bugün

bazı ibnelerin hayalleridir sadece.

--spoiler--
adım adım anlatalım da bilmeyenlerde sandık sistemi nasıl işler öğrensinler.

1) bir sandıkta oy verecek kişilerin bilgileri bellidir.

2) vatandaşlar oy verme işlemini yaptıktan sonra listeye imza atarlar

3) oy verme işlemi bittikten sonra sayıma geçilir.

4) sayım işleminde sandık başkanı + parti üyeleri + (varsa) müşahitler yer alır.

5) sandık başkanı sayım işlemini yaparken tek tek her zarftan çıkan oyları üye ve müşahitlere göstererek tutağa işletir.

6) sayım işlemi bittikten sonra her sandık için toplam oy , geçersiz oy ve partilere düşen oy sayısı tek tek sandık tutanağına işlenir.

7) sandık başkanı + tüm parti üyeleri sandık tutanağının doğruluğunu beyan eder ve hepsi imzalar

8) bu sandık tutanakları scanner'dan geçirilerek ysk'nın sistemine işlenerek gönderilir.

9) her sandık tutanağının bir kopyası tüm parti temsilcilerine çoğaltılarak verilir. (not: sosyal medya'da dolaşan bazı tutanaklar ile sisteme girişler arasındaki tutarsızlıkları gösterilen ekran görüntüleri chp'nin sts.chp.org.tr adresindeki chp'nin sistemine ait görüntülerdir ve eğer bir yanlış giriş varsa parti üyesinin kendi sistemine yaptığı yanlış girişi gösterir.)

10) sayım işlemi bittikten sonra sandık başkanı oy pusulalarını ysk'nın belirlediği oy torbasına koyar.

11) oy torbaları polis eşliğinde ysk'nın belirlediği toplama yerlerine götürülür.

12) oy toplama alanlarında tüm sandıklara ait torbalar bir araya getirilir. tutanaklar birleştirilerek ysk sistemine girişi yapılır.

gelelim olası senaryolara

1) elektrikler kesildi karanlıktan yararlanılarak oy pusulaları çalındı!

- elektrik kesilmesi sebebiyle oy pusulalarının çalınma ihtimali olabilir mi? elbette olabilir. diyelim ki sandıktaki oylar çalındı. her sandığın başında parti üyeleri dahil en az 5 kişi olur. yani birisi sandığa gizlice yanaştı zarfları çaldı. herkes bu kadar aptal sadece izlediler?

2) oy torbaları çalındı!

oy torbaları polis eşliğinde teslim edilir. diyelim ki yine bu aşamada torba çalındı. torba çalınsa dahi madde 5'te anlattığımız imzalı tutanak var olduğundan herkesin imzasının olduğu tutanak kabul görür ve baz alınır. ayrıca o torbayı çalmak 10 yıl'dan başlar.

3) tutanağa bir partinin oy oranı yanlış yazıldı.

olabilecek bir durum. bu durumda sandık başkanı ve oyu az yazılan parti üyesi'de bunu imzaladı yani? diyelim ki imzaladı. itiraz üzerine torbanın yeniden sayımı yapılır. gerçek yine ortaya çıkar.

unutmayın ki tüm siyasi partilerde tüm sandıkların tutanakları olduğundan dolayı o tutanaklardaki sayılar bir araya getirilip toplandığında ysk'nın açıklayacağı rakam ile eşleştirmesi yapılabilir. chp'nin hile yaptılar argümanını sağlam gerekçelere dayandırması gerekiyor. mesala bizim tutanaklarımızda oy sayımız şu çıkıyor ve burada yanlışlık yapıldı denilmiyor.

tek dedikleri şey hile yaptılar. ankara'lılar gelin sahip çıkın!

bu kadar basit mi?
--spoiler--