bugün

din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde geçen din kültürüdür. dinimizle ilgili bir sürü bilgi bulunduran bölümdür.
zayıf geldiği takdirde dinsizlikle suçlanılabilmesi muhtemel ders. türkçe dersi zayıf olan öğrencinin gavurlukla suçlanmamak için ingilizceden zayıf almasıyla eşdeğer bir durumdur.
Dine ait olan kültür anlamındaki söz öbeği. Yanlış bir tanımlamadır. Dinlerde kültür olmaz. Dinler, kendine has kültürleri olan toplumlarda yeşerir ve oradan yayılır. Topluma entegre olmamış bir din olamaz. Dolayısıyla da o toplumun kültürünü etkiler ve ondan etkilenir. Dinler olmasa insanlar ahlaksız ya da kültürsüz olmazlardı. Keza dinler ortaya çıkmadan önce de durum bundan farklı değildi; fakat tarihin her döneminde insanlar inanmak ihtiyacı duyduklarından bir tanrıya biat etmişler ve kültürlerini de bu anlayışa bağlayarak geliştirmişlerdir.

Tüm bunların yanında etik ve estetik dine bağlı anlayışlar olamazlar. Fakat, din kavramının birleştirici, bağlayıcı kavramları içinde etik ve estetik kaygılar şekillenebilir. Toplumlar içerisindeki sanatsal yaklaşımlar dini öğelerle bağdaştırılamaz. Dinler sanat tarihi ile iç içe de olsalar sanatsal gelişimin tetikleyicisi oldukları söylenemez. Hatta rönesans döneminde köstek olduğu bilinmektedir. Günümüzde de resim ve müzük yapmanın yasak olduğu dinler mevcuttur.

(bkz: kültür)
(bkz: din)
Bir türlü 100 alamıyorum , anlamıyorum.
Vakti zamanında hangi hıyar tarafından bir araya getirildi bilmiyorum ama; bu sözü bir araya getirip milli eğitime koyan kişi;
dini ve dinin emirlerini kesinlikle doğru anlamamıştır; çünkü ayette,

"Onlara: "Allah'ın indirdiğine uyun." dendiği vakit de: "Yok, atalarımızı neyin üzerinde bulduysak ona uyarız." dediler. Ya ataları bir şeye akıl erdiremez ve doğruyu seçemez idiyseler de mi onlara uyacaklar?" (Bakara,170)

"Onlara, “Allah’ın indirdiğine (Kur’an’a) ve Peygamber’e gelin” denildiğinde onlar, “Babalarımızı üzerinde bulduğumuz din bize yeter” derler. Peki ya babaları bir şey bilmiyor ve doğru yolu bulamamış olsalar da mı?" (Maide 104)

Kültür kelimesinin tanımını ise TDK "sim Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü, " şeklinde yapmış, yani nesilden nesile aktarılan şey diyebiliriz.

Fakat yukarıda Allah bize mealen diyor ki "siz öğrenin, siz! Babalarınızın yanlış yolda olmadığını nereden biliyorsunuz?"

Elhasıl din bir yaşayış biçimidir, kültür değildir.

Not: Teolog değilim, dersimizde teoloji değil sözlük. Sevgiler sözlük.

Edit: Lisede çok şeker bir hocamız vardı, soruları çok basit soran. Sınavdan sonra girdi sınıfa elinde açıklanmış sınav kağıtları ile.

"Engin kim?" diye sordu. Ayağa kalktı, gururlu bir şekilde Engin arkadaşımız...
Sırıtan bir eda ile

"Ben, hocam"
"Engin 70, geri kalan 100 oturabilirsin Engin." Kopmuştuk tabi.
Modernize olmanın her çağa hitap etmeyen etkenler icin olduğunu yani dinin modernlige tabii olamayacagini unutanlarin geliştirdiği anlayis olsa gerek ..
Not:Ders olanı değil

Geri kalmış toplumların en büyük problemlerinden biridir.

Yanlış anlaşılmasın din değil; bir kültür olarak yaşanan, sağlıklı şekilde imani bir bağlantısı olmayan, kişisel ihtirasları din diye kendi emellerine alet eden iki yüzlü ahlaksız güçlülerin ortaya çıkmasına zemin hazırlayan bir olgu.

Ve bu olgu dinin en büyük düşmanıdır. Münafıklık denen şey de tam olarak bu şekilde kendini yaşatmaya devam eder.

Ve münafığın yani yalancının, iki yüzlünün ve dini kullanan insanın ahirette en aşağı konumda olacağını bizzat Allah Kuranda bildirmektedir.

Zaten bugün ülkemizde yaşanan problemlerin başını da bu olgu çekmektedir.
Din kültürü değil islam kültürü dersidir. Laik ülkede olmaması gerekendir. Sorarsan cehape başörtüsünü yasakladı.