bugün

kılda ev cumanmaz.
cumanmaz ev kılda.
EVDE cuma kılarım diyen zaten tatlı su müslümanıdır, örnek göstermeye değmez.
Cumayı evde kılın değil, cuma namazı yerine öğle namazı kılın denmiştir. Doğrudur. iran'da malum camiden bulaştı millete bu hastalık iran hükümetinin önlem almamasından dolayı. Siz çok mu temiz sanıyorsunuz camileri? Gerçekten her gün dezenfekte edilip her gün temizleniyor mu sanıyorsunuz? Sizce öyle bir bütçe var mı?
Hutbesiz cuma olur mu?
bir fetva verildiyse de şayet dinlemedim lakin cuma evde kılınır.

cumanın farzları hutbe ve en az iki kişi olma hususudur. ki bu hususlar kuran'da belirtilmemiştir. yani kuran'da cuma şu şartlarda farzdır diye bir şey yazmaz. sadece tüm müminlerin sorumlu olduğunu dile getirir rab. geri kalan bizim günümüzde "farz" dediğimiz iki husus peygamber efendimizden sonra özellikle dört halife döneminde uygulanmaya başlanmış alışkanlıklardır. hutbe efendimiz zamanında çok uzun olurdu. çünkü sürekli insanlara nasihat ederdi nebi. onları eğitirdi. eğitimdir yani cuma(hutbesi). yetişkin her bireyin adeta katılmak zorunda olduğu eğitim. eğitimin adı kuran'dır. mesele kuran olunca nebi'den sonra halifeler bunu farz gibi adletmişler ve o şekilde uygulamışlardır. günümüze kadarda alimler tarafından bu şekilde gelmiştir.

cumanın evde kılınma hususu ise şöyledir. en azından benim uygulamam bu şekildedir. birden fazla kişiysen(örneğin çekirdek aile) ve cumayı toplu şekilde idamede ciddi bir tehdit varsa pekala evde birden fazla kişi ile kılınabilir. veyahut sadece öğle namazı kılınabilir. bu bir seçenektir. cumaya niyet edildiyse hutbe okunmalıdır. bu illede diyanet yayını değil kuran'dan bir pasajda olabilir.

arkadaşlar şunu anlamamız lazım. meselede epey uzadı ama. allah bizim niyetlerimizi değerlendiriyor. farz bir ibadet veya düşünce-davranış-hareket. yani demem o ki biz allah'ı kandıramayız. senin mazeretin bahaneden ibaretse ancak kendi kendini kandırmış olursun. durum budur. bunu böyle anlamak icap eder. hırsız bile hırsızlığı yapmadan düşünce olarak olayın haklılığı ile alakalı önce kendini ikna eder. ondan sonra icraate geçer.

ne olursa olsun yaptığımız tüm hareketler daha düşünce merhalesindeyken bir niyete tabidir ve o niyet üzerinden allah'ın hesabına dahil olacaktır. niyette allah'ı gözetirsek inşallah yanlışa düşmeyiz. allah bu noktada garantördür vesselam.