bugün

din bilim falan değildir. çünkü dindeki hiçbir kuralı değiştiremezsiniz. bilim adamı şüphecidir; ama dinde şüpheye asla yer yoktur. şüphe ederseniz dinden çıkarsınız. bu kadar net.
tarihe bakılırsa, dinin bilimi engelleyici bir unsur olduğu görülür.ilimde batıdan geri olmamızın nedeni zamanında medreselerden fen derslerinin kaldırılmasıdır.
din bir bilim değildir. din dogmatiktir. değişmez. kuralcıdır. en önemlisi uhrevi bir inançtır. bilim ise her zaman değişebilir. sorgular. nedensellik ilkelerine bağlıdır. deneylerle sonuca gidilebilir. bilimde kesin kurallara uyulmak yoktur. bazı dini inançlarda bilimle örtüşen olgular vardır. örneğin kuranda, zariyat suresinin 47. ayetinde evrenin genişlediğini söyler veya incildeki bazı ayetlerde bile bilime temas edilebilir. ama bu din bir bütün olarak bilimdir diyemeyiz.
Din neden bilim olsun zaten dedirtendir. Şunu bir aşamadınız arkadaşım din inançtan yola çıkarak birtakım sosyal kuralları insanlara duyuran öğretilerdir. Dinler coğrafyalara ve kültürlere göre farklı yorumlanır ama hurafeleri bir kenara bırakırsak hepsi aynıdır. Bilimle neden alakası olsun din?. Yaratıcı sana akil vermiş aklıni kullan demiş her seyi kutsal kitaplara yazdırsaydı neden seni yaratsın o zaman. Tanrı zaman ve mekanın ötesindedir ona o yüzden tanrı deniliyor. inanmazsanız inanmayın ama komik duruma düşüyorsunuz.
Dine bilim demek...
ilk önce din nedir bilmemek gerek.

Beni de en çok güldüren şey din âlimi deyimi, ya kardeşim, çalma öldürme iftira atma komşunun kafasına halı çırpma sokağa tükürme diyen böyle davranın demenin ve böyle davranmaya çalışmanın prof'u doçent'i olur mu?

Mesela ben buna azami gayret ederim ve inşallah da ölene kadar böyle kötü bir şey yapmam diye ben ordinaryüs profesör mü olacağım?

Namazı böyle kıl, helal olandan bu şeyleri ye, şöyle giyin dedim diye beslenme spor sağlıklı yaşam moda vb alanlarda örn: Kendi içinde design, business, fashion ve experience master programlarını barındıran Domus Academy de, Beslenme ve Diyetetik alanında en iyi üniversitelerden Cardiff Metropolitan University Nutrition Dietetics and Food Science da ders verecek akademisyenlerden mi olacağım?

Üstelik yuvarlak hesap 1400-1300 yıl önce yazılmış Kur'an, 2000 yıl önce yazılmış incil, 3520 yıl önce yazılmış Tevrat okuyup prof dç mi oldum şimdi?

Binlerce yıl önce yazılmış olan, bilinen olan üzerine kitap yazıp, papağan gibi yazılanı okuyup tekrar etmek ile bilim olmaz, bilim insanı da olunmaz.
ister din kitabı ister biyoloji ister matematik vb kitabı ne olursa olsun bu bilinen yazılmışı tekrar ile bilim de bilim insanlığı olmaz.

Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Isaac Newton) kitabının orjinalini (Latince) alıp Türkçe çevirmesini yayınlamanız, bu kitabı çalışmaları araştırmanız okumanız sizi matematikçi yapmaz, hele ki bilim insanı prof dç hiç yapmaz.

Bu Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica kitabını alır okur ve kütle çekimi yok kardeşim der; kitapta geçenleri Newton bu kitapta diferansiyel hesapla değil, geometrik ispatlarla çalışmıştır ve yanlış yapmış, doğrusu budur diyerek matematiksel olarak ispat ederseniz bu sizi bilim insanı yapar.
Yoksa papağan gibi olanı bilineni tekrar etmekle bilim insanı olunmaz akademik sıfat alınmaz.

Ya da Kur'an incil Tevrat açısından...
Sen bu kitapları alıp binlerce yıl önce yazılmış olanı tekrar ederek okuyarak yayınlayarak nasıl olsa tanrı telif hakkı istemiyor diyerek din budur demekle bilim insanı olunmaz.
Ama yeni bir kitap ortaya çıkarıp eski ve yanlış bu din öğretileri diyerek yeni bir din bilgi sunuyor olsanız da yine bilim insanı olamazsınız, olsa olsa peygamber olursunuz.

Sabah sabah 05 sularında sizlerin zeka seviyesine inerek basit olarak anlattım.
inanın bazen böyle basitçe her zeka ve eğitim seviyesinde insanın anlayacağı şekilde konuyu anlatmaya çalışınca başım ağrıyor.

Şimdi bir çay sigara zamanı.
Biraz kafayı rahatlatalım.
pozitivistler için tam anlamıyla bir hurafedir...
doğrusu 'bilim de bir dindir' olması gereken iddia.

birşeye sırf 'bilimsel' diye etikenlendi, falanca üniversite tarafından öne sürüldü ya da filanca bilim insanı tarafından iddia edildi diye inanılıyorsa burada 'sorgulama' diye birşey yoktur, buna ne dendiği de bellidir. sırf bazı bilimsel yöntemler doğadaki fiziksel ve kimyasal hadiseleri hesaplayabiliyor, o alanlarda bir başarı gösteriyor diye o modelleri alıp hiç de doğal olmayan insan alemini anlamaya koşturmak, toplumları eksi artı, girdi çıktı, grafik ve istatistik kalıpları ile bürokratikleştirmek ve siyasi çıkarlar için köleleştirmek, ve bu aktiviteleri meşru görmek dini bir ibadet yöntemidir, bilimsel değil. yani iktidarlar insanların dini inançlarını kullanarak onları nasıl sömürebiliyorsa, bilimi değil ama 'bilim inancını' kullanarak da sömürebilir.

'ben geridönüşüm yapıp küresel ısınmayı engelledim' ya da 'aşımı oldum özgürlüğümüzü geri kazanacağız' gibi altı boş inançların hepsi din haline gelen bilim anlayışından beslenir, kutsal kitaplardan değil. insan ilk ortaya çıktığında biraz ufkunu açabilen, biraz özgürleştiren bir bilme biçimini 'mutlak' paketiyle basitleştirebilen ve yarattığı propaganda ile kendisini yüzyıllarca köleleştirebilen tuhaf bir yaratıktır, daha ne olacağıdı?
Oha amına koyim şaşkınlıktan ölmek üzereyim. Gayet seviyeli bir şekilde tartışılıyor konu.

Neyse bölmüyorum beyler devam beyler.
güncel Önemli Başlıklar