bugün

ilk olarak küfürlere mağruz kalmamak için söylüyorum bu konuda kafası karışık biri olaraktan yazıyorum.

Bütün dinlere saygım sonsuz. islamiyet, Hristiyanlık, Yahudilik, Budizm. Yaklaşık 2700 tanrıyada saygım sonsuz. Ama sizce bu yaklaşık 2700 tanrı gereklimiydi? Evet dinler incelendiği zaman bakarsınız ki mükemmel bir kültürel alt yapıdır. Dünya üzerinde en köklü kavramdan birisi dinlerdir. Ama çoğu din insanların açıklayamadığı olaylar sonrası çıkmıştır. Dinler korku üzerine kurulu değil midir? Hepimiz yanmaktan, cehennemden korktuğumuz için müslüman değilmiyiz? instagrama bakıcak facebooka giricek onca zaman vardır. Ama namaz kılmak için zaman bulamayız. Bence biraz kolaya kaçıyoruz. inandıktan sonra kurtuluruz kafasındayız. Bir de dinlerin olmadığını düşünün. Savaşlar falan yok. Şimdi bir kaçınız çıkıp

Bu keko kesin darwinci maymundan geldik lafına getiricek

Diyceksiniz. Neden olmasın diycem insan genleri ve şempanze genleri %95 aynıdır. Ama bu onlardan geldiğimizi kanıtlar mı.(dinciler atlar ordan.. Hayııııır.) ve ilk savunma şimdi ki mayöunlar neden insan olmuyor. Hayatımda gördüğüm en cahilce savunma bu. limon ve portakal da akrabadır. Genleri %97 aynı. Ama günümüzde ne portakallar limon olur nede limonlar portakal aynı şey. Neyse sizinde kafanızı karıştırdım. Lazım mıdır? Değilmidir. iyi geceler.
inanmak insanın fıtratında Var Dinler Bu ihtiyacı Karşılar.Her inanca saygı duymak lazım.
Bir de dinlerin olmadığını düşünün. Savaşlar falan yok. Şimdi bir kaçınız çıkıp tan sonrasını okumadım birisi şu adama mussoliniyi hitleri göstersin.
dinler gereksizdir. evet çünkü hiçbir şeyi açıklamayan boş tatmindir dinler.

insan için önemli olan bilmedir ve bilmek de bir şeyi anlamak ve açıklamak üzerine olur.
peki tanrı neyi açıklıyor?
mesela evreni tanrı yarattı desek ne biliriz?
hiçbir şey, isterse dedem yaratsın.
önemli olan bir şeyleri açıklamak ve anlatmaktır.

su neden kaldırıyor sorusuna tanrı kaldır demiş kaldırmış demekle evren nasıl oldu sorusuna tanrı ol demiş olmuş demek arasında hiçbir fark yoktur.

önemli olan suyun özeliklerini açıklamak ve bu kaldırmanın altında yatan materyalist gerçekliği bulmaktır. zaten bilginin amacı, bilmeden kasıt budur.

bana o yüzden tanrı bir açıklama gelmiyor.
zaten tanrıyla bir şeyleri açıklayanlar tanrı açıklanmaz diyerek açıklanmaz şeyleri açıkladığını sanıp başka bir şey üzerinde açıklanamazlığı kabul edip gene bir şeyi açıklamayıp kendini teselli ediyor.

önemli olan nasıllardır bence ve çözüm sağlayan bu.
Adolf Hitler kavgam kitabında en çok geçen kelimeler; tanrı, din, özgürlük, karanlık, devrim. Hitler neden 6 milyona yakın yahudiyi öldürdü. Altını çiziyorum YAHUDi.

Hitler kavgam kitabında; Yahudilerin özellikle Alman ekonomik yapısına darbe vurduğunu savunuyor. Hatta savaşı da Yahudilerin yüzünden kaybettiğini söylüyor. Savaş döneminde silah fabrikalarının çoğu Yahudilerin elindeydi ve işçileri de Yahudi’ ydi. Bu fabrikalar en gerekli oldukları zamanda greve gitmeleriyle, Almanların savaş alanlarında mühimmat sıkıntısı yaşamasına sebep oldular. Hitler işte bu ihaneti asla affedemediğini kitabında belirtiyor.
dinlerin dogmatik felsefeler olduğunu ve sorgulanmadan kabul edildiğini söyleyerek sözlerime başlamak istiyorum. zaten sana kimse illaki inancaksın baskısı da kurmuyor. hani diyorsun ki dinler olmasaydı savaşlar falan olmazdı ama dinlerin olduğu ve dünyanın bunun üstüne kurulduğu bir gerçek yani bu varsayımı ihtimalleştirmek yanlış. gelelim yaklaşık 2700 tane tanrı olduğu konusuna ki bu bana çok mantıksız geliyor. zeus, apollon, pegasus derken yunan mitolojilerindeki her şeyi tanrı olarak nitelendirmek yanlış. eğer öyle nitelendireceksen bu sayı 10.000'e kadar gider.

konuyu fazla dağıtmadan dinler lazım mıdır? tabiki de lazımdır. sen insanın dünyaya belli bir amaç için ve bi yaratıcının sayesinde geldiğine inanıyorsan -ki ben böyle inanıyorum- dine ihtiyacın olur. çünkü ölümlü bir nesnenin maneviyat anlamında bağ kurması için dine ihtiyaç duyulur.
öncelikle dinler olmasaydı savaşlar olmazdı güllük gülistanlık yaşardık mantıklı bir düşünce sürecinin sonucu değildir. savaşların büyük çoğunluğunun çıkış sebebi çıkarlardır. görünen sebebi ne olursa olsun, ismi " haçlı seferleri" de olsa savaşın sebebi "truvalı helen" gibi de gözükse işin arka tarafına baktığınızda insanların, ülkelerin çıkarları için savaştığını görebilirsiniz.

öte yandan "dinler lazım mıdır?" "din kavramı gerekli midir?" sorusunun cevabı nereden baktığına göre değişkenlik gösterir. herhangi bir dine mensup bir insan "elbette lazımdır, tanrının insana kendini tanıtmasıdır, din olmazsa yaratıcımızı öğrenemezdik."gibi cevaplar verebilecekken, bir ateist, bir deist, bir agnostisist kısaca bir dine mensup olmayan bir insan "dinler gereksizdir, insanları bölmekten başka bir işe yaramaz, ayrımcılık getirir" gibi cevaplar verebilir.

ben de elhamdülillah müslümanım diyen bir insan olarak islami bakış açısıdan şöyle bir cevap verebilirim;

başlıkta tanrının varlığıyla ilgili bir soru olmadığından ötürü biraz daha kestirme bir şekilde anlatmaya çalışacağım, olursa eğer pmden alabilirim soruları. dinler demek istemiyorum zira kur'anda " allah katında tek din islamdır" buyurur allah-u teala, dolayısıyla islam diyeceğim. islam'ın gerekli olup olmadığını cevaplamak için insanoğlunun neden yaratıldığını açıklamamız gerekir. bu konu üzerinde muhtelif yorumların bulunduğu bir konudur lakin en kısa yoldan; allah-u teala iradesi olan ve kendisinin varlığına ve birliğine inanması üzerine sınav olacak insanları yarattı, ve bir hadisi şeriften öğrendiğimiz üzere " ben gizli bir hazine idim bilinmek istedim" buyurdu. ( bu hadisi duyupta o zaman allah egoist mi? diye sormayan bir ateist görmedim şu ana kadar, kusur ve yoksunluk atfedilemeyecek her şeye gücü yeten, ilmi her şeyi kapsayan allah-u teala'nın hiç bir şeye olmadığı gibi egoist olmaya da ihtiyacı yoktur. zira psikolojik düzlemde bakıldığında egoizmin arkasında çoğu zaman insanın bir yönden duyduğu yoksunluk, eksiklik vardır. bunlar da uzun mevzular) yani insanların yaratılış amacı allah-u tealayı bilmeleriydi. ( kur'an-ı kerimde de " ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım" buyurur allah-u teala) binaenaleyh islam insanın yaradılış gayesiyle tanışması, ve yaratılış gayesine göre, yaratıcısının istediği şekilde yaşayabilmesi için hayati anlamda önemli,gerekli ve lazımdır.

bu gibi konulara hep bir felsefi açıdan bakma isteği vardır insanlarda. lakin felsefe doğası gereği cevap vermek değil soru sormak sanatı olduğu için. felsefi açıdan hiç bir şeyin cevabı yoktur. herhangi bir konuyu felsefeyle cevaplandırmaya çalışmak felsefenin mantığına ters düşer. felsefe doğru soruları sorarak düşünme sürecini uzatmayı amaçlar (bkz: felsefe yolda olmaktır).

şu anlık elden gelen budur. şurda ne anlatmak istedin kardeş, sen böyle demişsin ama bi de şöyle bir olay var gibi sorular sormak isteyen arkadaşlar pmden sorarlarsa makbule geçer. zira geri dönüp her entry girdiğimiz başlığı tekrar okuyamıyoruz.
gereksizdir. dinler insanları belli bir kalıba sokar ve bunu korkutarak yapar iddia ediyorum Cehennemin olmadığı bir kanıtlansa dinlere inanan kimse kalmaz. din bilinmezlikle insanları kandırmaktır, korkutmaktır.
Dinler hakikat olsaydı elbette gerekliydi. Evreni çözümlemede kafalardaki soru işaretleri giderilir ve insanların yaşam amacına uygun hareket etmesini sağlanırdı.

Nitekim dinlerin yalan olduğu bilinerek "acaba dinler gerekli midir?" diye soruluyorsa cevabı yine evet olabilir. 7 milyar yığını, sadece evrensel hukuk kuralları ve cezai sistemle düzen içinde tutamazsınız. Bu da bi gerçektir.
dinlere hep topluluklarin ortak sosyal yasamini belirleyen projeler olarak baktim.
idare edenler toplumu kontrol altina alamayinca bekleyin ben bir kaç gūne geliyorum deyip 10 gun sonra 10 emirle gelmiş ben demiyorum o diyor bundan sonra böyle yasayacaksiniz demis.
sonrasi malum, evvel zaman içinde...
"Gereksizdir çünkü dinler insanı belli bi kalıba sokar ve bunu korkutarak yapar"
yanlış bi düşünce. Dünya hukuk kuralları üzerine kuruludur ve bu kurallarda da aynı kaideler esastır.Yani hukuk da bizi kalıba sokar ve bunu cezai müeyyidelerle sağlar.Dinlerin bu tutumunu eleştirmek , aynı şekilde hukukun da üzerine kurulduğu temel esasları kabul etmemek gibidir,abestir.(kanımca)
gereksizdir ve inandırıcı bir taraflarıda yok.
Ergen çağının kendisine en çok sorduğu sorudur. Bu geçiş dönemlerdeki gençler beyinlerinin çok çalıştığını ve zeki olduklarını düşünürler ve bilinç altı olarak bukadar insanın inandığı bir inancı yıkarsam ispatlarım modunda kullanılan sorudur.

Bu yaşlardaki gençlerimiz Din ve ya inancı reddederek kendilerinin karizmatik olduğunu sanarlar ve coolum ben moduna girerler.

Bu soruyu soran kişinin önce şu cevaplara ulaşması gerekiyor. Bunca senedir süre gelmiş bu inanç sisteminin temeli nedir ?

Savunduğu şey nedir ?

Klasik insanoğlumuz bilmediği araştırmadığı aaaa ben göremiyorum benimle konuşmuyor böyle bişey olamaz mantığı ile Tanrı yı reddedip bir çok örnek vereceğimiz görmediği tüm şeyleri aslında hayatının temeline koyduğu için. bu soru soran arkadaşında Ergen olma ihtimali %85 olan insanlık.
ulan hala hitlerin Yahudileri ihanetinden dolayı yaktı astı eheheeheh diyen kafa yapısı kaldımı? nerden geliyor bu alman hayranlığı enver paşa hükümetinden sonra bitti diye biliyodum lan.adam israil devletinin kurulmasında rol taşıyan sıradan bi piyon kimki ben onun eserini okuyum?
Ahlak denen kavramı dinler çıkarmıştır. Lazımdır tabi.
Neyi amaçladığına bağlı. Dogmaların şart olduğunu düşünüyorsanız dini tarikatler kaçınılmaz.
Zaten dinsizliğin en boktan noktası hâlâ dogmalarla ayakta durduğunu farkında olmaması.
lazımmıdır diye soranlara lazım değil.
insanları korkuyla yönettikleri için lazımdır.
yoksa insanlar düşünür ve gerçekten uç seviye de değişkenliklere giderler.
toplumları yönetmek için korku yaratmalısın ve bu görünmez bir el sayesinde olacak; al sana din.