Evet.
Kendi kendine kırılan taş. Evet.
görsel

Böyle bir şey sanıyordum ama değilmiş...
özellikle alt ön dişlerde diş etine doğru biriken kalıntıların sertleşmesi, taşlaşması ile oluşan sıkıntı.

belirli periyotlarda çok basit bir işlem ile aldırmakta fayda var. çünkü birikinti üste doğru değil alta doğru yani diş etine, diş köküne doğru büyüyor. diş etini bastırarak orada oyuk açıyor. buda uzun vadede diş şeklinizin, diş yapınızın bozulmasına yol açabilir.
Temizletilmezse diş etlerinin ebesine atlayan hede.
Çarpık dişlerde daha kolay oluşur.