bugün

sonunuzun geldiğini hissetiğiniz andır.

ama müslüm gürses teknedeyse problem yok

-Müslüm abi benim tüpüm bitti
-al ordan aygazı devam et

(bkz: ATa demirer)
kufurler savurarak yukari cikmayi denediginizde vurgun yiyip olebileceginiz, yasanmayasica an.
dalıs yaparken tüp birden bitmez!

tüpün içindeki hava azalmaya başladıkca yine nefes alınır ama normale göre biraz daha güç olur. en az 5 dakika bu şekilde idare edilebilir. durum böyle olunca da yavaş yavaş satıha(yukarı) çıkarsınız.
Tehlikeli bir durum söz konusu değildir.
aklı başında bir balık adamın başına asla gelmeyecek durumdur. sebebi, bahsi geçen balıkadamın sahip olduğu ekipmanlar ve edindiği teorik bilgilerin ışığında dalmadan önce tüpünde bulunan havanın kendisine ne kadar yeteceğini biliyor olmasıdır.
dalışta tüpün bitmesi=ölüm.
dalıcı olmadığınız anlamına gelir. *
aşağıda tüp bitmez hava biter.

1) havanın bitmesi çok düşük bir olasılıktır. Çünkü çok disiplinli bir spor olan tüplü dalışda her şey eksiksiz tamamlanır ve diğer dalış partneriniz * sizin malzemelerinizi ayrıca kontrol eder.

2) diyelimki bitti. Havanız birden bitmeyeceği için yine probem olmaz. Çünkü dalış lideri ara ara kaç bar havanız kaldığını sorar. 50 bar hava stok seviyesidir. O seviyedeyseniz grubu yukarı çıkarır.

3) hadi dalış lideri yok, havayı kontrol etmeyi unuttunuz. bu sefer de demin sizin aletleri kontrol eden dalış eşiniz size kendi havasını verir.

a) ahtapot: Bu tüpe bağlı ikinci bir hava hortumudur. Bunu kullanarak yukarı çıkana kadar arkadaşınızın havasını kullanabilirsiniz. Kolay görüksün diye sarı renkli olur.

b) çimlenme: diyelimki ahtapot yok. O zaman arkadaşınız regülatörünü sizin ağzınıza tutarak hava almanızı sağlar. Burada arkadaşınızın sizin ve kendisinin iyiliği için yapacağı regülatörü size teslim etmemektir. bir eliyle sizin kıyafetinizi tutarken, diğer eliyle regülatörü ağzınıza dayar sizin havayı çekmenizden sonra kendisine alır.

4) Hadi öyle angutsunuz ki, diyelim eşinizin de havası bitti. Sadece iki kişi dalıyorsunuz. O zaman ne yapılır? O zaman da regülatör ağızdan çıkarılmadan alınan nefesle yukarı doğru çıkılır. Basınç azaldıkça tüpün ve hortumun içerisinde 1 ve ya 2 nefeslik daha hava, solunabilir kıvama gelecektir. Yukarı doğru çıkarken nefes asla tutulmaz çünkü ciğerlerdeki hava basıncın azalmasıyla genleşeceğinden ciğerlerinize zarar verir. ağızdan yavaşça nefes vermeye devam edilir. Öküz gibin hohlanmaz. aaaaaaaa diyerekten 1 dakikaya yakın süre havanıza mukayyet olabilirsiniz. Zaten o kadar zaman da ya dışarı çıkarsınız ya da, tüpteki hava arttığından solunabilir hale gelir. bi fırt daha çekersiniz. oh miss...

Balık adam boğulmaları daha ziyade, ben artık bu işi kaptım diyen kişilerde olur. Sportif dalışlar 18 metreden daha derine yapılmaz. O yüzden saatlerce suyun altında kalsanız da vurgun yemezsiniz.

Derin su dalışlarında zamanlamaya dikkat etmemek, ve derin su sarhoşluğu ölüm sebebi olabilir. O yüzden ben oldum dememli ve tedbiri elden bırakmamalıdır.

Disiplinli bir spor olarak tüplü dalış *, sakatlanma riski en az olan spor dallarından biridir.
o kadar disiplinli bir olaydir ki, 2 yildir yapiyorum daha tupun bitmesine sahit olmadim. maalesef ben bu isi kaptim diyenler zarar goruyor. 4 yillik tecrubeye sahip insan bile panik yapar. ama tup bitme olayi cok nadir gorulur